Tour Femmes 2024: Niewiadoma eindwinnares na schitterend secondespel op Alpe d’Huez, Vollering wint rit
foto: Cor Vos
zondag 18 augustus 2024 om 18:45

Tour Femmes 2024: Niewiadoma eindwinnares na schitterend secondespel op Alpe d’Huez, Vollering wint rit

De Tour de France Femmes 2024 is gewonnen door Katarzyna Niewiadoma. In de slotrit naar Alpe d’Huez eindigde de 29-jarige Poolse van Canyon//SRAM als vierde, wat genoeg was voor de eindzege. Spannend was het wel, want het verschil met ritwinnares Demi Vollering in het eindklassement was uiteindelijk slechts vier seconden. Pauliena Rooijakkers werd tweede in de rit en derde (op tien tellen) in het klassement. 

De Col de Tamié (9,5 km aan 4,0%) was de eerste gecategoriseerde klim van de dag. Er volgden daarna nog maar twee, maar die twee waren wel bijzonder lang én steil. De rensters bereikten de voet van de Col du Glandon (19,7 km aan 7,2%) na 83 kilometer. De lange klauterpartij kwam ten einde met een laatste kilometer aan bijna 9%. Alsof de wielerhistorie van alleen de Alpe d’Huez niet genoeg is, hadden de parcoursbouwers ook de loodzware beklimming van de Glandon in het parcours geplaatst.

De loeisteile beklimming werd maar liefst twaalf keer opgenomen in de Tour de France, een echt zwaargewicht dus. Nadien konden de rensters even op adem komen, wat wederom nodig was. De finish van de laatste etappe lag namelijk boven op Alpe d’Huez (13,8 km aan 8%). De iconische ‘Nederlandse’ beklimming – zoals Prudhomme het zo mooi zei – met zijn 21 haarspeldbochten vormde het ultieme klapstuk van de koninginnenrit van de Tour voor vrouwen.

Vroeg oorlog 
De honderdvijftig kilometer lange slotrit werd geopend met een aantal uitvalspogingen, waaronder een vluchtpoging van Justine Ghekiere. De Vlaamse draagster van de bolletjestrui deed dat in de hoop haar bergklassement veilig te stellen, waar ze uiteindelijk ook in slaagde. Op de flanken van de Col de Tamié, de eerste klim van de dag, reed een grote groep weg van een twintigtal rensters, waaronder Fem van Empel, Riejanne Markus, Mischa Bredewold, Lorena Wiebes en Lucinda Brand. Alleen laatstgenoemde zou de schifting overleven.

Onder leiding van FDJ-SUEZ, Canyon//SRAM en Fenix-Deceuninck werd de achterstand van een drietal minuten snel gehalveerd. Op de Col du Glandon versplinterde de kopgroep. Ook in de groep der favorieten stond de deur wagenwijd open. Het publiek kwamen ogen en oren te kort om bij te blijven in de uiterst vermakelijk slotrit, waarvan al snel duidelijk werd dat we al vroeg in de koers een vrouw-tegen-vrouw-gevecht zouden kregen. Dat was ook nodig, omdat Kasia Niewiadoma na haar overname van het geel in rit vijf een stabiele indruk maakte.

Brand speelde een hoofdrol in de slotrit – foto: Cor Vos

Snedige aanval Vollering
Met nog een viertal kilometers tot de top van de Gladon plaatste Vollering de aanval die iedereen verwachtte. Nadat Bredewold en Niamh Fisher-Black het tempo de hoogte in hadden gestuwd, nam de kopvrouw over met een scherpe demarrage. Alleen Rooijakkers kon de aanval beantwoorden. De Nederlandse van Fenix-Deceuninck sprong direct op het wiel. Voor onder andere geletruidraagster Niewiadoma ging het te hard. De Poolse hield vast aan haar eigen tempo. Dat deden ook onder andere Gaia Realini en Evita Muzic. Vrouwen als Puck Pieterse (tweede in het klassement), Cédrine Kerbaol (derde) en Juliette Labous (vierde) verloren minuten.

In de vallei tussen de Glandon en de voet van de Alpe d’Huez cijferde vroege vluchtster Brand zich helemaal weg in dienst van ploegmaat Realini. De renster uit Dordrecht stoomde als een locomotief met zes wagonnetjes (Fisher-Black, Niewiadoma, Realini, Muzic, Kerbaol en Cavalier) richting Bourg-d’Oisans. In een paar kilometers tijd lukte het haar de achterstand van een minuut en twintig seconden met veertig seconden terug te brengen. Aan de voet van de Alpe d’Huez (met nog ruim 13 kilometer te gaan) hadden Vollering en Rooijakkers dus veertig tellen voorsprong.

Vollering en Rooijakkers gingen vol voor de eindzege – foto: Cor Vos

Zenuwslopend slotspel op mythische Alpe
Brand gaf bij de eerste hellende meters meteen af, waarna geletruidraagster Niewiadoma het zelf moest doen. Alleen Muzic en Realini konden haar spoor volgen. Daarna kregen we heel lang een status quo, waarbij het leidende duo steeds een iets verder weg reed. Dat duurde tot een kilometer of zes voor de top, want daarna liep de voorsprong stukje bij beetje terug. Vollering kon op de slotklim weinig hulp verwachten van Rooijakkers, die haar eigen koers reed. Op zo’n tweeënhalve kilometer plaatste de kopvrouw van Fenix-Deceuninck een versnelling, die Vollering maar net kon beantwoorden.

In de achtergrond versnelde ook Muzic en dat koste Realini de kop. Niewiadoma kon wel mee en vervolgens ontstonden razendspannende slotkilometers. Zowel de geletruidraagster als Vollering kraakten niet bij de aanvallen op hun posities en bleven daarna tempo maken, met beide de eindzege als inzet. Aan de kop van de koers bleek Vollering de sterkste en reed in de laatste honderden meters nog weg bij Rooijakkers. Daarachter snoepte Muzic nog de derde plaats én de bonificatieseconden weg voor de neus van Niewiadoma, die uiteindelijk vier seconden overhield ten opzichte van Vollering en tien tellen op Rooijakkers.

Niewiadoma werd zwaar in de verdediging gedrukt, maar houd een handvol seconden over – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.