Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 2 naar Bologna – Vuurwerk op San Luca?
foto: Cor Vos
zondag 30 juni 2024 om 13:00

Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 2 naar Bologna – Vuurwerk op San Luca?

Na een openingsrit van Toscane naar Emilia-Romagna blijven de renners in de tweede rit van de Tour de France in de laatstgenoemde regio. Een etappe van 200 kilometer voert het peloton van kustplaats Cesenatico naar Bologna. Met de vele hoogtemeters van dag een in de benen wacht op dag twee een relatief vlak parcours met de venijnige klim naar het het heiligdom van San Luca in de slotronde, die tweemaal op het programma staat. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

De startplaats van de dag is een kleine kustplaats, die een lange wielerhistorie kent. Sinds de start van de Giro d’Italia is het pittoreske stadje regelmatig opgenomen in het parcours van de grote ronde van Italië. De laatste keer was in 2020, toen de twaalfde etappe startte én finishte in Cesenatico. Jhonatan Narváez kwam die dag solo over de meet. Vier jaar later is de stad het decor voor een van die andere grote rondes.

Finishplaats Bologna is met haar bijna 400.000 inwoners de hoofdstad en tevens de grootste stad van de regio Emilia-Romagna. De stad die bekendstaat om haar culinaire hoogstandjes en eeuwenoude universiteit is hedendaags ook het decor van de finale van de Giro dell’Emilia. De klim San Luca is daarin de absolute scherprechter. In de afgelopen vijf jaar wist Primož Roglič de koers liefst driemaal te winnen. Voor de Sloveen zal het slot van de etappe dan ook voelen als thuiskomen.

De aanloop naar de finale in Bologna kent weinig echte obstakels. De eerste 74 kilometer van deze tweede etappe zijn geheel vlak, waarna de Passo di Calbane, ofwel de Côte de Monticino  (2 km à 7,5%) en de Côte de Gallisterna (1,2 km à 12,8%, bekend van het door Julian Alaphilippe en Anna van der Breggen gewonnen corona-WK 2020 in Imola) de eerste klimmende meters van de dag vormen.

Vervolgens koersen de renners via Imola, tevens bekend van het F1-autocircuit, zestig kilometer over vlakke wegen richting Bologna. Voor de eerste passage van de streep bedwingen de renners nog de klimmetjes richting Botteghino di Zocca en Montecalvo, waarna nog twee beslissende lokale rondes volgen.

Het lokale parcours is negentien kilometer lang en wordt gekenmerkt door de combinatie van de Côte de San Luca (1,9 km à 10,6%) en de klim naar Montalbano (1 km à 5,4%). Het is goed om even stil te staan bij de beroemde San Luca, want wat maakt de klim nu zo lastig? De eerste honderden meters zijn door een stijgingspercentage van bijna 14% bijzonder pittig. Vervolgens ‘vlakt’ de beklimming wat af, maar de ellende begint kort nadat de renners de vod van de laatste kilometer passeren. Zij krijgen dan goed 400 meter aan ruim 12% – en een uitschieter tot 16% – voor de kiezen.

In Bologna wist Primoz Roglic tijdens de Giro dell’Emilia 2023 voor de laatste keer te zegevieren in geel-zwarte dienst – foto: Cor Vos

Na deze steile passage is het ergste voorbij, aangezien de laatste 500 meter stijgen aan goed 6%. De laatste negen kilometer van elke ronde bestaan ​​voor de helft uit dalen en voor de helft uit vlak terrein. Enkele geloste mannen kunnen in de laatste negen kilometer dus nog de schade beperken.

Zondag 30 juni, Etappe 2: Cesenatico – Bologna (200 km)
Start: 12.05 uur
Finish: tussen 17.00 en 17.35 uur


Favorieten

De tweede etappe van de Tour de France is net zoals de eerste lastig te voorspellen. Alles zal draaien om de twee passages van de San Luca, een verraderlijke klim. Met stijgingspercentages die de dubbele cijfers bereiken kunnen we de sprinters in ieder geval buiten beschouwing laten, en zelfs de sterkere sprinters als Mads Pedersen en Wout van Aert zullen een erg goede dag moeten hebben om te overleven. Rit twee lijkt er eentje te worden voor de puncheurs en de klimmers, maar er kan ook een klassieke renners verrassen. 

Puncheur, klimmer en klassieke renner; eigenlijk is Tadej Pogacar dat allemaal. Het is dan ook niet onlogisch om hem als topfavoriet te bestempelen voor de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk. De vraag is alleen of Pogacar nu al zijn kaarten op tafel zal leggen. Doet hij dat wel, en begint hij er bijvoorbeeld al op de eerste beklimming van de San Luca aan, zal het moeilijk zijn hem te kloppen. De Sloveen van UAE Emirates is naar eigen zeggen in zijn beste vorm ooit en krijgt een finale voorgeschoteld dat hem perfect moet liggen. Pogacar kan het ook altijd afwachtender aanpakken en ‘gewoon’ rekenen op zijn eindschot. In de openingsrit werd hij bovendien al knap vierde. 

De ogen zullen weer gericht zijn op Pogacar – foto: Cor Vos

Primoz Roglic(BORA-hansgrohe) zal ook smullen bij het zien van het profiel van rit twee. Een goede Roglic voelt zich als een vis in het water op venijnige klimmetjes als de San Luca. Hij kent die klim overigens ook zeer goed, want vorig jaar klopte hij er nog Tadej Pogacar in de Giro dell’Emilia na een verschroeiende eindsprint. In de Tour volgen er wel nog enkele vlakke kilometers na de top van de San Luca. Klassementsmannen als Pogacar en Roglic, maar ook Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) zullen moeten samenwerken om snellere mannen niet te laten terugkeren. Mocht de tweede rit van de Tour een eendagswedstrijd zijn, had Evenepoel altijd een van de meeste sterren gekregen. Nu is het wat afwachten hoe hij de dag zal aanpakken. 

Over naar de puncheurs. We blijven in België, want de rit van zondag is spek naar de bek van Maxim Van Gils. Van Gils, die uitkomt voor Lotto Dstny, is een van de meest constante renners van het seizoen. In het voorjaar bewees hij dat hij meekan met de beste renners op de klimmetjes én het ook zelf kan afmaken. Een gevaarlijke combinatie voor etappe twee. Tom Pidcock(INEOS Grenadiers) en Pello Bilbao (Bahrain Victorious) beschikken over hetzelfde profiel. Op een goede dag kunnen zij op dit soort klimmetjes mee met de favorieten en zijn ze in staat om de sprint naar hun hand te zetten. 

Van Gils kan wel eens de verrassing worden van het openingsweekend – foto: Cor Vos

En wat met Mathieu van der Poel en Wout van Aert? Ze zullen het ongetwijfeld proberen, en op basis van de openingsetappe houden we vooral Van Aert in de gaten. De Belg reageerde achteraf zowel verbaasd als emotioneel op zijn goede benen en dito uitslag, hij claimde met steeds meer vertrouwen rond te rijden. Mathieu van der Poel toonde in Luik-Bastenaken-Luik dat hij gegroeid is op dit terrein, maar dichtbij winst komen is nog een ander verhaal voor de man van Alpecin-Deceuninck. Zij moeten hopen dat de favorieten zich koest houden, zeker als je ziet dat hij het in de eerste rit al relatief vroeg lastig kreeg. 

Vervolgens komen we terecht bij de renners die moeilijk te definiëren zijn. We hebben het dan over types als Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Alex Aranburu en Oier Lazkano (Movistar). Zij zijn in staat om opeens bizar goed voor de dag te komen, maar kunnen evengoed een hele dag anoniem rondrijden. Op de nationale kampioenschappen waren ze in ieder geval in orde. Bettiol werd Italiaan kampioen, Aranburu werd Spaans kampioen voor ploeggenoot Lazkano. Een voorbode voor zondag?

Zal het te zwaar zijn voor de wereldkampioen? – foto: Cor Vos

U merkt het, de rit is lastig te voorspellen. We zouden bij wijze van spreken zelfs 144 namen kunnen noemen en er nog naast zitten. We nemen nog een aantal renners mee. Voor de klassementsrenners zijn dat Jonas Vingegaard, Matteo Jorgenson (Visma I Lease a Bike), Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) en Adam Yates (UAE Emirates), voor de puncheurs Paul Lapeira (Decathlon AG2R), Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Stephen Williams (Israel-Premier Tech), Pello Bilbao (Bahrain Victorious) en Ben Healy (EF Education-EasyPost) en tot slot ook nog Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Michael Matthews (Jayco AlUla) en Derek Gee (Israel-Premier Tech). 

En wat kan dsm-firmenich PostNL nu ze op een gele wolk leven na de ritwinst van Romain Bardet? Blijft zijn avontuur in het geel beperkt tot één etappe? Het verschil met klassementsfavorieten, zoals Tadej Pogačar of Primož Roglič, is in het klassement nog maar 15 seconden.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tadej Pogacar
***Primoz Roglic, Maxim Van Gils
**Alberto Bettiol, Tom Pidcock, Wout van Aert
*Alex Aranburu, Pello Bilbao, Remco Evenepoel, Ben Healy

Weer en TV

Het zal zondag opnieuw zeer warm zijn in de Tour, die de renners aangevat hebben in zomerse omstandigheden. Onderweg naar Bologna zullen de renners temperaturen moeten trotseren van boven de 30 graden Celsius. Op een bui hoeven de renners en toeschouwers niet te rekenen. Ook de wind zal geen rol van betekenis spelen.

De tweede etappe van de 111e Tour de France is van start tot finish live te zien bij Eurosport.nl, HBO Max en Discovery+. Ook de NOS en Sporza hebben de uitzendrechten voor de Ronde van Frankrijk en schakelen in van bij de start. Voor de exacte uitzendtijden kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.