Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 13 naar Pau – Een rit die zich moeilijk laat voorspellen
Krijgen we opnieuw een sprint? - foto: Cor Vos
vrijdag 12 juli 2024 om 14:00

Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 13 naar Pau – Een rit die zich moeilijk laat voorspellen

De dertiende rit van de Tour de France, die voor de bijgelovigen gelukkig net niet ook nog eens op de dertiende valt, brengt de stoet van Agen naar Pau. Op voorhand is het lastig te voorspellen wie na 165,3 kilometer de meeste kans maakt op de winst. Pure sprinters, sterke rappe mannen of toch een vluchter? In Pau zijn ze allemaal niet kansloos. WielerFlits blikt vooruit!

[unibet id=”1021203954″ link=”https://rebrand.ly/unibet-tdf24-etappe13″ title=”Tour 2024: Wie wint de dertiende etappe?”]

Parcours

In Agen beginnen de renners aan de overgangsrit richting de Pyreneeën. Het vooruitzicht van dit klimgeweld kan menig renner in een zuurpruim doen veranderen. Toch is dat in Agen niet waarschijnlijk. De stad aan de Garonne wordt geroemd om haar pruimen, die wereldwijd worden verkocht. Het is de vijfde keer dat deze stad van de pruimen is opgenomen in de Tour.

Dit aantal verbleekt bij het aantal keren dat Pau in La Grande Boucle is aangedaan. Liefst 66 keer eerder vervulde de stad de rol van startlocatie. 62 keer was Pau al eens de plek waar de streep werd getrokken voor een rit in de Tour. Na Parijs en Bordeaux is Pau de derde stad op basis van het aantal edities dat de stad opgenomen werd in het parcours. In 2024 kan de winnaar in Pau zich in een rijtje voegen met René Vietto, Fausto Coppi, Robbie McEwen en Arnaud Démare.

Maar daarvoor moet hij wel een lastige finale overleven, aankomen in Pau gaat immers niet vanzelf. In de laatste vijftig kilometer liggen namelijk meerdere bultjes die pure sprinters angst zullen inboezemen, maar aanvallende renners een kans biedt op succes. Twee van deze beklimmingen zijn gecategoriseerd. De Côte de Blachon van vierde categorie is 1,8 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5 procent. De daaropvolgende Côte de Simacourbe is 2,5 kilometer lang aan 5,2 procent gemiddeld.

Wat volgt is een kort stukje glooiend terrein waarna de renners in dalende lijn richting Pau trekken. Een zeer snelle slotfase dus, maar kunnen sprinters zich mengen om de dagzege? Een ding is zeker: Eenvoudig wordt het niet.

Vrijdag 12 juli, Etappe 13: Agen – Pau (165,3 kilometer)
Start: 13.30 uur
Finish: tussen 17.20 en 17.45 uur


Favorieten

We hebben in deze Tour de France al aardig wat sprintritten gezien, maar vrijdag krijgen we wellicht weer een clash tussen de snelheidsduivels. De sprintersteams zullen nog wel een keer alles uit de kast halen om de boel te controleren, in de wetenschap dat er dit weekend twee zware etappes volgen in de Pyreneeën richting Pla d’Adet en Plateau de Beille en in de slotweek nog maar één etappe op maat is van de sprinters. In de rit van donderdag naar Villeneuve-sur-Lot bleken er ook nog ploegen bereid om de handschoen op te pakken.

Maar: hoewel de dertiende etappe doorgaat voor een relatief vlakke rit, krijgen de spurtbommen de ritzege zeker niet op een presenteerblaadje aangereikt. In de eerste pakweg 115 kilometer liggen er niet veel potentiële bananenschillen voor de sprinters, maar in de laatste vijftig kilometer volgen er met de Côte de Blachon (1,8 km aan 5,5%) en Côte de Simacourbe (2,5 km aan 5,2%) twee hellingen van de vierde categorie. En dan hebben we het nog niet eens over de vele hoogtemeters en korte knikjes die niet meetellen voor het bergklassement.

Er is een kans dat de sprintersploegen een hele dag achter een sterke kopgroep moeten aanrijden. En dat ze in de finale moeten reageren op aanvallen van avonturiers, die de rit eerder beschouwen als een overgangsetappe. Vergeet niet dat veel ploegen na bijna twee weken koers nog met lege handen staan. In de slotweek zijn de kansen schaars, zeker voor niet-klimmers, en dat maakt de drang om aan te vallen een stuk groter. We sluiten dan ook niet uit dat er vrijdag veel animo is voor de vroege ontsnapping en dat een sterke kopgroep het zal uitmaken voor de zege.

Jasper Philipsen wil graag sprinten, maar zijn ploeg is flink gedecimeerd – foto: Cor Vos

Maar als het aan Jasper Philipsen ligt, zien we in Pau wel gewoon een sprint tussen de snelste mannen in deze Tour. Voor de start van de twaalfde rit naar Villeneuve-sur-Lot deed hij zijn resterende ambities uit de doeken. “We wisten dat de meeste sprintkansen in het begin van de Tour lagen, die zijn al gepasseerd. We moeten het doen met de kansen die ons nog resten. Er zijn nog drie kansen en die gaan we proberen te benutten.”

Met ‘drie kansen’ doelt de renner van Alpecin-Deceuninck op de etappes naar Villeneuve-sur-Lot (rit 12), Pau (rit 13) en Nîmes (rit 16). We hoeven dus niet drie keer te raden naar de ploegtactiek van Alpecin-Deceuninck: de Belgische formatie zal zijn steentje willen bijdragen in de achtervolging op een (dat verwachten we toch) kopgroep. In de hoop aan het einde van de rit de zo bejubelde en gevreesde sprinttrein weer in stelling te brengen. Maar die gevreesde sprinttrein raakte in de finale van donderdag maar niet op de rails.

De ploeg is bovendien stevig gedecimeerd voor de komende etappes. Jonas Rickaert en Søren Kragh Andersen – toch twee zeer belangrijke schakels in de sprinttrein van Philipsen – kwamen in de rit naar Villeneuve-sur-Lot buiten tijd binnen en moeten dus naar huis. Dat is een bittere pil voor de Belgische formatie. En tot overmaat van ramp kende Mathieu van der Poel geen al te beste rit. De wereldkampioen klaagde tijdens de race over een slecht gevoel. We verwachten dan ook niet dat de ploeg meteen het voortouw zal nemen op kop van het peloton.

Biniam Girmay is voorlopig de zegekoning in deze Tour de France – foto: Cor Vos

Een renner die niet ziek, zwak of misselijk is: Biniam Girmay . De Eritreeër is misschien wel in de vorm van zijn leven en heeft de voorbije sprints bewezen dat hij alles en iedereen aankan. Met zeges in Turijn, Colombey-les-Deux-Eglises en Villeneuve-sur-Lot is hij voorlopig de grote slokop in de Tour. En nu het verschil met Jasper Philipsen in het puntenklassement is opgelopen tot maar liefst 111 punten, kan Girmay al helemaal vrijuit sprinten. Dat de man uit Eritrea nog niet is verzadigd, kwam duidelijk naar voren in zijn flashinterview na zijn laatste zege.

“Sinds ik de groene trui draag voel ik me zo snel. Zeker in mijn hoofd. Ik geloof echt dat ik de beste ben. Dat doet veel. Vanaf nu word ik een sprinter. Als ik een goeie positie te pakken heb, dan ben ik altijd goed. De voorbije jaren is dat door ups en downs niet gelukt, maar ik heb mijn trainingen en mijn filosofie aangepast. Het gaat nu echt goed.” Betekent dit dat Intermarché-Wanty morgen wel zijn verantwoordelijkheid zal nemen? Gaan de ploeg en Girmay uit van eigen kracht en willen ze doorgaan op hun sprintelan?

Voor Arnaud De Lie begint de tijd te dringen – foto: Cor Vos

Mocht de rit inderdaad uitdraaien op een spurt, dan moeten we ook zeker rekening houden met twee nationale kampioenen. We doelen dan natuurlijk op Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) en Arnaud De Lie (Lotto Dstny). Nederlands kampioen Groenewegen won in de eerste week al in Dijon en zal de misschien wel voorlaatste sprintkans graag met beide handen willen aangrijpen. Belgisch kampioen De Lie legt deze Tour een knappe regelmaat aan de dag, maar de renner van Lotto Dstny moest telkens zijn meerdere erkennen. Is het in Pau wel raak?

Verder zijn we benieuwd of Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech) en Fernando Gaviria (Movistar) nog kunnen zegevieren in deze Ronde van Frankrijk. Ackermann kwam er in de eerste Tourdagen niet aan te pas, maar lijkt inmiddels zijn beste vorm te benaderen. De snelle Duitser speelde in de voorbije spurts toch een voorname rol en dit zal hem vertrouwen geven voor een eventuele sprint in Pau. Gaviria is eveneens bezig aan een goede Tour. De Colombiaan flitste al naar drie top 5-noteringen, waaronder een tweede en derde stek.

Zien we Magnus – ‘De Snor’ Cort vrijdag in de aanval? – foto: Cor Vos

Ten slotte noteren we ook de namen van Mark Cavendish (Astana Qazaqstan), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Sam Bennett (Decathlon AG2R), Bryan Coquard (Cofidis), Arnaud Démare (Arkéa-B&B Hotels), Alexander Kristoff (Uno-X Mobility), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Ryan Gibbons (Lidl-Trek) en – nu Fabio Jakobsen er niet meer bij is in deze Tour – John Degenkolb (dsm-firmenich PostNL). Al is het maar de vraag of de genoemde rappe mannen er nog bij zijn in de finale.

Een nieuwe massasprint is een aannemelijk scenario, maar zoals eerder aangegeven is de kans ook groot dat een sterke kopgroep uit de klauwen blijft van het peloton. We neigen – gezien de problemen bij Alpecin-Deceuninck – toch meer naar dit scenario. Voor hardrijders als Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Dorian Godon (Decathlon AG2R), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Oier Lazkano (Movistar), Anthony Turgis (TotalEnergies), Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), Magnus Cort en de onvermoeibare bolletjestruidrager Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) is dit misschien wel een uitgelezen mogelijkheid om de handen ineen te slaan.

Wout van Aert was er donderdag al dicht bij, is het vrijdag wel raak? – foto: Cor Vos

We moeten nog een renner uitlichten, die in verschillende koersscenario’s kan zegevieren. We hebben het dan over Wout van Aert. De Belg kwam woensdag nog hard ten val in de rit naar Le Lioran, maar kwam een dag later al bijzonder dicht bij de zege. Het is dat de renner van Visma | Lease a Bike in volle sprint werd gehinderd, want anders… Wat Van Aert echter vooral zal onthouden, is dat hij op de fiets blijkbaar niet te veel last heeft van zijn val. En dat hij vrijdag misschien wel de hoofdvogel kan afschieten, of dat nu in de sprint is of vanuit een klein groepje.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Wout van Aert
*** Jasper Stuyven, Magnus Cort
** Oier Lazkano, Anthony Turgis, Biniam Girmay
* Jasper Philipsen, Arnaud De Lie, Pascal Ackermann, Arnaud Démare

[unibet id=”1021203954″ link=”https://rebrand.ly/unibet-tdf24-etappe13″ title=”Tour 2024: Wie wint de dertiende etappe?”]


Weer en TV

In de vrijdagrit naar Pau zal het – zeker in tegenstelling tot de voorbije dagen – fris aanvoelen voor de renners. Was het donderdag nog snikheet met een gemiddelde temperatuur van ruim dertig graden, vrijdag wordt het niet veel warmer dan een graad of 20. Opnieuw is er kans op regen, maar in de loop van de middag zou de zon door kunnen breken.

De dertiende etappe van de 111e Tour de France is van start tot finish live te zien bij Eurosport, HBO Max en Discovery+. Sporza en de NOS schakelen iets later in. Voor de exacte uitzendtijden kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


WielerFlits komt tijdens de Tour de France dagelijks met een voorbeschouwing op de 21 etappes. In die vooruitblik wordt het parcours extra geduid en wijzen we, zoals jullie van ons gewend zijn, tien favorieten voor de dagzege aan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.