Tour de Tietema-Unibet als enige profploeg zoek gereden door Continental- en clubrenners in GP Stad Halle
foto: Joren Benjamins/Tour de Tietema
zondag 8 september 2024 om 19:17

Tour de Tietema-Unibet als enige profploeg zoek gereden door Continental- en clubrenners in GP Stad Halle

Federico Savino heeft de eerste editie van de GP Stad Halle op zijn naam geschreven. In een zware koers was hij de betere van de Oostenrijker Emanuel Zangerle in een spurtje met twee. Lars Vanden Heede werd derde. Tour de Tietema-Unibet was de enige profploeg aan de start, maar sloeg een modderfiguur: Jelle Johannink was op ruim twee minuten de eerste in de uitslag (22ste).

De Nederlandse ploeg kreeg voor de start een domper te verwerken. Davide Bomboi werd zaterdag nog tweede in de GP Rik Van Looy (UCI 1.2), maar moest passen in Halle. “Ik stond ziek op en starten had geen zin. We verbleven met de ploeg op hotel, waardoor ik me nog wel liet overtuigen voor de presentatie op het podium”, zei de neef van Tom Boonen tegen Het Nieuwsblad. Het peloton kreeg daarna een wedstrijd voorgeschoteld op een geaccidenteerd parcours van 174,3 kilometer. De beslissing zou vallen op een lokale ronde van ongeveer 25 kilometer. In die lokale ronde lagen telkens de Bruineput en de Sollenberg, twee lastige heuvels.

Finale al vroeg opengebroken
In Halle hebben ze snode plannen, want volgend jaar hopen ze al het UCI 1.1-predikaat te hebben. En eerlijk: het parcours was absoluut een meerwaarde, want we kregen een schitterende koers te zien. De wedstrijd viel al op ruim twee uren voor het eind in een eerste plooi. De jonge Halvor Dolven (hier voor de opleidingsploeg van Uno-X Mobility, maar ook stagiair bij Intermarché-Wanty), de ervaren ex-prof Gianni Marchand en eerstejaarsprof Tom Portsmouth van Bingoal-WB reden weg. Korte tijd later sloten Federico Savino (Soudal-Quick-Step Development), Simone Gualdi (Wanty-ReUz-Technord) en Emanuel Zangerle (Felt-Felbermayr) aan.

Tijdens de vijfde van in totaal zeven beklimmingen van de Bruineput ontbond Savino zijn duivels. Landgenoot Gualdi kon na veel vijven en zessen bij hem aansluiten. Ook de derde oversteker bleek bij de beteren in koers, want Zangerle vond ook de aansluiting bij de Italianen met wie hij eerder naar de kop van de koers was gereden. Bij het horen van de bel op 25 kilometer voor het einde zat er een halve minuut tussen Gualdi-Savino-Zangerle en Dolven-Marchand-Portsmouth. Het peloton was op dat moment allang uitgespeeld, al wilden Lars Vanden Heede en Europees beloftenkampioen Henrik Pedersen zich daar niet zo maar bij neerleggen.

Europees kampioen Henrik Pedersen – foto: Cor Vos

TDT-Unibet onzichtbaar
De twee zouden later aansluiten bij Dolven, Marchand en Portsmouth. Uiteindelijk bleek Savino vooraan de sterkste. Bij een nieuwe versnelling kon alleen Zangerle hem van een antwoord bedienen. Pedersen smeet kwistig met zijn krachten en deed nog een verwoede poging om de oversteek naar Savino en Zangerle te maken, met Vanden Heede in zijn wiel. Onderweg pikten ze Gualdi nog op, maar het mocht niet meer baten. Savino voelde zich zegezeker en trok met Zangerle naar de streep. Die wist hij daar eenvoudig te verslaan. Achter hen lukte het Vanden Heede om de derde plek veilig te stellen, door de maat te nemen van Gualdi en Pedersen.

Op het lastige parcours kwam Tour de Tietema-Unibet als enige profploeg niet in het stuk voor. In een veld met voor de rest enkel opleidingsploegen, Continental-formaties en een aantal clubteams, hield het niet over voor de ploeg van Bas Tietema, Josse Wester en Devin van der Wiel. Jelle Johannink was op ruim twee minuten de beste renner in de uitslag, op plek 22. Martijn Budding werd 49ste op ruim vijf minuten en Abram Stockman was de laatste finisher, ook op ruim vijf minuten. Jordy Bouts en Sebastian Nielsen gaven op, Bomboi startte dus niet wegens ziekte. Ze reden zondag ook in de GP Industria; daar was Adrien Maire zeventiende.

Federico Savino eerder dit jaar in de Ronde van Limburg – foto: Cor Vos

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.