Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 5 naar Saint-Vulbas – Herkansing voor topsprinters
foto: Cor Vos
woensdag 3 juli 2024 om 13:30

Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 5 naar Saint-Vulbas – Herkansing voor topsprinters

De mythische Col du Galibier zal nog in de benen zitten, maar de sprinters zullen de vermoeidheid woensdag moeten negeren. De snelle mannen in het peloton zijn in de vijfde etappe van de Tour de France namelijk weer aan zet. Vanuit Saint-Jean-de-Maurienne brengt een rit van 177 kilometer de renners richting Saint-Vulbas in de buurt van Lyon. Met slechts twee ‘kleine’ obstakels onderweg lijkt niets een tweede massasprint in de weg te staan. WielerFlits blikt vooruit!

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Parcours

Hoewel de sprinters voor deze rit de messen zullen slijpen, kunnen ze er daar in Saint-Jean-de-Maurienne ook wat van. Het Franse dorp in de Alpen in het departement Savoie is namelijk de thuisbasis van het bedrijf Opinel, bekend van de opvouwbare messen. Al sinds 1890 is het bedrijf actief en over de hele wereld is het ontwerp bekend. Ook de Tour is het dorp niet vreemd. Al zes keer eerder startte of finishte hier een etappe, die vaak bol stond van geklauter in de Alpen.

Op 3 juli is dit niet het geval. De renners rijden weg van de Alpen in noordwestelijke richting, waar zij zullen finishen in Saint-Vulbas. Daar zijn ze topsport overigens niet vreemd. Zo is het Federation Internationale de Boules er gevestigd en is de Tour de l’Ain er vaak te gast. Ook dan – in de wielerkoers wel te verstaan – zien we regelmatig een sprint. Zo wonnen er mannen als Jimmy Casper, Nacer Bouhanni en Hugo Hofstetter. Na deze successen debuteert Saint-Vulbas nu ook in de Tour.

Aan het parcours van de vijfde rit is te zien dat het peloton het hooggebergte verlaat. De eerste vijftig kilometer gaan in lichtelijk dalende lijn. Niet lang daarna is het tijd voor de eerste van twee obstakels. De Côte de Couz (12,9 km à 2,7%) boezemt de sprinters echter weinig angst in.

Vervolgens steken de renners, na passages langs Le Pont-de-Beauvoison en Aoste, de Rhône over. Het brengt de renners van het departement Savoie via Isère naar Ain. Daar wacht op zo’n veertig kilometer van de meet nog de Côte de Lhuis (4,4 km à 4,2%). Mochten sprinters hier in de problemen komen, hebben zij nog ruim de tijd om orde op zaken te stellen. Sprinters boven in Saint-Vulbas!

Woensdag 3 juli, Etappe 5: Saint-Jean-de-Maurienne – Saint-Vulbas (177,4 km)
Start: 13.20 uur
Finish: tussen 17.15 uur en 17.40


Favorieten

We hebben deze Tour de France nog slechts één massasprint gezien, in Turijn. En niet alle snelle mannen kregen daar de kans om hun vorm te etaleren. Een val in de laatste drie kilometer zorgde ervoor dat onder meer Jasper Philipsen – vooraf bestempeld als grote favoriet – niet aan sprinten toekwam. We weten dus nog niet hoe de Vlam van Ham zich exact verhoudt tot de andere sprinters, zeker omdat hij zelf ook tegen het asfalt ging.

Jasper Philipsen – foto: Cor Vos

De schade lijkt evenwel mee te vallen bij Philipsen. Als hij dit keer wel in goede positie komt, mogen we er dan ook vanuit gaan dat hij dicht bij de zege zal zijn. De Belg is op papier de snelste renner van dit peloton. Én hij heeft met Mathieu van der Poel een formidabele lead-out.

Dylan Groenewegen lag niet bij de genoemde val en werd er ook niet door opgehouden. Toch kon de Nederlands kampioen niet helemaal vrijuit sprinten. Hij raakte wat ingesloten en kwam daardoor niet verder dan een vijfde plaats in de eerste sprintersrit. Achteraf had Groenewegen daar flink de pee in. “Ik had het gevoel dat ik by far de snelste was, maar het gaat erom wie als eerste over de streep komt”, baalde hij na afloop bij WielerFlits. In Saint-Vulbas krijgt de rappe man van Jayco AlUla een nieuwe kans.

Ondertussen heeft Biniam Girmay zijn ritzege al binnen. Niet veel mensen hadden hem maandag opgeschreven voor de ritzege, maar de Eritreeër was overtuigend de snelste in Turijn. Een historische prestatie, want nog nooit eerder won een zwarte Afrikaan een rit in de Tour de France. Pakt hij nu meteen zijn tweede?

Bij Intermarché-Wanty was het oorspronkelijke plan om de kaart Gerben Thijssen te spelen in de écht vlakke etappes, terwijl Girmay een vrije rol zou krijgen. Nu laatstgenoemde al een ritzege en behoorlijk wat punten voor de groene trui op zak heeft, kan het bij de Waalse formatie echter weleens alle ballen op Bini zijn. Hij heeft per slot van rekening al bewezen dat hij kan winnen in dit veld.

Biniam Girmay – foto: Cor Vos

In Turijn toonde Girmay zich sneller dan Fernando Gaviria en Arnaud De Lie. Gaviria ging weer eens van zeer ver aan, maar wist zijn inspanning ditmaal lang vol te houden. Dat duidt op vorm. Ook De Lie beschikt duidelijk over goede benen. De Stier van Lescheret, die bezig is aan zijn eerste Tour de France, won een dikke week geleden immers nog het Belgisch kampioenschap. Hij versloeg daar met onder meer Jasper Philipsen, Wout van Aert en Tim Merlier niet de minsten.

Diezelfde Wout van Aert eindigde afgelopen zaterdag als derde in de lastige openingsrit naar Rimini. De Belg van Visma | Lease a Bike, die na een val in Dwars door Vlaanderen van ver moest komen, bewees daarmee weer een stap te hebben gezet. Tot een topuitslag in de eerste sprintersrit leidde dat nog niet. Van Aert werd opgehouden door de valpartij waar we eerder al over spraken en kon zijn kansen dus niet verdedigen in Turijn. Enigszins frustrerend, vond hijzelf, maar woensdag krijgt hij de kans om zich te revancheren. Met Christophe Laporte heeft hij een loods van wereldformaat.

Arnaud De Lie – foto: Cor Vos

Net als Van Aert, zat ook Mark Cavendish in Turijn achter de val. Nog geen 35ste etappezege in de Ronde van Frankrijk voor The Manx Missile dus. Maar er volgen nog voldoende kansen voor de 39-jarige Brit om het ritzegerecord (dat hij nu nog deelt met Eddy Merckx) alleen in handen te krijgen. Bij Astana Qazaqstan hebben ze alvast een sterke sprinttrein om hem heen gebouwd. Cavendish kan namelijk rekenen op de steun van Yevgeniy Fedorov, Davide Ballerini, Cees Bol en Michael Mørkøv. Met zulke mannen aan zijn zijde moet Cav deze Tour toch enkele keren goed in stelling gebracht kunnen worden. Vervolgens is het aan hemzelf om het af te maken.

Ook dsm-firmenich PostNL lijkt de sprinttrein op de rails te hebben: speerpunt Fabio Jakobsen werd uitstekend gebracht in Turijn. Tot een zege leidde dat echter niet voor de Nederlander, die genoegen moest nemen met een zevende plaats. Uit die uitslag putte Jakobsen wel moed. De 27-jarige renner kende een moeilijk openingsweekend, maar kon zich op de derde dag dus wel mengen in het sprintgeweld. Nu heeft hij alleen nog dat extra tikkeltje frisheid nodig. De eerste Alpenetappe is hij alvast relatief goed doorgekomen.

Fabio Jakobsen – foto: Cor Vos

Voor Mads Pedersen zal de rit over de Col du Galibier ook geen probleem zijn geweest. De Deen is misschien niet de allersnelste van het peloton, maar heeft wel erg veel inhoud. Voor hem had de finale richting Saint-Vulbas nog wel wat lastiger mogen zijn, al staat hij ook zijn mannetje in een volledig vlakke finale. Het moet zeker mogelijk zijn om zijn vierde plaats van Turijn te verbeteren.

Phil Bauhaus moet dan weer beter kunnen doen dan zijn zesde plek. De Duitser won nog nooit een rit in een grote ronde, maar was er al wel meermaals dichtbij. Bovendien schreef hij sinds 2021 elk jaar minstens één rit in een WorldTour-koers op zijn naam.

Mads Pedersen – foto: Cor Vos

Tot slot, noemen we ook nog de namen van Sam Bennett (AG2R Decathlon), Alexander Kristoff (Uno-X Mobility), Arnaud Démare (Arkéa-B&B Hotels), Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Bryan Coquard (Cofidis), Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech) en Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost). Die laatste moest in de rit naar Turijn zijn kopman Richard Carapaz nog bijstaan om het geel te pakken, maar mag woensdag ongetwijfeld zijn eigen kans gaan in een massasprint.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Philipsen
*** Dylan Groenewegen, Biniam Girmay
** Wout van Aert, Mads PedersenArnaud De Lie
Fabio JakobsenMark Cavendish, Fernando Gaviria, Phil Bauhaus


Weer en TV

Het wordt woensdag enigszins bewolkt en niet al te warm tussen Saint-Jean-de-Maurienne en Saint-Vulbas: rond de 20 graden Celsius. Wel blijft het droog. De wind (2 Beaufort) komt uit het noordwesten en staat dus vooral tegen.

De vijfde etappe van de 111e Tour de France is van start tot finish live te zien bij Eurosport.nl, HBO Max en Discovery+. Sporza en de NOS schakelen later in. Voor de exacte uitzendtijden kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.



RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.