Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 4 over de Galibier – Durven favorieten te smijten met hun krachten?
foto: Cor Vos
maandag 1 juli 2024 om 19:00

Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 4 over de Galibier – Durven favorieten te smijten met hun krachten?

Na drie dagen Italië doet de Tour de France op dag vier haar naam eer aan. In de rit van Pinerolo naar Valloire, die ‘slechts’ 139,6 kilometer telt, staan de eerste kilometers in Frankrijk op het menu. Hierbij zitten overigens zeer weinig vlakke kilometers. Na het klimgeweld in de Apennijnen staan op dag vier de Alpen op het programma. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is de Col du Galibier, waarvan de top op 19 kilometer van de meet ligt. Kan Richard Carapaz het geel houden? WielerFlits blikt vooruit.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Parcours

Pinerolo maakt dit jaar een comeback in La Grande Boucle. In 2011 fungeerde de stad, die in Frankrijk bekend is als Pignerol, als finishlocatie van de zeventiende etappe. Toen was het Edvald Boasson Hagen die solo over de meet kwam, gevolgd door een toen nog piepjonge Bauke Mollema. Het was tevens de laatste keer dat een etappe van de Tour op Italiaanse bodem werd verreden.

De stad van aankomst heeft vergeleken met Pinerolo dubbel zo veel ervaring in de Tour. Al viermaal deed de rittenkoers het populaire skioord aan. Gelegen aan de voet van de Col du Galibier is Valloire een uitgelezen plek om de renners de benen te laten testen op de flanken van de twee na meest gebruikte col in de geschiedenis van de Tour. De laatste keer dat Valloire als aankomstplek (2019) diende was het Nairo Quintana die er victorie kraaide.

Op dag vier van de Tour steken de renners dus de grens over naar Frankrijk. Voordat zij dit doen, heeft Italië nog twee laatste uitdagingen voor hen in petto. De renners klimmen namelijk direct vanaf de start richting Sestrières. De laatste 7 kilometer van de klim stijgen aan 7,2%, maar direct vanaf de start gerekend kom je uit op 39,9 kilometer klauteren aan 3,7%.

Daarop volgt meteen het Italiaanse toetje in de vorm van de Col de Montgenèvre (8,3 km à 5,9%). Op de top van deze klim rijden de renners La France binnen en zijn ze halfweg koers. Een korte afdaling brengt de renners aan de voet van de reus van de dag: de Col du Galibier (23 km aan 5,1%). Deze Alpengigant behoort tot de absolute legenden van het hooggebergte.

Op de top bevinden de renners zich namelijk op 2642 meter hoogte. De renner die als eerste de top rondt, krijgt de Souvenir Henri Desgrange overhandigd. Deze prijs is vernoemd naar de grondlegger van de Tour de France en ligt jaarlijks op de hoogste bergtop van de ronde. Wie deze als eerste rondt, verdient daarmee 5000 euro. Daarvoor moeten dus wel 23 loodzware kilometers worden afgelegd, waarvan de laatste ook nog eens stijgt met 9%.

De Col du Galibier brengt je tot een hoogte van 2.642 meter! – foto: Cor Vos

Eenmaal op de top is er nog geen tijd om uit te hijgen. De streep is getrokken in Valloire en om daar te komen liggen na de Col du Galibier nog negentien dalende kilometers in het verschiet. In deze eerste bergetappe moeten de klassementsmannen dus met de billen bloot. Wie komt er bovendrijven en wie is de grootste durfal in de afdaling? Winst ligt voor diegene in het verschiet.

Dinsdag 2 juli, Etappe 4: Pinerolo – Valloire (139,6 km)
Start: 13.05 uur
Finish: tussen 17.05 en 17.40 uur


Favorieten

De Tour de France heeft al flink wat beklimmingen voorgeschoteld aan de renners, maar de cols naar Sestrière, de Col de Montgenèvre en de Col du Galibier zijn toch andere koek. Al gelijk op de vierde dag stuurt de organisatie de renners naar meer dan 2.600 meter hoogte. Het credo is duidelijk: je kan de Tour hier niet winnen, maar wel verliezen. Gaat er al meteen met minuten gesmeten worden tussen de favorieten?

Veel ogen gaan op UAE Emirates gericht zijn. Voor de Tour werd al verwacht dat de ploeg van Tadej Pogačar in de openingsweek alles op alles zou zetten om Jonas Vingegaard in de openingsweek te testen. Op de San Luca zorgde een eerste demarrage voor wat verschillen, maar juist Vingegaard zat meteen op het wiel en liet dat niet los. In deze bergrit over de Galibier kan UAE Emirates nog meer gebruikmaken van de breedte van haar ploeg, want ook Adam Yates, João Almeida en Juan Ayuso voelen zich thuis in het hooggebergte. Meer dan op de steile heuvels zoals de San Luca, waar vooral Almeida en Ayuso onzichtbaar waren.

foto: Cor Vos

Mocht de formatie van Pogačar nog willen testen hoe het met Vingegaard is, dan zal het bijna all in moeten gaan in deze rit. Hierna krijgt de Deen zeven dagen om in de Tour ’te groeien’ tot de volgende serieuze bergrit, al zitten daar wel een tijdrit en de veelbesproken gravelrit tussen. Maar de sleutel ligt bij UAE Emirates: zijn zij bereid om meerdere helpers en schaduwkopmannen op te offeren om Visma | Lease a Bike en Vingegaard echt onder druk te zetten? Pogačar zal dan ook moeten aanvallen en als hij, zoals eerder gezegd, beter is dan in de Giro d’Italia, dan zullen weinigen hem kunnen volgen.

Een extra motivatie voor UAE Emirates om vol voor de ritzege te gaan, zijn de bonificatieseconden die er liggen op de top van de Galibier (8-5-2 seconden) en die aan de finish (10-6-4 seconden). Elke seconde kan tellen in deze Tour, al weten we van de laatste jaren ook dat in de slotweek vaak met minuten gesmeten gaat worden. Dat vooruitzicht zou dan weer verlammend kunnen werken op het koersverloop bij de favorieten.

Jonas Vingegaard, zijn naam is al genoemd. Ondanks een onzekere voorbereiding stond hij er in het openingsweekend. De verwachting is niet dat Visma | Lease a Bike het heft in handen gaat nemen om de etappe te winnen, aangezien het dan de rode loper uitrolt voor de concurrentie – en vooral Pogačar – om eventuele bonificatieseconden te pakken. Als de Nederlandse ploeg wel de controle neemt, is de kans groot dat een vlucht het haalt, maar als een andere ploeg het wel laat aankomen op een strijd der favorieten, dan zal Vingegaard op zijn hoede moeten zijn. Is hij al klaar voor een strijd op het scherpst van de snede op bijna 2.700 meter hoogte? Dat is en blijft een vraag.

“In theorie zou Jonas in de bergrit over de Galibier beter moeten zijn dan in Bologna”, zei ploegleider Grischa Niermann tegen WielerFlits na de San Luca-rit. “Maar elke dag is anders. We rekenen ons nog niet rijk, dus we verwachten niet dat hij Pogačar in de volgende bergrit op twee minuten rijdt en dat de Tour dan gedaan is. We staan waar we hadden gehoopt te staan.” Met Wout van Aert, Tiesj Benoot, Wilco Kelderman, Jan Tratnik en schaduwkopman Matteo Jorgenson in steun kan Visma | Lease a Bike een sterke en betrouwbare trein op poten zetten voor Vingegaard.

Remco Evenepoel leidt in het jongerenklassement – foto: Cor Vos

Mocht het daadwerkelijk uitdraaien op een strijd der klassementsrenners, dan moet uiteraard uitgekeken worden naar Remco Evenepoel, de kopman van Soudal Quick-Step. In principe moeten deze Tourcols hem beter liggen dan de korte en steile San Luca, waar hij net de slag miste met Pogačar en Vingegaard. Maar op hoge hoogte heeft Evenepoel nog nooit laten zien zich te kunnen meten met de absolute wereldtop. Nu is dit toch een Tour van ‘de eerste keer’ voor REV, dus kan hij zich – met Mikel Landa en Ilan Van Wilder in steun – laten gelden.

Primož Roglič verloor in de etappe naar Bologna 21 seconden, maar dat is niets vergeleken met de verschillen waarmee gestrooid kan worden op de Galibier. Was die gemiste slag op de San Luca een eenmalig foutje, of de voorbode van een slechte openingsweek? In dat laatste geval zal Red Bull-BORA-hansgrohe er zeker geen alles-of-niets-rit van maken. De ploeg heeft met Jai Hindley en Aleksandr Vlasov twee sterke helpers voor de Dauphiné-winnaar. Mocht Roglič met een elitegroep over de top komen, is hij snel genoeg om in Valloire de sprint te kunnen winnen.

Let ook op Richard Carapaz, die verrassend bij Pogačar, Vingegaard en Evenepoel finishte in Bologna. Voor de EF-kopman, die dus in prima vorm steekt en in Turijn zelfs het geel veroverde, is koersen op hoogte niet heel gek, aangezien hij geboren is op ruim 3.000 meter boven zeeniveau. Carapaz is echter wel de wisselvalligheid zelve. De gele trui kan hem en zijn ploeg vleugels geven. We zien de Amerikaanse ploeg er wel voor aan om het geel te willen eren en het ijzer te smeden als het heet is: waarom niet de rit winnen in de gele trui? Dat verhoogt de kansen op een strijd der favorieten op de Galibier.

Primož Roglič wil zich revancheren na tijdverlies in Bologna – foto: Cor Vos

De kopmannen van INEOS Grenadiers hebben deze Tour nog redelijk anoniem rondgereden. Carlos Rodriguez, Tom Pidcock en Egan Bernal staan nog binnen 21 seconden van het geel. Met zoveel kopmannen in de ploeg kan deze Galibier-klim beslissend zijn, want na de vierde rit kan de hiërarchie weleens duidelijk vastgesteld worden. Andere klassementsrenners die mogen hopen dat ze ‘ruimte’ krijgen, zijn Giulio Ciccone (Lidl-Trek), Enric Mas (Movistar), Simon Yates (Jayco AlUla) en Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale). Zij staan allemaal nog kort in het klassement. Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) staat iets verderop.

Veel renners hebben in het openingsweekend, al dan niet met opzet, veel tijd verloren. Dat biedt kansen in deze eerste bergetappe van de Tour de France. In de eerste twee ritten gaven de klassementsrenners de zege al weg en als UAE Emirates zich opnieuw afzijdig houdt in de achtervolging, geven we de aanvallers veel kans. Er zijn veel klimmers die al op flinke achterstand staan en daarom geen bedreiging vormen voor het klassement. Anderzijds kunnen ook renners die relatief kort staan een poging wagen om toch eens dat geel te pakken. Meerdere favorieten hebben al openlijk gesproken over het ‘niet willen hebben’ van de gele trui in deze openingsweek.

Lenny Martinez won dit jaar al vijf keer – foto: Cor Vos

Dan kijken we in eerste instantie naar Groupama-FDJ, dat een ramp van een openingsdag kende. Kopmannen Lenny Martinez en David Gaudu staan al op 45 (!) minuten achterstand. Als ze echt slecht in vorm zijn, maken ze geen kans op ritwinst, maar beide Fransen zullen elke kans op een dagzege willen aangrijpen. Te beginnen met deze Galibier-rit. De jonge en vederlichte Martinez vinden we dan de beste kandidaat, zeker op zo’n lange klim. Hij weet wat winnen is, want dit seizoen won hij al vijf keer. De kwakkelende Gaudu won weliswaar de Tour de Jura, voor de rest is het een teleurstellend seizoen tot nu toe.

Wout Poels heeft ook al een achterstand van 40 minuten opgelopen in de openingsritten. Voor hem zijn de ambities tweeledig, met de steun voor kopmannen Santiago Buitrago en Pello Bilbao én de jacht op ritwinst. Kan de Limburger van Bahrain Victorious voor het tweede jaar op rij een Tourrit winnen? Hij is ervaren genoeg om een dergelijk zware bergetappe naar zijn hand te zetten, dan zal hij wel bergop het verschil moeten maken.

Team dsm-firmenich PostNL wil deze Tour aanpakken om zich elke dag te tonen. Na de dubbelslag van Romain Bardet en Frank van den Broek op de openingsdag, kan de ploeg ook scoren met Oscar Onley en Warren Barguil. De jonge Brit Onley, onder meer achtste in de Ronde van Zwitserland, is een gevaarlijke klant vanuit de vlucht, terwijl ook revelatie Van den Broek al aankondigde dat hij deze Galibier-rit heeft aangestipt.

Zorgt Oscar Onley voor een nieuw dagsucces van dsm-firmenich PostNL – foto: Cor Vos

Een andere ploeg die deze Tour de France kleurt tot nu toe, is Uno-X Mobility. Voor de bergetappes heeft die ploeg onder meer de ervaren Odd Christian Eiking mee, maar we kijken met extra aandacht naar Tobias Halland Johannessen. De 24-jarige Noor zat vorig jaar drie keer mee in een succesvolle vlucht en werd toen derde, vijfde en zesde in die ritten. Het resulteerde ook in een zevende plek in het bergklassement. Wil Johannessen – in 2021 winnaar van de Tour de l’Avenir –  opnieuw daarin een rol spelen, dan zal hij nu weer moeten meespringen.

Er zijn nog wat namen om in de gaten te houden als het om de vlucht gaat, Bologna-winnaar Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels), Ion Izagirre, Jesús Herrada en Simon Geschke (Cofidis) bijvoorbeeld. Zij staan echt op grote achterstand. Iets dichterbij in het algemeen klassement en dus interessant met oog op de gele trui: Louis Meintjes (Intermarché-Wanty), Bruno Armirail (Decathlon AG2R), Derek Gee (Israel-Premier Tech), Harold Tejada (Astana Qazaqstan) en Neilson Powless (EF Education-EasyPost).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tadej Pogačar
*** Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel
** Adam Yates, Primož Roglič, Richard Carapaz
* Lenny Martinez, Wout Poels, Oscar Onley, Tobias Halland Johannessen

Weer en TV

Bij de start in Pinerolo zal het flink zonnig zijn. Rond 12.00 uur is de temperatuur volgens Weeronline al opgelopen tot 25 graden onder een stralende zon. Op de Galibier is het dinsdag ook zonnig en droog, waarna het in finishplaats Valloire het flink wat frisser is, maar met 16 graden en wat bewolking nog prima te doen voor de renners. De kans op neerslag is nul en de wind kom in de Alpen uit het noordwesten (windkracht 3).

De vierde etappe van de 111e Tour de France is van start tot finish live te zien bij de NOS, Sporza en Eurosport. De uitzendingen beginnen allemaal iets voor of om 13.00 uur. De NOS schakelt om 16.30 uur wel met de uitzending over naar NPO2, omdat op het hoofdkanaal de EK-voetbalwedstrijd van Nederland voorrang krijgt. Voor de exacte uitzendtijden kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


WielerFlits komt tijdens de Tour de France dagelijks met een voorbeschouwing op de 21 etappes. In die vooruitblik wordt het parcours extra geduid en wijzen we, zoals jullie van ons gewend zijn, tien favorieten voor de dagzege aan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.