Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 13 naar Pau
foto: Cor Vos
zondag 23 juni 2024 om 06:00

Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 13 naar Pau

De dertiende rit van de Tour de France, die voor de bijgelovigen gelukkig net niet ook nog eens op de dertiende valt, brengt de stoet van Agen naar Pau. Op voorhand is het lastig te voorspellen wie na 165,3 kilometer de meeste kans maakt op de winst. Pure sprinters, sterke rappe mannen of toch een vluchter? In Pau zijn ze allemaal niet kansloos.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Parcours

In Agen beginnen de renners aan de overgangsrit richting de Pyreneeën. Het vooruitzicht van dit klimgeweld kan menig renner in een zuurpruim doen veranderen. Toch is dat in Agen niet waarschijnlijk. De stad aan de Garonne wordt geroemd om haar pruimen, die wereldwijd worden verkocht. Het is de vijfde keer dat deze stad van de pruimen is opgenomen in de Tour.

Dit aantal verbleekt bij het aantal keren dat Pau in La Grande Boucle is aangedaan. Liefst 66 keer eerder vervulde de stad de rol van startlocatie. 62 keer was Pau al eens de plek waar de streep werd getrokken voor een rit in de Tour. Achter Parijs en Bordeaux is Pau de derde stad op basis van het aantal edities dat de stad opgenomen werd in het parcours. In 2024 kan de winnaar in Pau zich in een rijtje voegen met René Vietto, Fausto Coppi, Robbie McEwen en Arnaud Démare.

Maar daarvoor moet hij wel een lastige finale overleven, aankomen in Pau gaat immers niet vanzelf. In de laatste vijftig kilometer liggen namelijk meerdere bultjes die pure sprinters angst zullen inboezemen, maar aanvallende renners een kans biedt op succes. Twee van deze beklimmingen zijn gecategoriseerd. De Côte de Blachon van vierde categorie is 1,8 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5 procent. De daaropvolgende Côte de Simacourbe is 2,5 kilometer lang aan 5,2 procent gemiddeld.

Wat volgt is een kort stukje glooiend terrein waarna de renners in dalende lijn richting Pau trekken. Een zeer snelle slotfase dus, maar kunnen sprinters zich mengen om de dagzege? Een ding is zeker: Eenvoudig wordt het niet.

Vrijdag 12 juli, Etappe 13: Agen – Pau (165,3 kilometer)
Start: 13.30 uur
Finish: tussen 17.20 en 17.45 uur

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.