Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 20 bergrit naar Col de la Couillole
foto: Cor Vos
woensdag 1 mei 2024 om 08:00

Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 20 bergrit naar Col de la Couillole

Normaal gesproken brengt de één-na-laatste rit van de Tour de France een definitieve beslissing. Dit jaar gaat dit net even wat anders. Morgen wacht geen sprint in Parijs, maar een allesbeslissende tijdrit. Desalniettemin zal er in de twintigste etappe volop strijd geleverd worden door de mannen van het klassement. Vier gecategoriseerde beklimmingen brengen de renners over 133 kilometer van Nice naar de top van de Col de la Couillole. Vlakke meters komen de renners niet tegen. Het is enkel en alleen op en af.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Parcours

Etappe twintig zal menig wielerfan doen denken aan één van die andere rittenkoersen in Frankrijk, Parijs-Nice. Niet alleen start de race in Nice, maar ook speelden drie van de vier bergen een hoofdrol in recente edities van de Koers naar de Zon. Vanaf Place Masséna, het hart van de stad, vertrekken de renners noordwaarts voor een rit van zo’n 4.700 hoogtemeters.

Het officiële geklauter begint al na vijftien kilometer op de Col de Braus (10 km aan 6,6%). Deze klim van tien kilometer stijgt met een gemiddeld percentage van 6,6%. Vergeleken met wat nog komen gaat, kan dit als opwarmertje worden gezien. Een afdaling van weer zo’n tien kilometer brengt de renners aan de voet van klim nummer twee. De Col de Turini (20,7 km à 5,7%) vormt een stevig obstakel. De top ligt na bijna zestig kilometer koers.

Een flink steile tocht naar beneden voert naar Roquebillière. Daar is het – u kunt het al raden – direct tijd voor de volgende klim, de Col de La Colmiane (7,5 km à 7,1%). De aangegeven lengte van de klim doet enigszins afbreuk aan de werkelijke inspanning die hier geleverd moet worden. Wanneer men in Roquebillière begint met tellen, is de klim zo’n 20 kilometer aan 5%. De ASO acht de eerste dertien kilometer echter niet steil genoeg. We houden het officieel dus op 7,5 kilometer.

Na deze verraderlijke klim zijn de benen inmiddels flink verzuurd en druipt het zweet overal naar beneden. Toch moeten de renners nog één laatste klim op. Een afdaling van twintig kilometer richting Saint-Sauveur-sur-Tinée luidt deze slotklim in. De Col de la Couillole (15,7 km aan 7,1%) is een kolos van bijna 16 kilometer aan ruim 7%. Uitschieters kent de klim niet echt. Het is nooit ontiegelijk steil, maar het vlakt er ook nooit af.

In Parijs-Nice van 2023 vormde deze klim het slotstuk van de laatste etappe van de rittenkoers. Op zo’n zes kilometer van de top sprongen Tadej Pogacar, David Gaudu en Jonas Vingegaard weg bij de rest van het veld. In de laatste paar honderd meter sprintte Pogacar vervolgens naar de dagzege. Zo behield de Sloveen zijn leiderstrui. In Parijs-Nice vond deze strijd plaats na zes dagen koers. In de Tour de France is dat toch andere koek. Wie beschikt na drie weken koers over de beste benen? Neemt iemand hier al een voorschot op de winst?

Pogacar versloeg Vingegaard in Parijs-Nice 2023 al eens op de Col de la Couillole – foto: Cor Vos

Zaterdag 20 juli mei, Etappe 20: Nice – Col de la Couillole (133 km)
Start: 13.35 uur
Finish: tussen 17.15 en 17.45 uur

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.