donderdag 18 juli 2024 om 12:00

Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 18 naar Barcelonnette – Weer een kans voor de aanvallers!

We naderen langzaamaan de apotheose van de Tour de France van 2024. Voordat de laatste drie ritten definitief uitmaken wie de winnaar is van deze editie, heeft de ASO ook nog een heuvelrit ingevoegd. De achttiende etappe brengt de renners van Gap naar Barcelonnette. De rit is 179,5 kilometer lang en huisvest zes beklimmingen van uiteenlopende soorten en maten. WielerFlits blikt vooruit!

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Parcours

Gap is een graag geziene gastheer in de Tour de France. Al 26 keer organiseerde de plaats in Hautes-Alpes een start of finish van de prestigieuze rittenkoers. Vaak leverde dit een resultaat op voor de aanvalslustige renner. Denk aan Jean-François Bernard (‘86), Pierrick Fédrigo (‘06), Thor Hushovd (‘11) of Rui Costa (‘13). Ook dit jaar zou Gap zomaar weer een avonturier kunnen toevoegen aan dit rijtje.

De renners zetten koers richting Barcelonnette. Nee, het heeft niets te maken met die Spaanse stad. Toch kent de plaats in de Ubaye Vallei wel Spaanstalige invloeden. In de negentiende eeuw emigreerden veel inwoners van het stadje naar Mexico om hun geluk te beproeven in de mijnindustrie. Bij hun terugkomst drukten hun Mexicaanse gewoontes en rituelen een stempel op de keuken en architectuur van het plaatsje.

Naast deze Mexicaanse invloeden is ook het wielrennen de plaats niet vreemd. Sterker nog, de roots van één van de grootste Franse wielrenners van de laatste jaren liggen in Barcelonnette. De familie Bardet komt hier vandaan. De Fransman is er zelf niet geboren, maar een link is er zeker.

Voor Romain Bardet voelt het dus toch een beetje als thuiskomen in deze achttiende rit, waarin de vluchters een parcours op maat vinden. Al na ruim vijftien kilometer doemt de Col du Festre (13,8 km à 4,3%) op. Een mooie groep kan hier het ruime sop kiezen. Een afdaling brengt de renners naar de Côte de Corps (3,3 km à 4,5%) gevolgd door de Côte de Costes (2,6 km à 6%).

Bijna twintig vlakke kilometers brengen de renners vervolgens halfweg koers, als de Col de Manse (6,3 km à 3,7%) aan de beurt is. Genoeg plekken dus om bergop even de concurrentie te testen, voordat wellicht de lastigste klim van de dag opdoemt. De Côte à Saint-Apollinaire (7,9 km à 5,2%) zal een definitieve schifting teweegbrengen, waar de moegestreden aanklampers overboord gaan. Tijd voor de finale.

Bardet wist al eens te winnen in een etappe vanuit Gap – foto: Cor Vos

De Côte de Demoiselles Coiffées (6,4 km à 3,8%) is de laatste gecategoriseerde aanslag op de spieren van deze rit. Op de top hebben de renners nog zo’n veertig kilometer te gaan. Een afdaling en een kort klimmetje van twee kilometer brengt de renners op vals plat wegdek. Enkel de laatste acht kilometer lopen weer vlak. Weten enkele klimgeiten zich los te rukken van de concurrentie? Of overleven de sterke sprinters de 3.000 hoogtemeters?

Donderdag 18 juli, Etappe 18: Gap – Barcelonnette (179km)
Start: 13.00 uur
Finish: tussen 17.30 en 18.00 uur


Favorieten

We roepen wielerliefhebbers op om al op tijd in te schakelen, bij voorkeur rond de klok van 13.00 uur, aangezien we opnieuw een spectaculaire etappe verwachten. Voor veel renners is dit namelijk de laatste kans om er nog iets van te maken in deze Tour de France, in de wetenschap dat we eindigen met twee zware bergetappes en een afsluitende tijdrit naar Nice. Met andere woorden: de rittenkapers krijgen donderdag nog een ultieme kans op Tourglorie. De vluchtgroep zal ongetwijfeld de ruimte krijgen van UAE Emirates, de ploeg van leider Tadej Pogacar.

Alle ingrediënten zijn kortom aanwezig voor een furieuze start. Een renner die we zeker in de aanval verwachten, is Wout van Aert. De Belg van Visma | Lease a Bike kwam de voorbije weken al een paar keer dicht bij een ritzege, maar greep er telkens net naast. Is het donderdag wel raak? De rit naar Barcelonnette is een goede Van Aert op het lijf geschreven. Met 3.000 hoogtemeters is het onderweg flink klimmen geblazen, maar het blijft nog binnen de perken. Ideaal voor een klassiekerspecialist. Ideaal voor de veelzijdige Wout van Aert.

Hij zal van de ploegleiding van Visma | Lease a Bike sowieso de ruimte krijgen om zijn ding te doen. “Niet alle ritten zullen voor de klassementsrenners zijn, er volgen nog etappes met kansen voor vluchters. En dus ook voor mij. Ik heb in iedere rit die me past een vrije rol. Ook bij een andere stand van het klassement had ik mijn ding mogen doen in de overgangsritten. Donderdag naar Barcelonnette acht ik mijn kansen groter, maar daar zullen meer renners zo over denken. Meezitten in de vlucht op die dag gaat al een strijd op zich zijn”, vertelde hij op de tweede rustdag.

Wout van Aert zal deze rit zeker hebben aangekruist – foto: Cor Vos

Van Aert alludeert er al op: er zijn nog veel meer kapers op de kust. Neem nu Ben Healy, die zich in deze Tour al meerdere keren wist te onderscheiden, maar voorlopig nog met lege handen staat. De Ierse rasaanvaller had het wielergeluk ook nog niet aan zijn zijde. Zo leek hij in het derde Tourweekend een gooi te doen naar winst in de Pyreneeënrit naar Pla d’Adet, maar botste hij in de laatste kilometers op Jonas Vingegaard en de uiteindelijke ritwinnaar Tadej Pogacar. Healy zal ongetwijfeld inspiratie halen uit de overwinning van zijn ploegmaat Richard Carapaz in Superdévoluy.

Een andere renner die al bijna mocht proeven van het opperste wielergeluk, was Jasper Stuyven. In de gravelrit naar Troyes leek de Belg eindelijk te worden beloond, nadat hij al jaren op zoek was naar zijn eerste ritzege in de Ronde van Frankrijk. Alleen: de renner van Lidl-Trek werd bij het ingaan van de laatste kilometers toch weer gegrepen en zo spatte zijn Tourdroom – niet voor het eerst in zijn carrière – uiteen. Stuyven zal de strijdbijl echter niet zomaar begraven en wellicht vallen alle puzzelstukjes donderdag wel in elkaar. Het parcours past zeker in zijn straatje.

Ben Healy was al zeer aanvalslustig, maar kende nog weinig geluk – foto: Cor Vos

In een grote ronde zie je vaak dat renners die al wisten te schitteren in de eerste twee weken, vaak ook in de slotweek komen bovendrijven. De Tour is daarop geen uitzondering. Magnus Cort was woensdag nog een van de hoofdrolspelers in de rit naar Superdévoluy. De 31-jarige Deen valt op vanwege zijn (blauwe) vlassnor en inmiddels beruchte hotelreviews, maar Cort is bovenal een begenadigde wielrenner die tot grootse dingen in staat is. Dit liet hij in het verleden al zien in de Tour en we verwachten donderdag – op een Magnus Cort-parcours – ook weer een straffe stoot van de renner van Uno-X Mobility. Of heeft hij woensdag te veel gegeven?

Wie ook een patent heeft op straffe stoten is Oier Lazkano. Uitblinken op gravelwegen, schitteren op de Vlaamse keien en het bedwingen van het hooggebergte: Lazkano kan het allemaal. De voormalig Spaans kampioen van Movistar trok de voorbije weken al meerdere keren in het offensief, maar het leverde hem nog weinig op. Kan hij op weg naar Barcelonnette wel meespelen om de overwinning? Binnen de ploeg van Movistar is het tevens uitkijken naar de huidige kampioen van Spanje, Alex Aranburu, Gregor Mühlberger en Javier Romo. Met name Aranburu en Mühlberger zijn bewezen rittenkapers.

De rit is op het lijf geschreven van Magnus Cort – foto: Cor Vos

Over ritten kapen gesproken: dat is precies wat Anthony Turgis deze Tour al deed. De Fransman van TotalEnergies was aan het einde van de eerste week de beste in de fameuze gravelrit naar Troyes. Bij zijn zevende Tourdeelname was het dan eindelijk prijs voor Turgis. “Ik durfde vooraf mijn hand niet eens op te steken bij de vraag wie van ons een rit kon winnen, maar dit is de heilige graal. Dit is echt een fantastische ervaring”, omschreef hij de grootste overwinning uit zijn carrière. Heeft Turgis nu de smaak te pakken en gaat hij in Barcelonnette voor een nieuwe Tourzege?

De Tour van TotalEnergies – de ploeg van Turgis – is al meer dan geslaagd. Dit geldt zeker niet voor een andere Franse formatie. Groupama-FDJ is na bijna drie weken koers nog angstvallig op zoek naar zijn eerste ritzege in de 111e Ronde van Frankrijk. David Gaudu, Quentin Pacher, Valentin Madouas en Lenny Martinez waren al in de aanval, maar kwamen niet in de buurt van een etappezege. Voor de achttiende rit schuiven we een andere naam naar voren: die van Romain Grégoire. Het Franse toptalent – nog altijd maar 21 jaar – stak in zijn eerste Tour al enkele keren zijn neus aan het venster. Kan hij nu ook meedoen om de knikkers?

Mathieu van der Poel krijgt nog een laatste kans op dagsucces in deze Tour – foto: Cor Vos

We zijn er nog niet, want Lotto Dstny zal deze rit ook hebben aangekruist. De Belgische formatie heeft geen topklimmer in de gelederen en de etappe naar Barcelonnette lijkt de laatste kans om nog een etappe te winnen. Met Victor Campenaerts, Harm Vanhoucke en Brent Van Moer kan het meerdere renners meesturen in de aanval. Maxim Van Gils was normaal de grootste kanshebber op ritwinst, maar een coronabesmetting gooide roet in het eten. Voor Belgisch kampioen Arnaud De Lie lijkt de rit dan weer net iets te zwaar, al weet je het maar nooit.

We zijn al een tijdje aan het voorbeschouwen en we hebben nog altijd niet de naam van Mathieu van der Poel genoemd. Dat is niet zonder reden. Is een rit met 3.000 hoogtemeters nu wel of niet te zwaar voor de wereldkampioen? Dat is de hamvraag voor de achttiende etappe naar Barcelonnette. Een goede Mathieu van der Poel hoeft toch geen schrik te hebben van de beklimmingen die onderweg worden opgediend, maar hoe goed is de renner van Alpecin-Deceuninck nu eigenlijk? Van der Poel voelt zich naar eigen zeggen beter dan in de Tour van 2023, maar is het ook genoeg om mee te doen voor winst?

Biniam Girmay zal toch moeten opletten in de rit naar Barcelonnette – foto: Cor Vos

In de rit van Gap naar Barcelonnette wordt het klimwerk niet geschuwd, maar de beklimmingen zijn nu ook weer niet zo lastig. Veel renners zullen zich kansrijk achten voor de overwinning. We noteren ook zeker de namen van Michael Matthews (Jayco AlUla), Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers), Toms Skujiņš (Lidl-Trek), Dorian Godon, Bruno Amirail en Paul Lapeira (Decathlon AG2R), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Bob Jungels (Red Bull-BORA-hansgrohe), Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck) en Neilson Powless (EF Education-EasyPost).

Tenslotte houden we ook rekening met Stephen Williams (Israel-Premier Tech), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty), Romain Bardet, Frank van den Broek (dsm-firmenich PostNL), Tobias Halland Johannessen, Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) en Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies). Verder zijn we benieuwd of mannen als Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike) en Tim Wellens (UAE Emirates) een keer de ruimte krijgen om voor persoonlijk succes te gaan. Die laatste kende woensdag trouwens wel een moeilijke dag.

En wat doen we met de strijd om de groene trui? Lang tijd leek het erop dat de strijd om het puntenklassement deze Tour de France gestreden was, want Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) had een riante voorsprong opgebouwd. Na de zestiende rit lijkt de strijd echter weer helemaal open. Jasper Philipsen is zeker nog niet uitgeschakeld voor groen, al staat de Belg van Alpecin-Deceuninck wel voor een hels karwei. Philipsen zal vooral gefixeerd zijn op de tussensprint na goed tachtig kilometer, of houdt hij zelfs rekening met een scenario waarin hij opnieuw kan sprinten voor de zege?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Wout van Aert
*** Ben Healy, Jasper Stuyven
** Oier Lazkano, Magnus Cort, Mathieu van der Poel
* Anthony Turgis, Alex Aranburu, Romain Grégoire, Tobias Halland Johannessen


Weer en TV

De renners kunnen hun borst natmaken. Letterlijk, want het belooft een tropische dag te worden in het zuiden van Frankrijk. In startplaats Gap is het een graad of 32, al koelt het richting Barcelonnette wel iets af. De zon zal de hele dag in vol ornaat schijnen en er valt zelfs geen druppel regen. De wind komt met een kracht van 3 Beaufort uit het westen.

De achttiende etappe van de 111e Tour de France is van start tot finish live te zien bij Eurosport, HBO Max en Discovery+. Sporza en de NOS schakelen iets later in. Voor de exacte uitzendtijden kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


WielerFlits komt tijdens de Tour de France dagelijks met een voorbeschouwing op de 21 etappes. In die vooruitblik wordt het parcours extra geduid en wijzen we, zoals jullie van ons gewend zijn, tien favorieten voor de dagzege aan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.