Tour Femmes 2024: Visma | Lease a Bike met twee Nederlandse kopvrouwen, debuut Van Empel
foto: Cor Vos
vrijdag 9 augustus 2024 om 14:26

Tour Femmes 2024: Visma | Lease a Bike met twee Nederlandse kopvrouwen, debuut Van Empel

De vrouwenploeg van Visma | Lease a Bike heeft hun selectie bekendgemaakt voor de Tour de France Femmes. Vijf van de zeven vrouwen zijn Nederlandse rensters, met onder meer Marianne Vos, Riejanne Markus en Fem van Empel. Die laatste maakt haar debuut in de Franse rittenkoers.

Naast Vos, Markus en Van Empel staan ook de Nederlandse vrouwen Femke de Vries en Sophie von Berswordt, de Britse Anna Henderson en de Duitse Linda Riedmann aan de start van de belangrijke wedstrijd. Op de website van het team blikken een aantal rensters vooruit, te beginnen met Markus. Zij mikt op het algemeen klassement. “Ik ben nog niet in de top tien geëindigd in de Tour. Ik hoop dat dit jaar te bereiken. De tijdrit op dag twee heb ik stiekem in het rood omcirkeld.”

Vos gaat voor ritzeges
“De start in Nederland is echtsuper bijzonder. De Tour start voor het eerst in het buitenland en dan ook nog eens in Nederland. Op de tweede dag starten we in Dordrecht, de geboorteplaats van mijn partner. Ik ken het gebied en de hele familie komt kijken, samen met veel vrienden. Het is heel gaaf dat de race een keer zo dicht bij huis is, en het is ook nog eens de grootste race van het jaar. Ik hoop dat het net zo’n ervaring wordt als in Frankrijk, maar daar maak ik me geen zorgen over.”

Markus is een van de voornaamste vrouwen in de selectie, maar dat is Vos natuurlijk ook. De vice-olympisch kampioene verkeert in goede vorm. “Ik ga weer proberen voor een ritzege te gaan. Dat geldt zowel voor de ploeg als voor mezelf. Er zijn zeker etappes waar we als team kansen hebben, maar als zich ergens kansen voordoen, gaan we er zeker voor. De teamdoelen zijn ook belangrijk. Ik hoop de ploeg zo goed mogelijk te ondersteunen in deze Tour.”

Veel ruimte na Vollering
Tot slot komt ploegleider Jan Boven aan het woord. Hij vat de doelstellingen samen. “Na een goede klassering in de Vuelta a España willen we dat in de Tour de France Femmes weer bereiken. Riejanne is daarvoor onze aangewezen renster. Demi Vollering is de absolute topfavoriete voor de eindzege, maar wat mij betreft zijn er veel kanshebbers voor de plaatsen achter haar. Met Marianne willen we strijden om etappezeges. Misschien wordt de groene trui wel een doel op zich. Daarnaast is Anna Henderson in goede vorm, dus zij zal zich ook niet verstoppen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.