Tour 2024: Voorbeschouwing favorieten bergklassement – Kan Giulio Ciccone twee keer op rij winnen?
foto: Cor Vos
Nick Doup
vrijdag 28 juni 2024 om 17:30

Tour 2024: Voorbeschouwing favorieten bergklassement – Kan Giulio Ciccone twee keer op rij winnen?

De bergtrui, de bolletjestrui… Naast de strijd om het geel, het groen en het wit is het bergklassement van de Tour de France 2024 een altijd interessante strijd. Klassementsrenners én aanvallers, allemaal maken ze kans op de witte trui met rode stippen. Nadat drie jaar op rij de Tourwinnaar ook de bollentrui won, was het vorig seizoen weer een aanvaller. En nu? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Laatste winnaars bergklassement Tour de France
2023: flag-it Giulio Ciccone
2022: flag-dk Jonas Vingegaard
2021: flag-si Tadej Pogačar
2020: flag-si Tadej Pogačar
2019: flag-fr Romain Bardet
2018: flag-fr Julian Alaphilippe
2017: flag-fr Warren Barguil
2016: flag-pl Rafał Majka
2015: flag-gb Chris Froome
2014: flag-pl Rafał Majka


Vorig jaar

Giulio Ciccone pronkte in Parijs met de bolletjestrui na afloop van de Tour de France van 2023, maar pas in de slotweek mocht hij de trui voor het eerst aantrekken. Neilson Powless veroverde in de openingsrit door het Baskenland de eerste leidersplaats in het bergklassement. In de vijfde etappe naar Laruns, in die rit waar Jai Hindley de gele trui pakte, nam Felix Gall voor één dag de bolletjestrui over van Powless. De Amerikaan stak daar meteen daarna op weg naar Cauterets-Cambasque een stokje voor.

foto: Cor Vos

In totaal mocht Powless zich twaalf keer melden op het podium om de wit-rode trui in ontvangst te nemen. In de bergrit naar Morzine kwam Jonas Vingegaard vervolgens langszij, waardoor hij het tricot in ontvangst mocht nemen. Dat bleef beperkt tot één dag, omdat Giulio Ciccone vervolgens 16 punten pakte en de leiding overnam van Vingegaard. De Italiaan van Lidl-Trek gaf de leiding vervolgens niet meer af, waarna hij in de voorlaatste rit de bergtrui veiligstelde.

Ciccone begon etappe 20 met 88 bergpunten. Hij stond daarmee aan de leiding in het nevenklassement, maar Felix Gall (82 punten) en Jonas Vingegaard (81 punten) hijgden in zijn nek. Ciccone pakte echter de volle buit op vier beklimmingen en dat leverde hem in totaal nog eens 17 punten op, terwijl Gall en Vingegaard niet in de punten vielen. De voorsprong van Ciccone was toen al groot genoeg om niet meer ingehaald te kunnen worden. Dat besefte de Italiaan toen hij als eerste over de top van de Col de la Schlucht kwam: hij vierde daar het feestje al.

BERG


Puntentelling

Het bergklassement wordt bepaald door alle punten die zijn behaald op beklimmingen, bij elkaar op te tellen. Alle beklimmingen zijn ingedeeld in vijf categorieën, variërend van buitencategorie (zwaar) tot vierde categorie (licht). Op de zware en lange beklimmingen zijn meer punten te verdienen dan op de lichte en korte.

Er zijn dit jaar geen slotbeklimmingen waar dubbele punten te pakken zijn, in tegenstelling tot 2021, toen Tadej Pogačar won dankzij twee ritzeges tijdens aankomsten bergop. Die dubbele puntentelling kon van grote invloed zijn op de uiteindelijke einduitslag, maar de verandering – die in 2022 in ging – zal vooral de vroege aanvallers voordeel geven. Al bewees Vingegaard dat jaar dat je ook met de nieuwe puntentelling als klassementsrenner kunt winnen, al waren de verschillen klein.

Het hoogste punt van deze Tour de France? De Col de la Bonette (buitencategorie) in etappe 19, met de top op maar liefst 2.797 meter boven zeeniveau. Daarom zijn daar – als enige klim – wél dubbele punten te verdienen. Deze klim werd in 2008 voor het laatst aangedaan in de Tour en is de hoogste asfaltweg in de Alpen. Nieuw is de start van de Tour in Italië, waardoor ook meerdere Italiaanse beklimmingen debuteren in de Franse ronde.

  • 6 beklimmingen van buitencategorie (HC)
  • 10 beklimmingen van eerste categorie (1)
  • 10 beklimmingen van tweede categorie (2)
  • 19 beklimmingen van derde categorie (3)
  • 21 beklimmingen van vierde categorie (4)

foto: Cor Vos

In het geval van gelijke punten wordt de renner met de meeste eerste plaatsen op beklimmingen of aankomsten bergop van buitencategorie tot de winnaar uitgeroepen. Als de stand dan nog steeds gelijk is, wordt het aantal eerste plaatsen op beklimmingen of aankomsten bergop van eerste categorie opgeteld. Daarna wordt het aantal eerste plaatsen op beklimmingen van tweede, derde en vierde categorie bekeken. In het uiterste geval is de positie in het algemeen klassement doorslaggevend.

Alleen renners die uitrijden, worden opgenomen in het klassement. Als een renner buiten tijd over de streep komt maar van de wedstrijdjury in koers mag blijven, dan verliest hij wel al zijn punten in het bergklassement.

Tot slot, de opbrengsten. Wat verdient de winnaar van het bergklassement, naast eeuwige roem? Allereerst spekt hij met de eindzege in het bollenklassement de ploegpot met 25.000 euro. Daarnaast ontvangt hij 210 UCI-punten. De nummers twee en drie krijgen respectievelijk 150 en 110 punten.

flag-fr Dak van de Tour: eerste 8 renners (Col de la Bonette)
40 – 30 – 23 – 20 – 16 – 12 – 8 – 4 punten

flag-fr Klim van buitencategorie: eerste 8 renners (Col du Galibier, Col du Tourmalet, Pla d’Adet, Plateau de Beille, Col de Vars)
20 – 15 – 12 – 10 – 8 – 6 – 4 – 2 punten

flag-fr Klim van 1e categorie: eerste 6 renners (Puy Mary Pas de Peyrol, Col de Peyresourde, Col de Monté, Col de Portet-d’Aspet, Col d’Agnes, Col du Noyer, Isola 2000, Col de Turini, Col de la Colmiane, Col de la Couillole)
10 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1 punt

flag-fr Klim van 2e categorie: eerste 4 renners (Col de Valico Tre Faggi, Côte de Barbotto, Côte de San Leo, Sestrières, Col de Montgenèvre, Col de Néronne, Col de Pertus, Hourquette d’Ancizan, Col Bayard, Col de Braus, La Turbie)
5 – 3 – 2 – 1 punt

flag-fr Klim van 3e categorie: eerste 2 renners (Côte des Forche, Côte de Carnaio, Côte de Montemaggio, Côte de San Marino, Côte de Monticino, Côte de Gallisterna, Côte de Montecalvo, Côte de San Luca #1, Côte de San Luca #2, Côte de Vitteaux, Côte de Verrey-sous-Salmaise, Côte de Larodde, Col de Font de Cère, Superdévoluy, Col du Festre, Côte de Corps, Col de Manse, Côte de Saint-Apollinaire, Côte des Demoiselles Coiffées)
2 – 1 punt

flag-fr Klim van 4e categorie: eerste renner (Côte de Botteghino di Zocca, Côte de Tortone-Fausto Coppi, Côte de Barbaresco, Côte de Sommariva Perno, Côte du Cheval Blanc, Côte de Lhuis, Col du Bois Clair, Côte de Villy-en-Auxois, Côte de Santenoge, Côte de Giey-sur-Aujon, Côte de Bergères, Côte de Baroville, Côte de Val Frion, Côte de Chacenay, Côte de Mouilloux, Côte d’Autoire, Côte de Rocamadour, Côte de Montcléra, Côte de Blachon, Côte de Simacourbe, Côte de Fambetou)
1 punt

Tijdens de Tour de France worden ook nog enkele geldprijzen uitgedeeld op bergen. Op de Col du Galibier (etappe 4) ligt vanwege de Souvenir Henri Desgrange een bonus van €5.000 voor de eerste renner op de top. De Souvenir Jacques Goddet, ook van €5.000, is voor de eerste renner op de top van de Col du Tourmalet (etappe 14).

Favorieten

Het is elk jaar weer een van de moeilijkst te voorspellen klassementen in de grote rondes, en dan vooral in de Tour de France. Want veel is – zoals zo vaak – afhankelijk van het koersverloop. Een renner kan de Tour beginnen als kopman, maar na tijdverlies zijn focus verleggen op ritzeges én de bollentrui. Een renner kan een knecht zijn, maar als je kopman wegvalt, is er opeens de ruimte. Je kunt als aanvaller starten zonder bergtrui-ambities, maar na een bergrit plots hoog in dat klassement staan. Ga zo maar door.

En dan zijn er nog de klassementsrenners, die – als puntje bij paaltje komt – altijd wel hoog in het bergklassement eindigen. In de bergen wordt op het scherpst van de snede gestreden om tijdswinst, soms ook voor bonificatieseconden, en dan liggen er en passant ook nog bergpunten op de top van de klim. Want om eerlijk te zijn, voor die topfavorieten is de bergtrui een extraatje in hun jacht op het geel. Het overkwam de eindwinnaars van de Tour in 2020, 2021 en 2022.

Giulio Ciccone – foto: Cor Vos

De titel ging vorig seizoen naar Giulio Ciccone, de klimmer van Lidl-Trek en rasaanvaller van beroep. In principe was hij een van de twee klimkopmannen van het Amerikaanse team voor deze Tour, maar door de afwezigheid van Tao Geoghegan Hart zijn in de lastige etappes alle ogen op de Italiaan gericht. Als vervanger van Hart koos Lidl-Trek niet voor een extra klimmer in dienst van Ciccone (onlangs nog wel achtste in de Dauphiné) maar voor een extra troef in dienst van Mads Pedersen. Mocht Ciccone klassementsambities hebben, staat hij er vooral alleen voor. Jaagt hij op ritzeges, dan wordt de bergtrui opnieuw een reëel doel voor hem. In de eerste etappes in zijn thuisland zal hij dan al een slag kunnen slaan.

Toch houden we ook serieus rekening met een strijd tussen klassementsfavorieten in de strijd om de bollen. Al in de eerste vier etappes is het serieus klimmen geblazen, waarbij UAE Emirates alles gaat aanpakken om concurrent Jonas Vingegaard meteen te testen. De kans is dus groot dat Tadej Pogačar al vroeg de aanval gaat openen in deze Tour, waardoor na vier etappes al meerdere toppers zich van voren moeten melden. Zeker met de Galibier al in die openingsweek. In de andere beslissende bergetappes, zoals die naar Pla d’Adet, Plateau de Beille, Isola 2000 en Col de la Couillole, zijn ook gigantisch veel punten te rapen. Daar kunnen klassementsrenners met ‘minimale’ inspanning veel punten pakken.

Tadej Pogačar – foto: Cor Vos

Pogačar is wat dat betreft niet de enige kandidaat-winnaar namens UAE Emirates, want met Adam Yates, Juan Ayuso en João Almeida beschikt de ploeg over meer ijzersterke klimmers die elk ook een goed klassement kunnen rijden. In dienst van Pogi zullen ze ook al meerdere punten wegsnoepen. En als zij wegvallen uit het klassement kunnen zij om tactische redenen in de aanval gestuurd worden in bergritten. Veel mitsen en maren, maar dat is nu eenmaal het bergklassement.

Wat betreft andere favorieten voor het algemeen klassement kijken we vooral naar de andere renners die bij ‘De Grote Vier’ horen in deze Tour. Jonas Vingegaard is de kopman van Visma | Lease a Bike, maar hij zal zich na een moeizame voorbereiding eerst en vooral richten op zijn strijd in het algemeen klassement. De bergtrui is echt bijvangst. Datzelfde zal gelden voor Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), de andere grote kanshebbers op de eindoverwinning.

Toch staan er de laatste jaren altijd wel zes à acht aanvallers in de top-10 van het bergklassement. Ciccone is een vaste klant daarvoor, maar zo zijn er nog meer offensief ingestelde klimmers aanwezig in deze Tour. Wat te denken van Lenny Martinez, last minute opgeroepen door Groupama-FDJ voor zijn Tourdebuut. Een uitstekende klimmer die in potentie ook een algemeen klassement kan betwisten, maar de vraag is of hij daar klaar voor is. Zijn ploeg heeft ook David Gaudu nog mee, die al bewezen heeft hoog te kunnen eindigen, maar anderzijds is Gaudu niet erg in vorm. Dat biedt Martinez vrijheid om voor ritzeges én de bolletjestrui te gaan.

Wout Poels – foto: Cor Vos

Wout Poels is de grootste kanshebber als we kijken naar de Nederlanders. Nadat hij de Giro d’Italia miste zal de Limburger op revanche belust zijn deze Tour. Binnen Bahrain Victorious zijn er klassementsambities, maar ritzeges zijn ook een groot doel, en vorig jaar bewees Poels dat hij met al zijn ervaring nog altijd kan winnen op het hoogste niveau. In 2021 kwam hij ongelooflijk dichtbij eindwinst in het bergklassement, maar snoepte Pogačar hem net de trui af. Santiago Buitrago is de kopman van de ploeg. Aan Poels, Jack Haig en Pello Bilbao om hem te ondersteunen, maar ook hun eigen kansen te pakken.

De eerste drager van de bollentrui in 2023 was Neilson Powless. De Amerikaan van EF Education-EasyPost zal ook dit jaar veelvuldig in de aanval willen gaan. Hij kan in het middengebergte uitstekend mee en bezit een sterke punch, wat een voordeel is in de strijd om de bergtrui. Zijn aanvalslust leverde Powless vorig jaar een vierde plaats op en twee jaar geleden een achtste plek in het bergklassement. Met Ben Healy heeft de roze formatie nog een rasaanvaller in huis die voor bergpunten kan gaan, voor hem zijn de serieuze bergen dan wel weer een probleem ten opzichte van pure klimmers.

Derek Gee – foto: Cor Vos

Wat te denken van dé verrassing van het Critérium du Dauphiné? We hebben het natuurlijk over Derek Gee, die namens Israel-Premier Tech verrassend derde werd in de voorbereidingskoers op deze Tour. Nu is het afwachten of hij zo’n goed klassement ook in de Tour kan rijden, maar anders is hij een garantie op tickets in gevaarlijke ontsnappingen. Op die manier reed Gee vorig seizoen ook naar een tweede plek in het bergklassement van de Giro, door dag op dag aanvallend te koersen. Binnen Israel-Premier Tech is ook de venijnige Stephen Williams, winnaar van de Waalse Pijl, een gevaarlijke kandidaat voor de bollen.

Bij Decathlon AG2R La Mondiale lijkt niets fout te gaan dit seizoen. Misschien dat Felix Gall op dat elan meedrijft naar een goede Tour de France. De Oostenrijkse klimmer wist vorig jaar door meerdere dagen in de ontsnapping een achtste plaats te behalen in het eindklassement. Daarnaast boekte hij een ritzege (in de koninginnenrit naar Courchevel) en was hij tweede in het bergklassement. Als hij opnieuw op die manier koerst, is Gall een gevaarlijke klant. Het plan is echter dat de Oostenrijker vanaf het begin focust op een goed klassement, wat zijn bergklassementambities dan weer in de weg zit.

Romain Bardet – foto: Cor Vos

Daarom is het interessanter om bij dsm-firmenich PostNL te gaan kijken, daar hebben ze met Romain Bardet, Warren Barguil en Oscar Onley drie sterke klimmers die mikken op ritzeges. En in dat geval komt de bergtrui automatisch op hun pad terecht. Bardet zal in zijn laatste Tour iets speciaals willen laten zien aan ‘zijn’ Frankrijk. Hij is nog altijd de laatste Franse winnaar van het bollentricot en zal gebrand zijn op succes. De bergtrui zou een mooie kers op de taart zijn van zijn carrière, die hij na de Dauphiné 2025 gaat afsluiten.

Tot slot willen we nog vier namen noemen. Tobias Halland Johannessen is de troef van Uno-X Mobility om in zware etappes voor ritzeges te gaan. Vorig jaar combineerde de jonge Noor dat met de strijd om de bergtrui, wat hem een zevende plaats opleverde in dat klassement. Ion Izagirre en Simon Geschke zullen we namens Cofidis veelvuldig in de aanval zien. De Duitser was in 2022 nog tweede in het bergklassement en eerder dit jaar nog knap veertiende in de Giro. Namens Lotto Dstny zal Harm Vanhoucke zijn kansen krijgen in de lastige ritten, als hij niet op Arnaud De Lie hoeft te letten.


Wie stel jij op in WielerFlits Ploegleider?

Met de wielergame WielerFlits Ploegleider beleef je de grote rondes als een echte ploegleider. Stel je favoriete renners op in je eigen ploeg en verdien elke etappe punten. Het principe is eenvoudig: als een renner goed rijdt, scoor jij ook! Wil je meespelen tijdens de Tour? Meld je hier aan!


Favorieten volgens WielerFlits
**** Giulio Ciccone
*** Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard
** Lenny Martinez, Wout Poels, Primož Roglič
* Romain Bardet, Derek Gee, Neilson Powless, Simon Geschke

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.