Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 16 naar Nîmes – De laatste kans voor de sprinters
De start van de laatste week staat in schril contrast met de ritten die later in deze week zullen volgen. De zware slotweek van de Tour de France opent namelijk in rit zestien met een vlakke rit van Gruissan naar Nîmes. De overgebleven sprinters moeten hier hun allerlaatste kans grijpen, want dit jaar wordt er op de slotdag niet gesprint in Parijs. WielerFlits blikt vooruit!
[unibet id=”1021203953″ link=”https://rebrand.ly/unibet-tdf24-etappe16″ title=”Tour 2024: Wie wint de zestiende etappe?”]
Parcours
De renners vertrekken op dag zestien vanuit het departement Aude. Het is de eerste keer dat de kustplaats Gruissan opgenomen is in het parcours van de Tour de France. Gruissan staat bekend om haar zoutproductie en het nabijgelegen Étang de Gruissan, een zoutwater lagune. In deze kwelders (of: zoutmoerassen) wordt deze smaakmaker al eeuwenlang gewonnen. Het biedt tevens ook een thuis aan een tribune flamingo’s.
De aankomst in Nîmes maakt het alweer de twintigste keer dat de Tour de stad bezoekt. De stad kent een rijke Romeinse geschiedenis, die tot op de dag van vandaag terug te zien is in een amfitheater dat nog steeds gebruikt wordt. Waar vroeger gladiatoren het volk vermaakten met strijd op leven en dood, wordt tegenwoordig in Nîmes vooral strijd geleverd door een massa sprintende wielrijders. Zo wonnen Alexander Kristoff (‘14) en Caleb Ewan (‘19) hier al eens de sprint.
Toch kunnen we er niet blind van uitgaan dat hier de sprinters hun laatste kans krijgen. Natuurlijk zullen zij gemotiveerd zijn om hier nog eens om de knikkers te vechten, maar we mogen niet buiten de Mistral rekenen. Dit natuurfenomeen in Occitanië, waarbij een versnelde koude wind vanuit het noordwesten waait, komt vooral voor in de wintermaanden. Dat wil echter niet zeggen dat het in de zomer niet kan oplaaien. De magistralis, zoals de Romeinen het noemde, kan flinke waaiers veroorzaken.
Dit zagen we ook in de Vuelta España van 2017, toen deze rit in tegengestelde richting werd verreden. In een rit van Nîmes naar Gruissan profiteerde Yves Lampaert van deze krachtige wind en de bijbehorende waaiers. De Belg veroverde zo de rode leiderstrui. De sprinters zijn dus gewaarschuwd.
Goed, over de route. De gehele rit is vlak tot glooiend, waarbij het enige obstakel halverwege de koers ligt. De renners moeten dan over de Côte de Mas Cordon. De klim van 7 kilometer aan 3,4% is de lastigste klim van de dag. Een sprint lijkt dus het meest waarschijnlijke scenario in Nîmes, maar men weet nooit of de Mistral andere plannen heeft.
Dinsdag 16 juli, Etappe 16: Gruissan – Nimes (187 km)
Start: 13.05 uur
Finish: tussen 17.30 en 17.55 uur
Favorieten
In de derde week van een grote ronde zijn er geen wetmatigheden meer. De renners die nog aanwezig zijn in deze Tour de France, snakken naar het einde. Dit zal met name gelden voor de sprinters, die de voorbije dagen hebben afgezien en de komende dagen weer worden gekweld door de vele Alpencols. Maar: voor de rappe mannen in het peloton volgt er nog een laatste kans om voor de zege te sprinten.
De zestiende etappe van Gruissan naar Nîmes voert over de veelal vlakke Zuid-Franse wegen en nodigt uit tot een allerlaatste clash tussen de snelheidsduivels. In de slotweek van een grote ronde is het voor de sprintersploegen echter geen sinecure om alle kikkers in de kruiwagen te houden. Met het verstrijken van de kilometers en de opeenstapeling van vermoeidheid zien we vaak dat er in de derde week geen sprake meer is van controle. En dit speelt de aanvallers en teams die geen sprinter in de gelederen hebben dan weer in de kaart.
Voor veel ploegen begint de tijd te dringen en dat terwijl de kansen – zeker voor de niet-klimmers – schaars zijn. De rit naar Nîmes is voor veel coureurs misschien wel de laatste kans om er nog iets van te maken, om een gooi te doen naar een Tourzege. We verwachten dan ook geen saaie en voorspelbare aanloop richting een (eventuele) massasprint. Nee, de sprintersteams zullen ervoor moeten werken.
En toch neigen we naar een laatste massasprint, aangezien er nog voldoende teams bereid zijn om de rit te controleren en de vluchters binnen schootsafstand te houden. Denk aan Jayco AlUla, Arkéa-B&B Hotels, Astana Qazaqstan, Movistar en Alpecin-Deceuninck. Intermarché-Wanty zal de kat wellicht uit de boom kijken, maar kan natuurlijk wel profiteren van het werk van de rivaliserende teams. Mocht de etappe uitdraaien op een sprint, dan beschikt de Belgische formatie met Biniam Girmay over een bewezen afmaker.
De Eritreeër begon ruim twee weken geleden met twijfels aan de Ronde van Frankrijk, maar zie nu. De 24-jarige sprinter was in de eerste twee Tourweken een van de uitblinkers en won reeds drie etappes. De zege in Turijn was er een van de openbaring, zijn overwinning in Colombey-les-Deux-Eglises van de bevestiging en zijn triomf in Villeneuve-sur-Lot van het besef. Het besef dat hij de beste is als het aankomt op sprinten. “Sinds ik de groene trui draag voel ik me zo snel. Zeker in mijn hoofd. Ik geloof echt dat ik de beste ben. Dat doet veel”, liet Girmay weten na zijn derde ritzege.
Girmay is (voorlopig) de zegekoning onder de spurters en lijkt op weg naar zijn eerste groene trui, maar of hij ook de snelste sprinter is in deze Tour… Daar zijn de meningen over verdeeld. Jasper Philipsen is het daar ongetwijfeld niet mee eens en dat kunnen we wel begrijpen. De Belg is intrinsiek misschien wel de snelste man op twee wielen. Dit liet hij de voorbije weken ook zien in Saint-Amand-Montrond en Pau. Als de Vlam van Ham vrij baan heeft en goed wordt gepiloteerd door zijn ploeggenoten van Alpecin-Deceuninck, lijkt er weinig aan te doen.
Philipsen kende een zeer turbulente eerste week, maar haalde in week twee zijn gram door twee keer te zegevieren. De 26-jarige Belg zal dinsdag ongetwijfeld nog een hattrick willen scoren, in de wetenschap dat het tevens zijn laatste kans is in deze Tour. Met het uitvallen van Jonas Rickaert en Søren Kragh Andersen is de sprinttrein van Alpecin-Deceuninck wel stevig gedecimeerd, maar Philipsen kan normaal altijd rekenen op Gianni Vermeersch, Robbe Ghys en Mathieu van der Poel. Kan de wereldkampioen weer een van zijn befaamde lead-outs uit zijn benen schudden?
Wie ook baat heeft bij een goede lead-out is Dylan Groenewegen. De Nederlands kampioen hoeft qua pure snelheid maar voor weinig renners onder te doen, maar de renner van Jayco AlUla wil zich in aanloop naar de sprint nog wel eens laten wegdrummen. Dit bleek het grote probleem voor Groenewegen in de voorbije massasprints. De snelheid is er, zo bewees hij met zijn zege in Dijon, maar kan de Amsterdammer zich ook weer eens goed positioneren in aanloop naar de sprint? Het is aan mannen als Elmar Reinders, Michael Matthews en Luka Mezgec om hem zo goed mogelijk af te zetten.
Een andere rappe man die moeite heeft met positioneren: Arnaud De Lie. We weten allemaal dat de Belgische kampioen oersterk is. Als de 22-jarige Waal van Lotto Dstny de ruimte krijgt om de turbo aan te zetten, zijn er maar weinig renners in staat om hem het vuur aan de schenen te leggen. De Lie snelde in de eerste twee weken van de Ronde van Frankrijk al naar vijf top 5-noteringen, waaronder twee derde plekken, maar er ging telkens wel iets mis in de hectische aanloop richting de spurt. Kan hij dinsdag wel eens dé perfecte sprint afwerken?
Een landgenoot van De Lie, Wout van Aert, is ook nog op zoek naar de perfectie als het aankomt op sprinten. De renner van Visma | Lease a Bike ging in de eerste week door een zeer moeilijke fase, maar koerst inmiddels weer als vanouds van voren. Van Aert liet zich ook niet onbetuigd in de voorbije sprints. Wat heet, in de sprintclashes in Villeneuve-sur-Lot en Pau kwam hij ontzettend dicht bij de zege, maar werd hij gehinderd door Arnaud Démare en verrast door Jasper Philipsen. Heeft Van Aert hiervan geleerd en slaat hij dinsdag wel toe in Nîmes?
Verder zijn we benieuwd of Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech) en Fernando Gaviria (Movistar) zich weer kunnen mengen in het sprintgeweld. Over Ackermann wordt niet veel gesproken, maar de Duitser is in de luwte bezig aan een bijzonder goede Tour, met liefst zes toptienklasseringen. In de laatste drie sprints in Saint-Amand-Montrond, Villeneuve-sur-Lot en Pau werd hij telkens derde. Generatiegenoot Gaviria stak zijn neus ook al meerdere keren aan het venster, met een tweede plaats in Turijn en derde plek in Dijon als uitschieters.
Ten slotte noteren we ook de namen van history-maker Mark Cavendish (Astana Qazaqstan), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Sam Bennett (Decathlon AG2R), Bryan Coquard (Cofidis), Arnaud Démare (Arkéa-B&B Hotels), Alexander Kristoff (Uno-X Mobility), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Ryan Gibbons (Lidl-Trek) en John Degenkolb (dsm-firmenich PostNL).
Een nieuwe massasprint is een aannemelijk scenario, maar zoals eerder aangegeven is er ook een gerede kans dat een sterke kopgroep het zal uitmaken voor de zege. Het zal hardrijders/aanvallers als Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Oier Lazkano (Movistar), Anthony Turgis (TotalEnergies), Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), Victor Campenaerts (Lotto Dstny), Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Magnus Cort en de onvermoeibare bolletjestruidrager Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) als muziek in de oren klinken.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Philipsen
*** Biniam Girmay, Wout van Aert
** Dylan Groenewegen, Arnaud De Lie, Pascal Ackermann
* Fernando Gaviria, Mark Cavendish, Alexander Kristoff, Arnaud Démare
[unibet id=”1021203953″ link=”https://rebrand.ly/unibet-tdf24-etappe16″ title=”Tour 2024: Wie wint de zestiende etappe?”]
Weer en TV
Het is warm in de omgeving van Gruissan en Nîmes. Tropisch warm, zelfs. “Na de rustdag gaan de renners dinsdag naar Nîmes. Het wordt dan nog een flink stuk warmer. Tijdens de gehele etappe is het tropisch warm met temperaturen van 30-35 graden. In de finishplaats kan het 36 graden worden”, aldus de Weeronline-specialisten. Er waait verder een behoorlijk stevige wind aan de kust van Gruissan. Is dit genoeg voor waaiervorming?
De zestiende etappe van de 111e Tour de France is van start tot finish live te zien bij Eurosport, HBO Max en Discovery+. Sporza en de NOS schakelen iets later in. Voor de exacte uitzendtijden kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.
WielerFlits komt tijdens de Tour de France dagelijks met een voorbeschouwing op de 21 etappes. In die vooruitblik wordt het parcours extra geduid en wijzen we, zoals jullie van ons gewend zijn, tien favorieten voor de dagzege aan.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.