zaterdag 13 juli 2024 om 13:05

Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 14 naar Pla d’Adet – Pogacar versus Vingegaard in de Pyreneeën

Het was even wachten, maar de renners bevinden zich op dag veertien van de Tour de France weer eens écht in het hooggebergte. De Pyreneeën worden bedwongen in een monsterlijke rit van Pau naar Saint-Lary-Soulan, waar de Pla d’Adet het slotstuk vormt van deze etappe. Ook de Tourmalet en de Hourquette d’Ancizan staan op het programma. Kortom, een dag voor de klassementsmannen. WielerFlits blikt vooruit.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Parcours

Pau zette in rit dertien de teller van het aantal aankomsten in de stad op 63. Een dag later voegt de populaire Tour-stad daar nummer 67 aan toe voor het aantal keer dat het startschot er klonk. De ligging van Pau biedt de ASO de mogelijkheid om zware ritten in de Pyreneeën uit te zetten en ook dit jaar hebben ze het de renners niet makkelijk gemaakt.

Ditmaal wordt er koers gezet richting Saint-Lary-Soulan. Het skiresort biedt in de winter het nodige sneeuwplezier aan vele wintersporters en laat de vakantiegangers tot rust komen in de thermale baden van het dorp in de Franse Pyreneeën. Voor de renners in de Tour heeft het juist het tegenovergestelde van rust in petto. Het dorp ligt op de top van de Pla d’Adet, de laatste klim van de dag.

In 1974 was het Mathieu van der Poels grootvader, Raymond Poulidor, die op deze reus won. Later wisten op deze klim ook andere grote namen als Joop Zoetemelk (‘75), Lucien Van Impe (‘76, ‘81), Mariano Martinez (‘78) en Beat Breu (‘82) de handen in de lucht te steken. De laatste keer dat de klim de finish vormde in de Tour was in 2014. Die dag bleek Rafal Majka vanuit de vlucht de sterkste. Vijftig jaar na het debuut van de klim maakt de Pla d’Adet zijn comeback in de grote ronde.

Voordat het zover is, kent de veertiende etappe een rustige aanloop van zo’n zeventig vlakke kilometers. Deze rust wordt echter ruw verstoord door het opdoemen van de Col du Tourmalet (19 km à 7,4%). Op de top van deze Tour-klassieker wordt de Souvenir Jacques Goddet vergeven, een prijs ter ere van de overleden Goddet. Hij volgde in 1931 Henri Desgrange op als hoofdredacteur van de Franse krant L’Auto, die de Tour de France in het leven had geroepen. In 1939 nam Goddet van diezelfde Desgrange ook het stokje als koersdirecteur van de Tour over.

Die functie behield hij tot 1987, sinds 1963 wel samen met Félix Lévitan. Na de Tweede Wereldoorlog was Goddet bovendien de schepper van de inmiddels mondiaal bekende sportkrant L’Équipe. Bovenop de Tourmalet is er ter nagedachtenis van Goddet – die de groene trui en het puntenklassement in de Tour in het leven riep – een eigen monument.

Mocht er op de Tourmalet weinig gebeuren, volgt na een afdaling direct de Hourquette d’Ancizan (8,2 km à 5,1%). Op de top hebben de renners dan nog zo’n dertig kilometer te gaan. De klimpret is nog niet voorbij, want de laatste 10,6 kilometer gaan aan bijna 8% omhoog.

De Pla d’Adet (10,6 km aan 7,9%) gaat in de eerste zeven kilometer regelmatig met dubbele cijfers omhoog, waarna de weg een kilometer lang afvlakt en zelfs even daalt. Het laatste stukje van deze lijdensweg stijgt met een kleine 9% naar de streep. Weet iemand hier een mokerslag uit te delen?

Zaterdag 13 juli, Etappe 14: Pau – Saint-Lary-Soulan Pla d’Adet (152 km)
Start: 13.05 uur
Finish: tussen 17.15 en 17.50 uur

Favorieten

Na twee vlakkere ritten – maar daarom geen supergemakkelijke – begint de Tour in de veertiende etappe naar Pla d’Adet pas echt. Dat lijkt misschien een boude stelling, gezien de lastige ritten die de renners al in de benen hebben, maar in feite duiken we pas voor het eerst sinds de vierde etappe over de Col du Galibier terug het hooggebergte in. En dus verwachten we ook dat de klassementsrenners een onderling duel voor de ritzege zullen willen uitvechten.

Maken de twee kemphanen er een mooie strijd van? – foto: Cor Vos

UAE Emirates en Visma | Lease a Bike maken elkaar al een tijdje hypernerveus. Elke poging van de concurrerende ploeg wordt meteen in de kiem gesmoord en beide ploegen geven elkaar geen duimbreed toe. Kijk maar naar de etappe van vrijdag, toen UAE-luitenant Adam Yates zelfs in een vlakke rit niet in de kopgroep mee mocht schuiven van Visma | Lease a Bike. Toen die laatste ploeg een paar dagen eerder enkele pionnen vooruit probeerde te sturen, was UAE Emirates dan weer attent. Die laatste ploeg heeft sowieso de gewoonte om een kopgroep geen minuten vrij spel te geven.

Een belangrijk referentiepunt tussen de twee topfavorieten kregen we in etappe elf naar Le Lioran. Daar vochten de twee een felbevochten strijd uit. Jonas Vingegaard maakte daar misschien wel de grootste indruk door op één beklimming tijd een halve minuut op aanvaller Pogacar goed te maken. Het was daar dat de kopman van Visma | Lease a Bike meteen een mentale tik aan zijn Sloveense concurrent uitdeelde. Aan de finish klopte hij hem dan ook nog eens in de sprint. En we zijn ook de vorige edities van de Tour nog niet vergeten, waarbij Vingegaard vaak hoge ogen gooide in het absolute hooggebergte.

En Tadej Pogacar zelf dan? Die leefde zich in die bewuste elfde etappe volledig uit. En ook in de vierde etappe over de Col du Galibier was hij de man die de Tour op zijn kop zette. Toch viel hij in etappe elf een klein beetje van zijn voetstuk. In tegenstelling tot de conclusies van analisten, incasseerde de kopman van UAE Emirates in Le Lioran naar eigen zeggen één mentale nederlaag, nadat Vingegaard hem kwam terughalen. Volgens de Sloveen zijn de twee vooral enorm aan elkaar gewaagd, en dat moet hij de komende dagen bewijzen.

Hoe ver komt Remco Evenepoel? – foto: Cor Vos

Als er een andere renner dan deze twee de etappe wil winnen, dan zal dat op een tactische manier moeten gebeuren. Hetzij door vertwijfeling tussen de twee, hetzij door het opzetten van een sterke vroege vlucht. We zijn benieuwd of UAE Emirates daarin weer één of meerdere gevaarlijke pionnen zal willen meesturen. Luitenanten Adam Yates en Joao Almeida staan immers nog altijd goed voorin in het klassement, en schijnbaar kunnen ze daar de ploegleiding van Visma | Lease a Bike nerveus mee maken.

De twee zouden het ook in de diepe finale kunnen proberen, maar dat scenario is minder realistisch omdat het devies voorlopig ‘alle ballen op Pogacar’ blijft. Wat wel opvalt, is dat de twee hun niveau waar ze de hele Ronde van Zwitserland mee aan flarden reden, nog altijd hebben behouden. Zowel Almeida als Yates kunnen hun kopman goed bijstaan en rijden vaak de hele groep uit elkaar. Dan kun je ook zelf iets proberen. Alleen bestaat de kans dat ze nu vroeger aan de bak zullen moeten, omdat de met Covid-19 getroffen Juan Ayuso de Tour heeft moeten verlaten.

Als we denken aan een derde hond die met het been gaat lopen, dan moeten we bij Remco Evenepoel zijn. Over zijn klimkwaliteiten is onze eerste conclusie in deze Tour: meer dan in orde, maar niet voldoende om de Grote Twee te volgen. Anderzijds steekt Evenepoel er dan wel weer bovenuit ten opzichte van de anderen die voor het podium strijden. Ook opvallend: veel sneller dan zijn concurrenten, kiest de leider van Soudal Quick-Step vaak voor zijn eigen tempo. Als rasechte tijdrijder komt hij op die manier vaak het verst.

Heeft Romain Bardet nog iets in de benen? – foto: Cor Vos

Verder staan er nog tal van goede klimmers in de top-10. Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) won vorig jaar al op sluwe wijze een etappe, en ook Derek Gee (Israel-Premier Tech), Giulio Ciccone (Lidl-Trek) en Felix Gall (Decathlon AG2R) weten wat het is om te juichen op het hoogste niveau. Alleen staan zij mogelijk nog niet ver genoeg in het algemeen klassement om echt veel ruimte te krijgen in een vroege ontsnapping.

Voor iemand als Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL) kan dat natuurlijk wel. Wat een Tour is het momenteel voor de Fransman. Beginnen deed hij met een ritzege en gele trui, en later mocht hij ook in zijn thuisetappe rekenen op de aanmoedigingen van veel fans. Ook mannen als Egan Bernal (INEOS Grenadiers), Simon Yates (Jayco AlUla), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Richard Carapaz en Ben Healy (EF Education-EasyPost) en Enric Mas (Movistar) maken kans in een vluchtersscenario.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jonas Vingegaard
*** Tadej Pogacar, Remco Evenepoel
** Adam Yates, Joao Almeida, Carlos Rodriguez
* Richard Carapaz, Romain Bardet, Simon Yates, Santiago Buitrago


Weer en TV

Net als de voorbije dagen zullen ook de Pyreneeënritten in het weekend zonnig verlopen, zoals het er nu voorstaat. Een lokale onweersbui in de bergen is zaterdag niet helemaal uitgesloten, maar de kans dat de renners hiermee te maken krijgen is zeer klein. Het is niet al te heet met in de dalen veelal 21 tot 25 graden.

De veertiende etappe van de 111e Tour de France is van start tot finish live te zien bij Eurosport, HBO Max en Discovery+, Sporza en de NOS. Voor de exacte uitzendtijden kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


WielerFlits komt tijdens de Tour de France dagelijks met een voorbeschouwing op de 21 etappes. In die vooruitblik wordt het parcours extra geduid en wijzen we, zoals jullie van ons gewend zijn, tien favorieten voor de dagzege aan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.