Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 8 naar Colombey-Les-Deux-Églises – Kansen voor Van der Poel en Van Aert?
De achtste rit van de Tour de France wordt door de ASO geclassificeerd als een vlakke rit, maar een korte blik op het parcours doet de sprinters achter de oren krabben. Liefst 2300 hoogtemeters staan op het programma in de rit van Semur-en-Auxois naar Colombey-les-Deux-Églises, die goed is voor vijf gecategoriseerde beklimmingen over 183,4 kilometer. Geen van de klimmen is duizelingwekkend lang of steil, maar de opeenstapeling kan de avonturiers in de kaart spelen.
Parcours
De renners stappen op dag acht nog steeds in Bourgondië op de fiets. In departement Côte-d’Or is Semur-en-Auxois het decor van de start. Het dorp kende in de Middeleeuwen zijn hoogtijdagen. De ligging bovenop een heuvel, die uitzicht biedt over de rivier de Armançon, maakte het een lastig in te nemen vesting.
Hedendaags wordt deze Middeleeuwse geschiedenis ieder jaar geëerd aan de hand van de Course de la Bague, ofwel ‘De race om de Ring’. Ruiters proberen in het centrum van het dorp zo snel mogelijk twee kilometer af te leggen, waarbij de winnaar een gouden zegelring ontvangt. Deze strijd wordt al sinds 1639 gestreden, wat het de oudste race van Frankrijk maakt.
De renners zullen op hun beurt op een stalen ros op pad gaan richting het debuterende Colombey-les-Deux-Églises. De renners verlaten Bourgondië om te arriveren in de plaats die gekenmerkt wordt door – verrassing – kerken. Tegenwoordig staan er liefst negen kerken in het dorp, waar voormalig president Charles de Gaulle zijn laatste rustplaats vond. Een jaar na zijn aftreden trok De Gaulle zich terug op zijn landhuis La Boisserie. Vandaag de dag is het landhuis, net als zijn gedenkteken, te bezoeken in het kleine plaatsje.
Onderweg komen de renners de nodige heuvels tegen. Alleen al in de eerste vijftig kilometer trotseren zij de Côte de Vitteaux (3,2 km à 5,7%), Côte de Villy-en-Auxois (2,7 km à 5,4%) en Côte de Verrey-sous-Salmaise (3,6 km à 5,1%). De volgende vijftig kilometer zijn ook zeker niet vlak, maar de eerstvolgende klim doemt pas rond kilometer honderd op. De Côte de Santenoge (1,5 km à 6,9%) laat de sprinters nog een extra inspanning leveren.
Na de Côte de Bay-sur-Aube (2,7 km à 4,7%) en de Côte de Giey-sur-Aujon (1,4 km à 7,0%) moeten de renners nog zo’n vijftig kilometer afleggen en is het meeste klimwerk achter de rug. Over vlakke tot glooiende wegen kunnen de sprintploegen de balans opmaken. Is hun kopman nog fris? Zo’n vijftien kilometer voor de meet wacht een laatste prikkel in de vorm van de Côte de Eufigneix (2,2 km à 4,5%), voordat de finish in Colombey-les-Deux-Églises wordt bereikt.
Zaterdag 6 juli, Etappe 8: Semur-En-Auxois – Colombey-Les-Deux-Églises (183,4 km)
Start: 13.05 uur
Finish: tussen 17.15 en 17.45 uur
Favorieten
Net als in het openingsweekend in Italië zijn ook in het tweede weekend van de Tour weer vele scenario’s mogelijk. De organisatie van de Tour heeft echter besloten deze achtste etappe aan te duiden als vlak. Een rit voor de sprinters dus? De 2400 hoogtemeters schetsen een ander beeld. De gehele dag op en af maakt het voor de sprintersploegen lastig om de kopgroep te controleren. Bovendien moet de sprinter in kwestie het klimgeweld dan ook overleven.
Een sterke groep vluchters kan de benen van de jagende sprintersploegen in het peloton flink laten verzuren. De juiste renners zouden zomaar aan de haal kunnen gaan met de dagwinst. Puncheurs, aanvalslustige renners en sprinters dingen dus mee om de zege in Colombey-les-Deux-Églises. Of moeten we het zoeken in de veelzijdige types? Een sterke sprinter kan de heuvelige zone goed verteren én heeft aan de meet – in welk scenario dan ook – een sterkeindschot. Kortom: het parcours maakt de rit aantrekkelijk om te kijken, maar des te lastiger om te voorspellen.
Een van de mannen die met bovengemiddelde interesse naar het parcours van de achtste etappe zal kijken is Wout van Aert. De klasbak van Visma | Lease a Bike kwam met veel vraagtekens naar de Tour de France, maar wist in ieder geval een groot deel van die twijfel weg te poetsen in de openingsrit in Italië. In een rit met 3600 hoogtemeters had de Belg het niet gemakkelijk, maar werd hij wel knap derde. Richting Colombey-les-Deux-Églises vindt Van Aert een parcours dat nog beter bij zijn kwaliteiten past. Of het nu vanuit de aanval of in de sprint is, Van Aert is en zeer geduchte tegenstander.
En noem je de één, dan volgt de ander vaak vrij snel. Ook Mathieu van der Poel zal deze etappe in het vizier hebben gekregen. In Italië moest de wereldkampioen nog het hoofd buigen op de sterk hellende stroken, maar deze zaterdag is het parcours minder uitdagend. De klimmetjes zijn minder steil en het gaat gedurende de dag op en af. Prima op het lijf geschreven van Van der Poel dus. Tot nu toe reed hij voornamelijk in dienst van sprintkopman Jasper Philipsen. Kan hij na één week voor eigen kansen gaan? Of wacht hij liever nog een dag om op volle kracht te zijn op de grindwegen rondom Troyes?
Nu we toch in de vijver van de klassieke types aan het vissen zijn, kan er nog eentje naar boven gehaald worden. Alberto Bettiol wilde in zijn Italiaanse tricolore furore maken in het openingsweekend in eigen land. In de openingsrit bleef de Italiaanse kampioen steken op een tiende stek en de dag erna was het voor hem toch echt te steil. Op de achtste dag van de Tour kan de Italiaan deze ietwat zure nasmaak wegpoetsen op een parcours dat deze topper in het klassieke werk goed moet liggen. Bovendien is het aanvallende EF Education-EasyPost nog op zoek naar een ritzege. Oftewel: in de aanval!
De Italiaan zal zeker niet de enige zijn die dat ene plekje in de kopgroep zal willen bemachtigen. Een breed scala aan renners ruikt kansen in Colombey-les-Deux-Églises. We denken aan ploegmaats als Marijn van den Berg of Ben Healy en andere renners als Fred Wright (Bahrain Victorious), Paul Lapeira (Decahtlon AG2R La Mondiale), Axel Zingle (Cofidis) of Oier Lazkano (Movistar). Nog zo’n naam is Magnus Cort. De Deen in Noorse dienst kende een uitstekende aanloop naar de Tour door in de Dauphiné een prachtige ritzege te boeken. Tot nu toe rijdt de man met de fenomenale snor een anonieme Tour, maar daar kan zaterdag in de heuvels verandering in komen.
Het heuvelige parcours van Semur-en-Auxois naar Colombey-les-Deux-Églises zal ook puncheurs de oren doen spitsen. Heuveltje op, heuveletje af en dan ook ook nog eens een laatste kilometer die oploopt? Mannen als Maxim Van Gils en Romain Grégoire laten dit zich niet twee keer zeggen. Deze renners van respectievelijk Lotto Dstny en Groupama-FDJ beschikken allebei over een zeer venijnige versnelling bergop en hebben eerder getoond op heuvelig terrein te floreren. Waar het voor Grégoire deze Tour nog even zoeken is, zijn de benen bij Van Gils in orde. Een vijfde plek in de openingsrit bevestigde de vorm en de ambities van de Belg.
Nu we de aanvallers en puncheurs hebben besproken zijn we aangekomen bij de laatste categorie aan renners, die zaterdag kans maakt op de zege: de sprinters. En wie anders te noemen dan de drager van de groene puntentrui, Biniam Girmay. De Eritreeër is bezig aan een sterke en historische Tour de France en beschikt over een degelijke voorsprong in het puntenklassement. In de voorjaarsklassiekers heeft de man van Intermarché-Wanty bewezen een heuvel goed te kunnen verteren én deze Tour is hij in de sprints vlijmscherp. De drager van het groen beschikt dus over de juiste kwaliteiten om in de verschillende scenario’s mee te dingen om de zege en zo zijn leiderspositie in het puntenklassement te verstevigen.
We trekken de lijn door en kijken naar andere sterke sprinters in de Tour. Dit brengt ons bij Arnaud De Lie. De 22-jarige Belg kende dit jaar een ongelukkig voorjaar, maar bewees in 2023 dat hij de heuvels niet schuwt. Mocht de koers dus uitdraaien op een sprint, valt te verwachten dat de sprinter van Lotto Dstny er nog bij zit. Zo kan de Belgische formatie wedden op twee paarden. Met mogelijk Maxim Van Gils in de aanval en een sterk sprintende De Lie in het peloton maakt de ploeg zich op voor een kansrijke dag.
Verder kan worden verwacht dat Bryan Coquard en Michael Matthews ook de hectiek op de heuvels kunnen overleven. Waar de Fransman van Cofidis uit is op zijn eerste sprintnotering in de top-5, ziet de Australiër van Jayco AlUla een zeldzame kans op zelf te sprinten. Voor Dylan Groenewegen lijkt de rit namelijk nét te zwaar te zijn. Andere sterke sprinters die zullen hopen op een uitgedunde massasprint zijn mannen als Luca Mozzato (Arkéa-B&B Hotels) en Alexander Kristoff (Uno-X Mobility). En wat kan Jasper Philipsen? De Belg zal getergd zijn door het ontbreken van de felbegeerde ritzege.
Daarbovenop is er nog een groot aantal renners dat vanuit de vlucht kans zou kunnen maken op de dagzege. We noemen ook nog de namen van Alex Aranburu (Movistar), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck), Frank van den Broek (dsm-firmenich PostNL) en Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Biniam Girmay
*** Maxim Van Gils, Wout van Aert
** Mathieu van der Poel, Romain Grégoire, Michael Matthews
* Alberto Bettiol, Magnus Cort, Arnaud De Lie, Bryan Coquard
Weer en TV
In de omgeving van Semur-en-Auxois en Colombey-les-Deux-Églises is het veelal bewolkt en is er ook een aanzienlijke kans op neerslag. De verwachting is dat de renners het dus niet droog zullen houden. De temperaturen lopen in de middaguren op naar slechts een graad of 18 á 19 graden. Er staat verder een matige wind uit het zuidwesten, aan windkracht 3.
De achtste etappe van de 111e Tour de France is van start tot finish live te zien bij Eurosport, HBO Max en Discovery+. Sporza en de NOS schakelen iets later in. Voor de exacte uitzendtijden kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.
WielerFlits komt tijdens de Tour de France dagelijks met een voorbeschouwing op de 21 etappes. In die vooruitblik wordt het parcours extra geduid en wijzen we, zoals jullie van ons gewend zijn, tien favorieten voor de dagzege aan.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.