Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 15 bergrit naar Plateau de Beille – Deelt Pogacar opnieuw een tik uit?
foto: Cor Vos
zondag 14 juli 2024 om 12:45

Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 15 bergrit naar Plateau de Beille – Deelt Pogacar opnieuw een tik uit?

De tweede week van de Tour de France is bijna voorbij. Voor de Fransen wordt deze week afgesloten met het vieren van het begin van de Franse Revolutie. Inmiddels is het een traditie in de Tour dat op deze feestelijke dag de renners een spectaculair parcours voorgeschoteld krijgen. Quatorze Julliet brengt de renners in deze editie over 198 kilometer van Loudenvielle naar de top van Plateau de Beille. Onderweg wachten in de Pyreneeën vijf gecategoriseerde beklimmingen en in totaal ruim 5000 hoogtemeters.

Een must have voor alle wielerfans! Met de Black Friday deal van RIDE Magazine haal je het ideale cadeautje voor de feestdagen in huis. Voor slechts € 13,95 ontvang je de najaars- en de winter-editie in jouw brievenbus. Dat betekent meer dan 300 pagina’s aan schitterende wielerverhalen. Wacht niet te lang, want OP=OP. Bestel nu jouw magazines en verzeker je van uren leesplezier.

Parcours

Voor het eerst in de geschiedenis van de Tour vertrekken de renners vanuit Loudenvielle. Vier keer eerder was de plaats, die nabij het populaire Lac de Génos-Loudenvielle ligt, het decor van de finish. De allereerste keer was dit in 1997. Toen won, toevallig ook op 14 juli, de Fransman Laurent Brochard. Deze editie mogen de inwoners van Loudenvielle de renners een keer uitzwaaien voor een zware rit in de Pyreneeën.

Het peloton vertrekt in de richting van Plateau de Beille. Het plateau is in de winter een fijne plek om de kwaliteiten op twee latten te testen, maar in de zomer vormt de weg ernaartoe een ultieme finale van deze zware bergrit. Plateau de Beille diende al zes keer eerder als aankomst, maar een Fransman won er nog nooit. Op een dag als deze zullen de Fransen hopen dat – net als in 1997 – een landgenoot de kers op de taart kan zetten van het feestgedruis.

Op Quatorze Juillet herdenken de Fransen namelijk de bestorming van de Bastille in 1789 en het begin van de Franse Revolutie. De Fransen zien deze gebeurtenis als het ontstaan van het moderne Frankrijk. De nationalistische gevoelens laaien op en de leus ‘Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap’ schalt door het land.

Het is afwachten of op een dag als deze de welbekende leus ook voor de renners zal gelden. Vrijheid? Die geven de klassementsmannen niet. Gelijkheid? Onwaarschijnlijk. Broederschap? Iets waar enkel de sterke blokken op kunnen hopen. De 5.000 hoogtemeters liegen er niet om en de renners moeten de hele dag alert zijn. Het klimwerk begint al direct vanaf de start.

Dan bedwingen de renners namelijk de Col de Peyresourde (6,9 km à 7,8%), waarna al snel de Col de Menté (9,3 km à 9,1%) en Col de Portet-d’Aspet (4,3 km à 9,7%) volgen. De percentages liegen er niet om, maar de renners krijgen na deze klim zo’n zestig kilometer om op adem te komen.

De tweede helft van deze rit wordt gekenmerkt door de Col d’Agnes (10 km à 8,2%) en de slotklim naar Plateau de Beille (15,8 km aan 7,9%). Hier strijden de renners bijna 16 kilometer bergop richting de finish aan gemiddeld bijna 8%. Met een rustdag in het vooruitzicht kan hier met krachten gesmeten worden. Krijgen de Fransen hier eindelijk weer een Franse winnaar op Quatorze Julliet?

Zondag 14 juli, Etappe 15: Loudenvielle – Plateau de Beille (198 km)
Start: 11.55 uur
Finish: tussen 17.20 en 18.05 uur


Favorieten

Klassementsrenners of vluchters? Dat is de hamvraag voor de loodzware rit naar Plateau de Beille. Het kan beide kanten opgaan, maar we verwachten toch dat de vluchters het zullen halen. Dat heeft te vooral maken met het feit dat de rit van zondag lastig te controleren valt. Het bevat een lange etappe van bijna 200 kilometer én het loopt meteen op na de start. De sterke klimmers zullen daardoor al snel kunnen wegrijden en een grote voorsprong kunnen nemen. Ideaal dus.

En als we het dan over vluchters hebben, denken we al snel aan Romain Bardet. De Tour van de Fransman is eigenlijk al geslaagd, want op dag één veroverde hij geel. Een grote verrassing. Bardet zal er in zijn laatste Ronde van Frankrijk maar al te graag een rit aan toevoegen. Dat de klimmer van dsm-firmenich PostNL zonder druk kan koersen, is ook een groot voordeel.

Romain Bardet – foto: Cor Vos

Andere rasaanvallers zijn Santiago Buitrago (Bahrain Victorioud) en Richard Carapaz (EF Education-Easy Post). De Zuid-Amerikanen krijgen een rit voorgeschoteld die hen ligt. Hoe hoger, hoe beter. Beide renners rijden in een ploeg die nog geen rit hebben gewonnen deze Tour, dat zal een extra motiverende factor zijn.

Er zijn ook een aantal klassementsrenners die wat door het ijs zijn gezakt, maar daardoor nu wel ruimte kunnen krijgen. Denk aan Enric Mas (Movistar) en Simon Yates (Jayco AlUla). De twee staan op meer dan 15 minuten en zijn dus geen gevaar meer voor de renners uit de top van het klassement. Kunnen zij hun Tour alsnog redden?

Santiago Buitrago – foto: Cor Vos

Een andere interessante naam vinden we bij Red Bull-BORA-hansgrohe, Jai Hindley. De Australiër begon de Tour in steun van Primoz Roglic, maar die heeft ondertussen de Tour verlaten. Hindley zal met andere woorden voor eigen kans kunnen gaan in de resterende bergritten. De voormalige winnaar van de Giro maakte naar Pla d’Adet geen al te beste beurt, maar krijgt hier een nieuwe kans.

Het is op voorhand altijd koffiedik kijken welke aanvallers er effectief in de vroege vlucht geraken. Daarom noemen we er nog een aantal: Egan Bernal, Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), de indrukwekkend rondrijdende Ben Healy (EF Education-EasyPost) Jack Haig (Bahrain-Victorious), Guillaume Martin (Cofidis), Derek Gee (Israel-Premier Tech), Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale) en Louis Meintjes (Intermarché-Wanty).

Jonas Vingegaard – foto: Cor Vos

Mocht het toch uitdraaien op een strijd tussen de klassementsrenners, kijken we in eerste instantie naar Tadej Pogacar. Op Pla d’Adet zette de Sloveen nog eens de puntjes op de i. Even leken de waardeverhoudingen de afgelopen week juist te kantelen naar Jonas Vingegaard, na diens ritzege werd er zelfs gesproken over een mentale tik. Maar Pogacar heeft intussen bewezen dat er nog geen sleet op zijn bloedvorm zit. UAE Emirates zal de rit voor hem misschien wel opnieuw willen controleren.

Het is nu de vraag of Jonas Vingegaard kan terugslaan. De kopman van Visma I Lease a Bike vindt in de Pyreneeën naar eigen zeggen ‘terrein is dat hem goed ligt’, maar voorlopig is het vooral incasseren. De Deen zal vooral moeten hopen dat Pogacar zijn kruit te vroeg verschiet, zoals we eerder deze week zagen. Maar de tweevoudige Tourwinnaar mag je nooit uitvlakken.

Jonas Vingegaard

UAE Emirates heeft met Adam Yates en Joao Almeida nog meerdere ijzers in het vuur. Zij zullen Tadej Pogacar perfect moeten afzetten, waarna het aan de Sloveen is om Vingegaard te lossen. Maar de twee kunnen ook zomaar zelf voor de aanval (en bijhorende ritzege) rijden Yates zette op dat vlak al een goede stap in etappe 14.

Vingegaard en Pogacar lijken in ieder geval ongenaakbaar bergop. Toch houden we ook rekening met een scenario waarin Remco Evenepoel en Carlos Rodríguez voor de zege strijden. Het is niet ondenkbaar dat Vingegaard en Pogacar in een tactisch steekspel verzaakt geraken. Dat hebben we vorig jaar al eens gezien in de Tour en toen profiteerde… Rodríguez. Dat was toen wel in een ander soort rit. Maar toch, de jonge Spanjaard van INEOS Grenadiers en de jonge Belg van Soudal Quick-Step zijn niet kansloos.

Andere klassementsrenners om in de gaten te houden zijn Mikel Landa (Soudal Quick-Step) en Giulio Ciccone (Lidl-Trek).


Favorieten volgens WielerFlits

**** Richard Carapaz
*** Romain Bardet, Ben Healy
** Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel
* Simon Yates, Enric Mas, Santiago Buitrago, Carlos Rodríguez


Weer en TV

Het belooft een aangename dag te worden richting Plateau de Beille. Althans, wat het weer betreft. Net als de voorbije dagen zal het zonnig zijn, met richting de finale van de etappe temperaturen die dichtbij de 30 graden Celsius zullen komen. Het zal dus wel een stevig partijtje zweten worden op de beklimmingen. Regen of felle wind moeten de renners niet verwachten.

De vijftiende van de 111e Tour de France is van start tot finish live te zien bij Eurosport, HBO Max en Discovery+, Sporza en de NOS. Voor de exacte uitzendtijden kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.