Youri IJnsen
Niels Bastiaens
zondag 23 juni 2024 om 09:00

Tour de Tietema-Unibet voor het NK: “Wij moeten voor het podium durven gaan”

Video Tour de Tietema-Unibet brengt zondag een selectie van zes renners aan de start van het Nederlands kampioenschap op de weg. Als Nederlands ProTeam wordt er veel van de jongens van ploegleiders Bas Tietema en Rob Hermeling verwacht. WielerFlits polste daarom naar de verwachtingen bij het duo zelf.

Het NK sluit een belangrijke periode voor de Tietema-troepen af. Afgelopen week waren ze nog te vinden in de Baloise Belgium Tour, die niet al te voorspoedig verliep. “Het ging met ups en downs”, legt ploegleider en oprichter Bas Tietema uit. “Tomas (Kopecky, red.) moest uit de koers stappen, Jelle (Johannink, red.) werd ziek, Hartthijs (De Vries, red.) viel nog Een topresultaat kunnen we niet voorleggen. Een van onze doelen was om te oefenen op de sprints, want die verliepen de afgelopen maanden nog niet lekker. Het was een goede week, maar we hebben niets bijzonders neergezet.”

Geen topfavoriet
Dat doet het vertrouwen richting het Nederlands kampioenschap op de weg echter niet afnemen, legt die andere ploegleider Rob Harmeling uit. “Bas en ik zullen en plan maken na de verkenning, die ik zelf fysiek op de fiets ga doen. Maar we gaan ook aan de renners zeggen: wat denken jullie ervan? En waar zien jullie kansen. Bas en ik hebben een uitgesproken idee dat dicht bij elkaar ligt. Hoe je het ook draait of keert, bij onze ploeg is de ambitie dat we voor het podium moeten durven gaan.”

“Mathieu (van der Poel, red.) doet zondag niet mee, maar ik denk wel dat het niveau nog steeds hoog is”, zegt Tietema. “Met Marijn van den Berg start een renner die het parcours goed aankan, Bart Lemmen rijdt momenteel heel goed. Dat zijn voor het grote publiek misschien niet de topnamen maar ik denk wel dat er voldoende jongens in het startveld zijn die op dat parcours goed voor de dag moeten komen.”

Bas Tietema kruipt in de ploegleidersauto – Foto: Joren Benjamins/Tour de Tietema

Wat zet Tour de Tietema-Unibet daar tegenover? “Jelle is met buikgriep moeten afstappen in de Baloise Belgium Tour, maar het was vooral met het oog op dit NK dat we die keuze toen maakten. Het is even kijken hoe dat gaat lopen. Samen met Owen (Gelijn, red.) en Hartthijs behoort hij tot de speerpunten van de ploeg. Ik denk niet dat we de topfavoriet zijn, maar Jelle en Hartthijs kunnen meedoen. Zeker als ze echt een goede dag hebben, zoals Hartthijs in Dwars door het Hageland had of Jelle in het voorjaar. Dan doen ze mee voor de top 10, zoals ze ook vorig jaar deden”, aldus Tietema.

Harmeling beseft dan weer dat Visma | Lease a Bike misschien wel eens het te kloppen blok kan worden. “Ze hebben dan ook nog eens Olav Kooij, die by far de snelste op dit moment is. En dat weten de renners ook. Maar ja, hoe ga je dat karretje doen ontsporen? Wij hebben renners die daarin een verschil kunnen maken, maar zetten ze hun kracht ook op de juiste manier in? We kijken naar onze eigen ploeg, maar we moeten ook kijken naar de sterke renners bij andere ploegen die mogelijkheden zoeken. Die jongens moeten we goed in kaart brengen. Het NK is een heel moeilijke koers, maar hoe moeilijker, hoe meer mogelijkheden voor ons.”

Leerproces
Al biedt een zware koers ook minder mogelijkheden om de numerieke sterkte van de ploeg uit te spelen. “Op een kampioenschap krijg je altijd een vreemd verloop”, weet Tietema. “Dan is het belangrijk om goed vertegenwoordigd te zijn. Maar het is in Arnhem ook een zware wedstrijd, als je de rondjes ziet. Op een gegeven moment gaan de beste renners zich toch onderscheiden. Je kunt wel heel veel renners aan het vertrek hebben, maar ze moeten wel van een bepaalde kwaliteit zijn om ver te kunnen komen.”

En dus zullen de jongens van Tietema en Harmeling slim moeten rijden. “Dat is ook weer een leerproces”, zegt Harmeling. “Maar gelukkig hebben we communicatie in de auto. Jelle is vaak heel sterk, maar hij moet nog meer leren om naar de koersdynamiek te kijken. Wat gebeurt er allemaal en kan ik daar gebruik van maken? Wat zijn de goede momenten om op kop te rijden. En zeker op dit parcours zit er geen passage in waarvan je weet: daar gaat het gebeuren. Het is een gemeen parcours. De renners zullen de situatie goed moeten aanvoelen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.