Tour Femmes 2024: Voorbeschouwing etappe 1 naar Den Haag – Wie houdt Lorena Wiebes van geel?
Lorena Wiebes weet al hoe het is om in het geel te rijden - foto: Cor Vos
woensdag 7 augustus 2024 om 00:00

Tour Femmes 2024: Voorbeschouwing etappe 1 naar Den Haag – Wie houdt Lorena Wiebes van geel?

Lorena Wiebes zal de openingsetappe van de Tour de France Femmes 2024 al langere tijd met rood hebben omcirkeld. De Nederlandse topsprintster krijgt in Zuid-Holland de uitgelezen kans op de eerste gele trui van de grote ronde. En dat in eigen land. Alles wijst – gezien het parcours – namelijk op een massasprint. Al lopen de laatste honderden meters lichtjes omhoog. WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

De Tour de France Femmes trapt af met een etappe van Rotterdam naar Den Haag. Het startschot klinkt in hartje Rotterdam bij het Museum Booijmans van Beuningen, met de vlag wordt er gezwaaid in Vlaardingen, de stad van de betreurde Connie Meijer, even ten westen van Rotterdam dus. Wat volgt is een typische Nederlandse rit met amper hoogtemeters. Toch heeft de organisatie een plaats gevonden om de eerste punten uit te delen voor de bolletjestrui.

Die bergpunten zijn te verdienen aan het einde van de Maasdeltatunnel, op zo’n twintig meter boven NAP. Het laagste punt van de tunnel is 26,5 meter onder NAP, wat betekent dat de rensters zo’n 46,5 hoogtemeters moeten overwinnen. Een mooie truc spécial van de organisatie.

Na de hopelijk zinderende strijd voor de eerste bergpunten trekt het peloton verder richting Den Haag, waar een massasprint in de sterren staat geschreven. Er zijn geen noemenswaardige hindernissen in de finale. Wel bijzonder: we passeren met een kilometer of vier te gaan het Mien van Breepad, een van de hommages aan de bijna vergeten wielerpionier. De laatste honderden meters, die vlak naast het strand in Kijkduin getrokken zijn, lopen lichtjes omhoog. Het zou dus wel eens kunnen uitdraaien op een strijd der Nederlanders tussen Lorena Wiebes en Charlotte Kool, zoals we die dit seizoen wel al vaker gezien hebben.

Finishstad Den Haag bracht al vaker grote namen voort als winnaars van wielerkoersen. Zo won Filippo Ganna in 2019 een individuele tijdrit over 8,4 kilometer in de BinckBank Tour door Edoardo Affini en Jos van Emden te snel af te zijn. De organisatie van de Tour trok in het verleden ook al naar de Hofstad.

Leontien Zijlaard-van Moorsel won 28 jaar eerder een individuele tijdrit door de politieke hoofdstad van Nederland. De tweevoudig wereldkampioene was met een gemiddelde snelheid van 46,3 kilometer per uur, te snel voor de concurrentie op de 11e dag in de Tour de la CEE Féminin. En daarmee werd ze bijna de eerste Nederlandse Tourwinnares, want ze snoepte nog bijna de eindwinst af van land- en ploeggenote Astrid Schop.

Maandag 12 augustus, Etappe 1: Rotterdam – Den Haag (124 km)
Start: 12.15 uur
Finish: tussen 15.30 en 16.00 uur


Favorieten

Wie weerhoudt Wiebes? Er werd stevig aan haar stoelpoten gezaagd, dit jaar is ze echter weer ‘ouderwets’ met overtuiging de nummer een als het gaat om sprinten. Voorafgaand aan het seizoen sprak ze over twee hoofddoelen. Op één? De wegrit in Parijs. We weten hoe die is afgelopen. Blijft over: Nederland uitrijden met het geel om haar stevige schouders. De eerste stap daartoe moet worden gezet in Den Haag, door op de licht oplopende finishstrook iedereen naar huis te sprinten. En normaliter gaat Lorena Wiebes dat in een aangepast tenue voor elkaar kunnen krijgen.

Wat weerhoudt Wiebes? Ze weet al hoe het is om de openingsetappe van de Tour te winnen. Dat deed ze in Parijs, op de dag van de retour van de Tour de France Femmes. Een prachtige emotionele overwinning en daarna volgden er nog twee Touretappes, waardoor ze van deze generatie de rensters is met de meeste ritoverwinningen in de Ronde van Frankrijk. Als we de de rondes tussen 1984 en 1993 meetellen staat ze al op plek elf, en met een zege in den Haag komt ze op gelijke hoogte met Valérie Simonnet, Connie Meijer, Heleen Hage, Petra de Bruin en Lenie Dijkstra.

Wiebes zal hier niet mee bezig zijn. Haar focus ligt enkel op het winnen zelf. Ze weet echter ook dat een wedstrijd, hoe geschikt die voor haar ook zou kunnen zijn, niet zomaar in haar voordeel uitdraait. Je moet het altijd maar weer even doen. En wielrennen is nu eenmaal geen legpuzzel van zes stukjes. Dit jaar verloor ze sprints op een paar manieren: ze maakte in de Amstel Gold Race zelf natuurlijk de fout (sorry, Lorena, we moeten het toch nog eens noemen), in de Vuelta a Burgos reed ze achter Elisa Balsamo die vreselijk ten val kwam en in de Baloise Ladies Tour kostte een zwieper haar een kans om te sprinten. Dit soort dingen kunnen allemaal gebeuren.

Hoofddoel één? Mislukt. Hoofddoel twee dan? – foto: Cor Vos

En dus moeten we zeker ook andere namen benoemen. Die van Charlotte Kool bijvoorbeeld. Zij was het die in de Baloise Ladies Tour die profiteerde van die zwieper en zij pakte daar dan ook de overwinning. Eeen welkome zege, want het was haar allereerste van het seizoen. Mooi, maar ze kwam echter niet okselfris uit die wedstrijd. Desalniettemin: als ze erbij zit (en dat moet normaliter lukken, heeft ze altijd een kans. Laten we het met de woorden van Kool zelf brengen als een soort Britse weersverwachting: “In een sprint weet je nooit wat er gebeurt. En ik hoop natuurlijk dat ik in de komende weken het goede gevoel wel kan vinden.”

In die Ronde van Burgos, toen Wiebes achter de klapper van Balsamo zat, was het Lotta Henttala die vrijwel uit het niets de ritzege meepakte. Bij EF-Oatly-Cannondale loopt het het hele jaar al als een trein. Daarvan getuige niet alleen dat spurtje in Burgos, maar ook succes met Kristen Faulkner en Alison Jackson in de Vuelta en Clara Emond in de Giro. Ook een succes in de Tour? De formatie van Esra Tromp heeft deze week alle kans, al is die kans in deze eerste sprint niet heel groot.

Beter papieren heeft de Poolse Daria Pikulik, al is het interessant om te zien hoe het met haar energiereserve is gesteld. Zij is immers nog actief geweest op het omnium in Parijs, en niet onverdienstelijk. Tweede werd ze. Geeft dat haar vleugels? Snel is ze aan de meet in ieder geval en ze is in grote sprints een van de rensters die enigszins in de buurt kan komen van Wiebes. In de buurt komen, want kloppen deed ze de Magistraaljager uit Mijdrecht nog nooit. Dat geldt wel voor Elisa Balsamo. In Gent-Wevelgem was ze er dit jaar ook al heel dichtbij. Millimeters scheelde het uiteindelijk, nipt in het voordeel van Wiebes.

De laatste keer dat ze Wiebes wist te kloppen was op 6 september vorig jaar in de Simac Ladies Tour. Nadat ze een hele tijd had moeten knokken om terug te keren van allerhande ellende, wist ze tijdens die bewuste eerste etappe geweldig toe te slaan. Een prestatie op zich. Nu zit ze eigenlijk in hetzelfde schuitje, al is het nog wel een beetje giswerk wat ze precies kan uitrichten. Echter: Lidl-Trek zal haar niet zomaar hebben meegenomen en Balsamo is een speciale. Niet afschrijven dus.

foto: Cor Vos

Nu we het toch over speciale rensters hebben: Marianne Vos, ook al in een nieuw wielerkloffie, gaat zich zomaar kunnen melden in de strijd om het eerste geel. Ze gaat in ieder geval jagen op ritsuccessen, en in die eerste etappe zou het ook zomaar kunnen lukken. Vos is nu eenmaal Vos. En daarmee hebben we de belangrijkste gegadigden wel gehad. Namen die we nog kunnen noemen zijn die van Anniina Ahtosalo, Maria Giulia Confalonieri (beiden Uno-X), Kathrin Schweinberger (Ceratizit-WNT), Martina Alzini (Cofidis), Maggie Coles-Lyster (Roland), Michaela Drummond (Arkéa-B&B Hotels), Laura Tomasi (Laboral Kutxa-Fundacion Euskadi), Anna van Wersch (Lotto Dstny) en wie weet mengt Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) zich in haar Road to Aerobullet ook in de strijd, al is Marthe Truyen misschien een betere optie in de pure sprints. Of smijt Chloé Dygert (Canyon-SRAM) zich er nog eens tussen? Of probeert een Carina Schrempf (Fenix-Deceuninck) de meute te verrassen met een onvervalst Nijdammetje? Ze heeft het al vaker gedaan, ook naar haar vorm is het na wat tegenslag gissen…

Tot slot: het wordt hopelijk een dag die Mylène de Zoete zich lang kan herinneren. Dat zal vooral te maken met het feit dat ze met de hele tourkaravaan door haar achtertuin trekt. Het Westland zal uitlopen om De Zoete aan te moedigen. En De Zoete is ook een van de snelle rensters aan de start. Krijgt ze dan ook in haar thuisrit de vrijheid van Ceratizit-WNT om een ritzege na te jagen? Je weet nooit wat voor onvermoede krachten er vrijkomen op zo’n moment, al moeten er wel heel veel dingen ontzettend goed gaan om Wiebes van de ritzege af te houden.

foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Lorena Wiebes
*** Daria Pikulik, Charlotte Kool
** Elisa Balsamo, Marianne Vos, Mylène de Zoete
* Anniina Ahtosalo, Chloé Dygert, Lotta Henttala, Carina Schrempf

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Er wordt op het heetst van de dag gereden en gezien de weersverwachtingen kunnen de verzorgers flink aan de bak om voldoende bidonnen te prepareren. Ook de ijsvesten en de flessen zonnebrand kunnen van stal worden gehaald. Volgens Weeronline wordt het maximaal een graadje of 33. Lekker bakken dus. Wind? Ja, een beetje, maar windkracht drie uit het oost-zuidoosten is niet iets om heel nerveus van te worden.

Iedere minuut van de eerste rit wordt volledig op TV dan wel via livestreams uitgezonden. Vanaf een uur of twaalf zijn Eurosport, HBO Max en Discovery+. Sporza en de NOS Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.