Tour de France 2018 kent zes bergritten, twee tijdritten
In Parijs is vandaag het etappeschema van de Tour de France 2018 officieel uit de doeken gedaan. La Grande Boucle start volgend jaar weer in eigen land met een etappe in de regio Vendée. Er staan in totaal zes bergritten op het menu, waarvan drie in de Alpen en drie in de Pyreneeën. Naast de vele kilometers bergop staan er ook twee tijdritten op het programma, één in ploegverband en een individuele tijdrit op de voorlaatste dag.
Via de Franse kust naar de keien van Roubaix
De 105e editie begint met een relatief vlakke etappe van Noirmoutier-En-L’ïle naar Fontenay-Le-Comte. Rit twee naar La Roche-Sur-Yon wordt ook nog afgewerkt in de regio Vendée. De eerste afspraak voor de klassementsrenners volgt al op dag drie, met een 35 kilometer lange ploegentijdrit van en naar Cholet. Nadat de eerste stofwolken zijn opgetrokken volgt er een vlakke rit naar Sarzeau, dat ligt aan de Golf van Morbihan. Hierna volgen twee lastige heuveletappes door de regio Bretagne. Waar de vierde rit richting Quimper nog eventueel kansen biedt aan de aanwezige snelheidsduivels, is etappe vijf richting de Mûr van Bretagne (2 km aan 6.9%) voer voor de puncheurs.
Ritten 7 en 8 naar respectievelijk Chartres en Amiens zullen voornamelijk dienen als ‘opwarmritten’ voor de negende etappe naar Roubaix. In deze miniversie (de etappe is 154 kilometer lang) van Parijs-Roubaix liggen maar liefst vijftien kasseistroken de coureurs op te wachten, waaronder de historische sectoren van Mons-en-Pévèle en Camphin-en-Pévèle.
Afzien op de onverharde Plateau de Glières, Alpe d’Huez en de muur van Mende
Na een eerste rustdag, waarin er een flinke verplaatsing op het menu staat, doemen de Alpen op. De eerste Alpenrit finisht met een afdaling richting Le Grand-Bornand, maar dé trekpleister ligt in het eerste gedeelte van de etappe. Onderweg dienen de coureurs namelijk de loodzware Plateau de Glières te trotseren. Deze klim van zes kilometer kent een hallucinante stijgingsgraad van maar liefst 11%. De laatste twee kilometer gaan bovendien over onverharde wegen. Op woensdag en donderdag dient er ook flink geklommen te worden, met aankomsten op de nog niet eerder in de Tour opgenomen La Rosiére en de mythische Alpe d’Huez.
Tussen de Alpen en Pyreneeën zijn enkele verraderlijke overgangsetappes uitgetekend in de regio’s Languedoc-Roussillon en het Centraal Massief. In rit veertien komen de renners – net als in 2010 en 2015 – aan op het vliegveld in Mende, na de ruim drie kilometer lange slotklim aan ruim 10%. De daaropvolgende etappe naar Carcassonne bereidt de renners voor op de loodzware passage door de Pyreneeën, met de nog niet eerder beklommen Pic de Nore.
Intens slotstuk in de Pyreneeën, lastige individuele tijdrit
Net als in de Alpen heeft de organisatie geopteerd voor drie etappes in die andere vermaarde bergstreek: de Pyreneeën. Rit zestien naar Bagnéres-De-Luchon zal beslist worden met een finish bergaf. De etappe naar Saint-Lary-Soulan – met aankomst op de nog niet eerder bedwongen zijde van de Col de Portet (17 km aan 8%) – kent een lengte van slechts 65 kilometer. Na een vlakke overgangsetappe naar Pau doet het peloton opnieuw de Pyreneeën aan, ditmaal voor een etappe naar Laruns, over de mythische beklimmingen van de Tourmalet en de Aubisque.
De Tour de France 2018 zal op de voorlaatste dag worden beslist met een 31 kilometer lange individuele tijdrit richting Espelette. Deze race tegen de klok kan worden bestempeld als zeer heuvelachtig, met enkele forse kuitenbijters met percentages tot maar liefst 20%. De 105e editie van de Tour zal worden afgesloten met de traditionele paradetocht richting Parijs. Met een totale lengte van 3329 kilometer is het een van de kortste Tours in jaren.
Etappeschema Tour de France 2018 (7-29 juli)
zat 7/7 rit 1 Noirmoutier-En-L’ïle – Fontenay-Le-Comte (189 km)
zon 8/7 rit 2 Mouilleron-Saint-German – La Roche-Sur-Yon (183 km)
maa 9/7 rit 3 Cholet – Cholet (ploegentijdrit) (35 km)
din 10/7 rit 4 La Baule – Sarzeau (192 km)
woe 11/7 rit 5 Lorient – Quimper (203 km)
don 12/7 rit 6 Brest – Mûr De Bretagne (181 km)
vri 13/7 rit 7 Fougéres – Chartres (231 km)
zat 14/7 rit 8 Dreux – Amiens (181 km)
zon 15/7 rit 9 Arras – Roubaix (154 km)
maa 16/7 eerste rustdag
din 17/7 rit 10 Annecy – Le Grand-Bornand (159 km)
woe 18/7 rit 11 Albertville – La Rosiére (108 km)
don 19/7 rit 12 Bourg-Saint-Maurice – Alpe d’Huez (175 km)
vri 20/7 rit 13 Bourg D’Oisans – Valence (169 km)
zat 21/7 rit 14 Saint-Paul-Trois-Châteaux – Mende (187 km)
zon 22/7 rit 15 Millau – Carcassonne (181 km)
maa 23/7 tweede rustdag
din 24/7 rit 16 Carcassonne – Bagnères-De-Luchon (218 km)
woe 25/7 rit 17 Bagnères-De-Luchon – Saint-Lary-Soulan (65 km)
don 26/7 rit 18 Trie-Sur-Baïse – Pau (172 km)
vri 27/7 rit 19 Lourdes – Laruns (200 km)
zat 28/7 rit 20 Sain-Pée-Sur-Nivelle – Espelette (individuele tijdrit) (31 km)
zon 29/7 rit 21 Houilles-Parijs (115 km)
Ruim 60km? Is dat niet wat kort voor 3 cols?
dat zou een hele goede seizoensopbouw zijn. pieken in de voorjaarsklassiekers EN de Tour is best te doen.
maar laten we eerst de reactie van Tom eens afwachten.
ploegentijdrit
Roubaix
Mur de Bretagne
3 aankomsten bergop naast Bretagne
3 zware Alpencols direct na de eerste week
de korte rit in de Pyreneeën
-
oneindig aantal vlakke etappes
maar 31 kilometer ITT
maar 6 bergetappes in totaal i.c.m. wéér geen heuveletappes
Ik vind dat ze best vaak kasseien hebben de afgelopen 10 jaar. Is dat nodig in de Tour? In de promo laten ze oa valpartijen en lekke banden zien. Daar zou het toch niet om moeten gaan?
Ik vind het wel spectaculair hoor.
Interessant.
Misschien moet Contador opnieuw uit zijn pensioen komen. Hij leek in dat soort etappes toch goed te zijn afgelopen jaren.
Kan nog veeeeel beter.
Sluit me aan bij @hartstikkebedankt - 17 oktober 2017 om 12:37
Qua parcours vind ik het best goed. Eindelijk eens een echt korte bergetappe, en kasseien is sowieso een pre. Vijf aankomsten bergop en maar één bergaf... Nee, mij hoor je niet klagen.
Visbeek gaf aan dat het oke was voor Tom, maar niet super.