Tour Femmes 2024: Indrukwekkende Demi Vollering verslaat tijdrittop in Rotterdam
foto: Cor Vos
dinsdag 13 augustus 2024 om 17:51

Tour Femmes 2024: Indrukwekkende Demi Vollering verslaat tijdrittop in Rotterdam

Demi Vollering heeft de macht gegrepen op de tweede dag van de Tour de France Femmes. In de middagtijdrit in de straten van Rotterdam noteerde de kopvrouw van SD Worx-Protime de snelste tijd en dit bleek ook genoeg om de gele trui over te nemen van Charlotte Kool.

De deelneemsters aan de Tour de France Femmes konden zich in de ochtenduren al opmaken voor een rit-in-lijn van slechts 67,9 kilometer van Dordrecht naar Rotterdam – gewonnen door Charlotte Kool – maar de rensters kwamen vandaag nog een tweede keer in actie. In de namiddag stond een korte tijdrit op het programma in het centrum van de Maasstad. De renners werden – over een afstand van 6,3 kilometer – langs de nodige Rotterdamse bezienswaardigheden gestuurd, via de Schiedamsedijk en Coolsingel én over de Erasmusbrug en Willemsbrug.

Het parcours leek niet meteen op het lijf geschreven van de pure tijdrijders, maar eerder voor de krachtpatsers en snelle vrouwen. Stuurvaardigheid is vaak belangrijk bij een korte tijdrit, maar dat was hier niet aan de orde. Het parcours van de race tegen de klok kende amper bochten en bestond vooral uit lange rechte stukken. Of om de woorden van Demi Vollering aan te halen: “Het zal pittig zijn. Het is iets meer een sprintersding denk ik, omdat het zo kort en krachtig is.”

Loes Adegeest mocht lange tijd dromen van de ritzege – foto: Cor Vos

Adegeest met eerste snelle tijd, favoriete Brown kent pech
De echte tijdritspecialisten lieten nog even op zich wachten, maar met Loes Adegeest ging er al vrij vroeg een (schaduw)favoriet van start. De Nederlandse van FDJ-SUEZ deed haar tijdritnaam ook eer aan en raasde als eerste met een gemiddelde van meer dan vijftig kilometer per uur (50,342 km/u) over het Rotterdamse parcours. Dit bleek goed voor een tijd van 7’31” en de voorlopige eerste plaats. Maar: de grootste favorieten moesten nog van het startpodium rollen.

Zo was Grace Brown niet veel later aan de beurt, sinds een week of twee de nieuwe olympisch kampioene in het tijdrijden. De Australische kreeg in Rotterdam een parcours naar haar smaak voorgeschoteld, maar helaas voor Brown reed de pechduivel vandaag mee. De renster van FDJ-SUEZ reed net voor het eerste tussenpunt lek, moest van fiets wisselen en zag een eventuele ritzege zo in rook opgaan. Brown gaf aan de streep negentien tellen toe op Adegeest.

Tijdritkanonnen bijten hun tanden stuk op tijd van Adegeest
Een renner die onderweg gespaard bleef van pech en een goede tussentijd noteerde, was Audrey Cordon-Ragot. De ervaren Française – tegenwoordig uitkomend voor Human Powered Health – kwam aan de streep echter ook niet in de buurt van Adegeest, die zo nog wat langer op de hot seat mocht blijven zitten. En Adegeest zag dat nog meer tijdritkanonnen niet in staat waren om haar tijd te verbeteren.

Al wist Ellen van Dijk wel bijna de snelste tijd te realiseren. Aan het tussenpunt was ze zelfs één seconde sneller dan Adegeest, maar die laatste bleek haar tijdrit toch net iets beter te hebben ingedeeld. Van Dijk bleek aan de finish namelijk twee tellen langzamer, maar ze wist zo wel de voorlopig tweede tijd te realiseren. Niet veel later zagen we de binnenkomst van Brand, die dan weer goed was voor de derde tijd, op tien seconden van Adegeest.

Zeventien honderdsten 
Het was nu een komen en gaan van tijdritspecialisten, Kristen Faulkner was de volgende renster die iets kon doen aan de tijd van Adegeest. De olympisch wegkampioene bleek na vier kilometer – aan het tussenpunt – een tikkeltje sneller dan de Nederlandse. Maar ook Faulkner bleek niet bij machte om haar inspanning helemaal door te trekken: ze strandde na 6,3 kilometer op iets minder dan één seconde – om precies te zijn 77 honderdsten – van de toptijd.

Dan moest het maar komen van een andere Amerikaanse met de nodige adelbrieven in het tijdrijden: Chloe Dygert. De tweevoudig wereldkampioene en de bronzen medaillewinnares van de Olympische Spelen in Parijs dook aan het tussenpunt liefst drie seconden onder de tijd van Adegeest, maar kon ze dit ook vasthouden tot de finish? Het werd nog bijzonder spannend, want Dygert verloor wel iets van haar pluimen, maar hield nog zeventien(!) honderdsten over.

Demi Vollering, op weg naar een toptijd – foto: Cor Vos

Vollering duikt onder de tijd van Dygert
En zo moest een zichtbaar teleurgestelde Adegeest het veld ruimen en kregen we met Dygert een nieuwe renster in de hot seat. De renster van Canyon//SRAM was echter nog niet zeker van de overwinning, want er moesten nog enkele specialisten binnenkomen. Mischa Bredewold (op 4 seconden) en Emma Norsgaard (op 5 seconden) kwamen bijzonder goed voor de dag, maar beten wel in het stof. En ook de Nederlands kampioene in het tijdrijden, Riejanne Markus (+ 7 seconden), moest genoegen nemen met een ereplaats.

Was de buit daarmee binnen voor Dygert? Nee, want Demi Vollering moest haar tijdrit nog afhaspelen. De grote favoriet voor de eindzege werd voor de start niet meteen gerekend bij de topfavorieten voor de dagzege, maar steeg voor eigen volk boven zichzelf uit. De kopvrouw van SD Worx-ProTime passeerde bij het tussenpunt in dezelfde seconde als Dygert en zette na een fabelachtig slot een nieuwe toptijd neer: met 7’25” deed Vollering nadrukkelijk een gooi naar de zege.

Kool zet alles op alles, maar moet haar gele trui inleveren – foto: Cor Vos

Dubbelslag voor Vollering
Na de binnenkomst van Vollering was het vooral nog uitkijken naar de finish van de nummers vier, drie en één in het klassement: Vos, Wiebes en Kool. Waar Vos aan de finish bijna twintig seconden moest toegeven, wist Wiebes haar achterstand te beperken tot negen seconden. Dit bleek echter net niet genoeg om haar ploeggenote Vollering achter zich te houden in het klassement. En Kool? Die mocht twintig seconden verliezen op Vollering, maar dat waren er aan de streep 25.

En zo pakt Vollering niet alleen de dagzege, maar zal ze morgen ook in het geel Nederland uitrijden. Het verschil met ploeggenote Wiebes in het nieuwe klassement is drie seconden. Kool zakt naar de derde plaats en kijkt nu tegen een achterstand aan van vijf tellen.

Geletruidrager Demi Vollering straalt op het podium – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.