Tour Femmes 2024: Puck Pieterse klopt Demi Vollering na razendspannende sprint in Luik
foto: Cor Vos
woensdag 14 augustus 2024 om 15:59

Tour Femmes 2024: Puck Pieterse klopt Demi Vollering na razendspannende sprint in Luik

Puck Pieterse heeft de vierde etappe van de Tour de France Femmes op haar naam geschreven. De renster van Fenix-Deceuninck klopte Demi Vollering en Katarzyna Niewiadoma in de klassieke rit naar Luik in een razendspannende sprint met drie. Vollering blijft leidster in het algemeen klassement.

De vierde etappe van de Tour de France Femmes was een bijzondere. De rit vertrok in de toeristenplaats Valkenburg (wereldberoemd in wielerland dankzij de Amstel Gold Race), waarna 122 kilometer later de finish lag in het Belgische Luik. Het was een soort combinatie van de Amstel, in het begin van de etappe, en Luik-Bastenaken-Luik, op het einde van de rit. Er werd op voorhand spektakel verwacht.

Persico sprokkelt bergpunten
In de eerste 25 kilometer van de rit lagen vier gecategoriseerde klimmetjes. Op de top van de Bemelerberg (tweemaal), de Cauberg en de Geulhemmerberg konden heel wat bergpunten verdiend worden. Silvia Persico had daar duidelijk een doel van gemaakt, zij kwam steeds als eerste boven. De Italiaanse bleef telkens Yara Kastelijn voor, waardoor zij flink wat punten voor het bergklassement verzamelde.

Na de eerste heuvelzone kregen we dan toch een vroege vluchter te zien. Sara Martín koos namelijk namens Movistar het hazenpad. De Spaanse reed op de natte wegen een kleine minuut voorsprong bij elkaar. Dat die voorsprong beperkt was, was te danken aan het werk van de vrouwen van SD Worx-Protime op kop van het peloton.

Martín in beeld – foto: Cor Vos

Gesloten spoorwegovergang, Kastelijn op Mont-Theux
Nog voor de tweede heuvelzone aanbrak, was het tijd voor een tussensprint. Daar kregen we een nieuwe sprint te zien tussen Lorena Wiebes en Charlotte Kool, maar ook Marianne Vos mengde zich. Het was echter weer Kool die de sprint naar haar hand zette. De draagster van de groene trui deed zo nog wat vertrouwen op, maar verzamelde vooral andermaal extra punten voor het puntenklassement.

Een kort oponthoud door een gesloten spoorwegovergang zorgde ervoor dat we iets langer moesten wachten op de Waalse heuvels, maar de finale brak toch snel aan. Op de Mont-Theux, de eerste beklimming van heuvelzone twee, lag het tempo meteen hoog. Op de top van de lastige klim sprong Kastelijn wel nog weg, zij pakte zo nog een aantal extra punten voor het bergklassement.

Het peloton in beeld – foto: Cor Vos

Fenix-Deceuninck op de Redoute 
Vervolgens probeerden heel wat ploegen zich te organiseren in aanloop naar de Côte de la Redoute. Het waren de vrouwen van Fenix-Deceuninck die het voortouw namen in de eerste honderden meters van de Redoute. Puck Pieterse, Pauliena Rooijakkers en Kastelijn toonden zich met een stevig tempo. Het peloton werd daardoor stevig uitgedund, een aantal grote namen zoals de winnares van Luik-Bastenaken-Luik en kersvers olympisch kampioene tijdrijden Grace Brown moest zelfs lossen.

Er kwam een groep van ongeveer 25 rensters over de top van de Redoute. SD Worx-Protime wilde daarna controleren, maar moest toch ook heel wat aanvallen counteren. Het tempo viel daardoor ook wat stil, we zagen zo weer een aantal groepjes komen aansluiten in het peloton. Die rensters waren blij dat op de Côte de Forges de klassementsrensters nog wat de kat uit de boom keken.

Koers ontploft op Roche-aux-Faucons
Justine Ghekiere profiteerde er optimaal van. De Belgische renster zag een opportuniteit en viel aan op de top. Ghekiere had al snel een voorsprong van 20 seconden te pakken, maar daar bleef het wel bij. De renster van AG Insurance-Soudal kwam zo wel als eerste aan de voet van de Côte de la Roche-aux-Faucons. Het was even wachten, maar uiteindelijk zagen we de favorieten dan toch in actie komen op die klim.

Het was de gele trui zelf, en dan hebben we het natuurlijk over Demi Vollering, die het initiatief nam. De Nederlandse ging op 600 meter van de top naar de kop en legde een bijzonder hoog tempo op. Alleen Katarzyna Niewiadoma, Pieterse en Rooijakkers konden volgen. Het viertal ging op en over Ghekiere en bereikte samen de top van de Côte de la Roche-aux-Faucons. Pieterse kwam daar als eerste boven en zal zo in de rit van donderdag starten in de bolletjestrui.

Vollering, Niewiadoma en Pieterse 
Vollering wilde echter niet doorrijden met vier. De achtervolgende groep, met daarbij onder meer Juliette Labous, Shirin van Anrooij en Maví Garcia, leek de aansluiting weer te gaan maken. Dat lukte toch niet, want Vollering schudde andermaal aan de boom. Rooijakkers was het slachtoffer, zij waaide terug naar groep twee. Vollering nam ook de bonificatieseconden en liep zo weer wat verder uit in het algemeen klassement.

Het lossen van Rooijakkers zorgde er ook voor dat Vollering nu wel ging meedraaien. Vollering, Niewiadoma en Pieterse liepen daardoor steeds verder. De laatste tien kilometer bereikten ze met een voorgift van 30 seconden. De samenwerking bleef tot in de laatste kilometers goed, waardoor ze met drie konden gaan sprinten voor de overwinning.

Spannende sprint
Niewiadoma had echter andere plannen. De Poolse wist dat ze het zou moeten afleggen in een sprint met drie en dus besloot ze het te proberen met een late uitval. Vollering zat echter al snel op het wiel, Niewiadoma haar poging werd quasi meteen geneutraliseerd. Pieterse ging vervolgens als eerste de sprint aan en leek het lang te gaan halen, maar Vollering kwam in de laatste meters erg dichtbij. Fotofinish!

Pieterse en Vollering moesten erg lang wachten op het verdict, maar uiteindelijk werd Pieterse aangeduid als winnares. De jonge Nederlandse – die zo haar eerste profzege pakte – wist het te halen met een ultieme jump en klopte zo Vollering – die wel weer zeer goede zaken deed in het algemeen klassement – op de streep. Niewiadoma werd derde. De groep met achtervolgers eindigde op een kleine 30 seconden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.