Tour Femmes 2023: Wiebes is Vos te snel af, aanval Van de Velde strandt in schoonheid
foto: Cor Vos
dinsdag 25 juli 2023 om 17:22

Tour Femmes 2023: Wiebes is Vos te snel af, aanval Van de Velde strandt in schoonheid

Lorena Wiebes heeft de derde etappe in de Tour de France gewonnen. De renster van SD Worx bleek in een massasprint net iets sneller dan Marianne Vos. Julie Van de Velde reed dinsdag ruim zestig kilometer alleen vooruit en werd pas honderd meter voor de finish teruggepakt.

Op dag drie van de Tour de France Femmes reden de rensters van Collonges-la-Rouge naar Montignac-Lascaux. In het eerste deel van de rit lagen meerdere hellingen, maar heel lastig werd het nooit. Een massasprint was het meest waarschijnlijke scenario na 147 kilometer koers.

Nadat het officiële startsein was gegeven, kwamen er verschillende demarrages. Na goed vijf kilometer was het raak. Kathrin Hammes (EF Education-TIBCO-SVB) sloeg een gaatje en zou kilometerslang voor de meute uitrijden. Haar maximale voorsprong bedroeg anderhalve minuut. Achter de Duitse waren nog verschillende tegenaanvallen – Grace Brown deed bijvoorbeeld een poging, Coryn Labecki meerdere – maar niemand slaagde erin de oversteek te maken.

Hammes zou uiteindelijk de tv-uitzending niet halen: de Duitse werd op tachtig kilometer van de finish alweer ingerekend door het peloton, waar onrust daarna lange tijd meester was. Onder meer Lucinda Brand en Elena Cecchini probeerden een nieuwe vlucht op poten te zetten, maar zagen SD Worx uiteindelijk de controle overnemen. Dat zij wilden sprinten met Wiebes, mocht duidelijk zijn.

Van de Velde in de aanval – foto: Cor Vos

Bergtrui troostprijs voor dappere poging Van de Velde, Wiebes wint
Toch slaagde Julie Van de Velde erin om op zestig kilometer van de finish nog weg te rijden. De renster van Fenix-Deceuninck sloeg meteen een flink gat en pakte de bergpunten op de Côte des Andrieux en Côte de Saint-Robert, waardoor ze de bergtrui overnam van haar ploeggenote Yara Kastelijn. Met een voorsprong van meer dan twee (!) minuten begon ze aan de laatste 25 kilometer.

Toen SD Worx eenmaal begon te rijden, verdween de voorsprong van Van de Velde als sneeuw voor de zon. Toch slaagde de Belgische renster erin om haar laatste 25 seconden met verve te verdedigen. Het werd zelfs nog spannend in Montignac-Lascaux. Met een voorsprong van twaalf seconden begon Van de Velde aan de laatste kilometer, maar uiteindelijk zou de etappe voor haar honderd meter te lang duren.

Na een flinke lead-out van Lotte Kopecky zou Wiebes uiteindelijk met de zege aan de haal gaan. De Europees kampioene bleef Vos nipt voor. Kopecky behield de leiderstrui.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.