Tour Femmes 2024: Voorbeschouwing etappe 6 naar Morteau – Klimmen geblazen in de Jura
foto: Cor Vos
vrijdag 16 augustus 2024 om 08:45

Tour Femmes 2024: Voorbeschouwing etappe 6 naar Morteau – Klimmen geblazen in de Jura

Rit zes van de Tour de France Femmes lijkt op voorhand geen etappe voor de sprinters. Er staan op de circa 160 kilometer lange route tussen Remiremont en Morteau maar liefst vijf gecategoriseerde beklimmingen op het programma. Na de hectische slotfase van etappe vijf zinnen rensters die tijd hebben verloren op revanche, maar de rit biedt tevens kansen voor de goed klimmende aanvalsters.

Parcours

De zesde etappe is de eerste rit die de klimmers zullen hebben aangekruist. Het startsein geeft de organisatie in Remiremont, een kleine gemeente in het Franse departement Vosges. In de eerste honderd kilometer loopt het continu op en neer, maar is het nog niet al te zwaar. De Col du Mont de Fourche (3,2 km aan 5,9%) en de Col du Ferriere (2,6 km aan 4,7%) zijn de twee gecategoriseerde beklimmingen in de openingsfase.

Kort daarna volgt de Côte de Laviron (5,7 km aan 4,1%), maar ook die klim komt nog wat te vroeg om actie te verwachten. Dat zal er ongetwijfeld wel komen in de laatste dertig kilometer. De finale begint met de prachtige beklimming van de Roche du Prêtre (5,5 km aan 5,6%), die opdoemt na passage langs het schitterende Cirque de Consolation. De top van deze klim ligt op 26 kilometer van de streep. Na het ronden van deze klim blijft het echter nog een tijdje omhooglopen richting zes bonificatieseconden die voor het laatste deze Tour te verdienen zijn.

Vervolgens doemt al snel de Côte des Fins (1,8 km aan 6,9%) op, waar een heuse fanzone is ingericht voor Juliette Labous. Na deze korte, maar krachtige klim volgen nog enkele dalende kilometers richting finishplaats Morteau, waar het nog even vies oploopt tot de meet. Uiteindelijk staan er bijna 2300 hoogtemeters op het menu voor de rensters. Zeker geen gemakkelijke rit dus.

Vrijdag 16 augustus, Etappe 6: Remiremont – Morteau (160 km)
Start: 11.30 uur
Finish: tussen 15.45 en 16.15 uur

Favorieten

Na die veelbesproken finale van de vijfde etappe likken de gevallenen hun wonden. Hoe is het met Demi Vollering, Puck Pieterse en alle andere rensters die hard tegen de grond gingen? Kunnen ze verder en ondervinden ze veel hinder van hun verwondingen? En wat betekent dit alles voor het koersverloop? Zeker is dat de finale beslist niet eenvoudig is, wat het zomaar weer een dag voor het klassement gaat kunnen maken. In deze voorbeschouwing gaan we, in afwachting van uitslagen van onderzoeken, uit van een ideale situatie voor alle gevallenen. Mocht hier verandering in komen, zullen we dit zo snel mogelijk in de voorbeschouwing proberen aan te passen.

Vollering kort na de aankomst in gesprek met Wiebes – foto: Cor Vos

Gaat Demi Vollering alvast proberen wat tijd goed te maken voor de twee allesbeslissende bergritten opdoemen? Een Vollering die wat goed heeft te maken is driedubbel zo gevaarlijk, dus haar concurrenten zullen op hun hoede moeten zijn. Ze kan het op de beklimmingen proberen, en in een eindsprint moet ze na een loodzware rit ook van de meesten kunnen winnen. Als ze een slag heeft gekregen, weet ze zich vaak weer snel te herpakken, om dan zelf een uppercut uit te delen.

Probeert Katarzyna Niewiadoma haar voorsprong juist nog wat uit te diepen? Het is allereerst vooral te hopen dat Vollering haar weg pijnvrij en met ploeggenotes aan haar zijde kan vervolgen. Als dat het geval is, is er zeker nog niets verloren, maar dan kan het wel lekker zijn om alvast wat achterstand goed te maken. Het sprintje licht heuvelop moet haar liggen, maar gaat ze daar ook daadwerkelijk mee kunnen doen om de ritzege?

Is Pieterse genoeg hersteld? – foto: Cor Vos

De vrouw in het geel — de eerste niet uit Nederland en België sinds de herstart van de vrouwentour — dient ook te worden opgeschreven op dit terrein, maar ze zal wel Vollering en Puck Pieterse los moeten rijden op dit terrein, anders weet ze dat ze geklopt is. Bij Pieterse lijkt de schade, behalve het tijdverlies, mee te vallen. Wellicht kan ze hier nog eens voor de ritzege meedoen alvorens ze in het diepe wordt gegooid in de hoge Alpen. Van dit terrein weten we zeker dat PolkaPuck het aan zou moeten kunnen.

Kim Le Court verloor nog meer tijd dan Vollering. AG Insurance-Soudal moet hopen dat de schade meevalt, bij haar geldt ook dat ze een eventueel sprintje in Morteau goed moet aankunnen. Als de groten aangaan op de slotklim zal ze niet meekunnen, maar in de kilometers tot de finish kan ze mogelijkerwijs wel terugkeren. En dan moeten we in de sprint serieus rekening houden met de snelle Mauritiaanse. Thalita de Jong geeft ook al de hele week blijk van hoogvorm, zij is in een sprintje eveneens allerminst kansloos.

Kim Pienaar-Le Court (kampioen van Mauritius) won een rit in de Giro – foto: Cor Vos

Het zal hopelijk een drukke boel worden in de Virage Labous. Of Juliette Labous ook daadwerkelijk mee kan doen om de overwinning? Dat wordt een lastig verhaal, want van de explosiviteit moet ze het niet hebben. Maar vooruit: een sterretje omdat ze door eigen streek rijdt. Kristen Faulkner dan? Ze schoof dankzij De Val op naar de tweede plek in het klassement. Bij EF-Oatly-Cannondale willen ze nog niet meteen weten van klassementskansen, maar bekijken ze het dag voor dag. Op de vijfde dag liggen er zonder meer mogelijkheden en is iedereen wel beducht op uitvallen van de Amerikaanse.

Voor een eventuele overwinning komen opnieuw weer veel rensters in aanmerking. Het is puur weer die aloude vraag: hoe wordt er gekoerst? Mogen de vluchtsters het nu wel tot de meet onder elkaar uitvechten? Dan kunnen we ook een heel blik namen opentrekken. Cecilie Uttrup Ludwig bijvoorbeeld. Of Ruth Edwards, ook zo’n naam die ver kan komen, maar ze verloor op weg naar Amnéville wel veel tijd. Niet goed genoeg of stiekem gespaard? Kan iemand als Liane Lippert beter doen dan haar derde plaats op de oplopende aankomststrook in Amnéville? Krijgt een renster als Silke Smulders misschien eens een keer de vrijheid om voor een etappezege te gaan? Ze is er in principe sterk genoeg voor, maar zo kunnen we er nog wel een aantal noemen…

Uttrup Ludwig heeft wat goed te maken – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Demi Vollering
*** Puck Pieterse, Kim Le Court
** Katarzyna Niewiadoma, Liane Lippert, Thalita de Jong
* Juliette Labous, Kristen Faulkner, Silke Smulders, Cecilie Uttrup Ludwig

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.