‘Tour en Giro kruisen in 2025 elkaars wegen: beide willen Colle delle Finestre in parcours opnemen’
foto: Cor Vos
vrijdag 13 september 2024 om 08:40

‘Tour en Giro kruisen in 2025 elkaars wegen: beide willen Colle delle Finestre in parcours opnemen’

Volgens het Italiaanse TorinoCronaca kunnen we aankomend seizoen twee keer genieten van de Colle delle Finestre in een grote ronde. De parcoursbouwers van zowel de Giro d’Italia als de Tour de France zien een bergetappe in Piëmont wel zitten. Het wordt een druk jaar voor de Italiaanse regio, want de Vuelta a Espana wil er in 2025 het openingsweekend organiseren.

Na de test in de recente Tour de l’Avenir weet de ASO genoeg. De finish op grote hoogte over de onverharde slotkilometers van de Finestre moet worden opgenomen in het Tour de France parcours van 2025. Het Italiaanse openingsweekend van de recentste editie is de Tour-organisatie kennelijk goed bevallen. Maar ook de RCS wil – zeven jaar na de laatste Giro-passage – terugkeren naar de scherprechter in de Noordwestelijke Alpen.

Ook de Vuelta trekt naar Italië
Eerder werd al bekend dat de parcoursbouwers van de Vuelta a Espana een openingsweekend in Piëmont zagen zitten. Volgens het Italiaanse La Stampa en Spaziociclismo is de kogel door de kerk en start de Spaanse grote ronde in Turijn of Venaria Reale. “We willen het heel graag, want Italië is een wielerland en is dit jaar ook gastheer van de Tour de France. We zouden het geweldig vinden als de Vuelta in dit gebied komt”, bevestigde Vuelta-baas  Javier Guillén in juni tegen de Spaanse sportkrant AS.

Chris Froome zet zijn beslissende aanval in tijdens de koninginnenrit – foto: Cor Vos

Historie  
Menig wielerliefhebber die ‘Colle delle Finestre’ hoort, denkt meteen aan de lange solo-aanval van Chris Froome in 2018. Tijdens de negentiende etappe van die Giro sloeg de viervoudig Tour-winnaar de dubbelslag door op de Finestre ten aanval te trekken. Toenmalige roze-truidrager Simon Yates moest al voor de aanval van de Brit passen. Froome wist mede door deze spectaculaire aanval het eindklassement op zijn naam te schrijven voor Tom Dumoulin.

Maar ook dit seizoen was de Finestre te bewonderen. De Tour de l’Avenir sloot namelijk af met een bergop aankomst op de steile beklimming. Het was de Spaanse Pablo Torres die de concurrentie op minuten reed, maar het was voor de klimmer – normaal in dienst van UAE Emirates – niet genoeg om ook het eindklassement te winnen. Hij kwam twaalf seconden tekort op eindwinnaar Joseph Blackmore.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.