Tour Femmes 2024: Voorbeschouwing etappe 7 naar Le Grand-Bornand – Net als in 2018 titanenstrijd?
foto: Cor Vos
zaterdag 17 augustus 2024 om 11:25

Tour Femmes 2024: Voorbeschouwing etappe 7 naar Le Grand-Bornand – Net als in 2018 titanenstrijd?

De etappe van de dag is altijd de etappe waarin het moet gebeuren. Zelfs in bijna lullige overgangsritjes kunnen er grote verschillen ontstaan. Maar als je vooraf in het routeboek kijkt, richt de blik zich vooral op het slotweekend. En laten we daar nu net aan toe zijn. De voorlaatste etappe in de Tour de France Femmes 2024 telt maar liefst vijf gecategoriseerde beklimmingen. Genoeg kansen dus om het verschil te maken. Bovendien eindigt de bijna 170 kilometer lange etappe bovenop de Montée du Chinaillon, even buiten Le Grand-Bornand. Gaat het klassement op de schop?

Parcours

Dat niet alle klassementsrensters helemaal tot het gaatje zouden gaan tijdens rit zes, heeft alles te maken met wat nog volgt. Het slotweekend van de Tour de France Femmes is er namelijk eentje om U tegen te zeggen. De voorlaatste rit van Champagnole naar Le Grand-Bornand is tevens de langste etappe van de rittenkoers. Lekker vooruitzicht.

In totaal zullen de rensters bijna 170 kilometer afleggen. Het zal de hele dag klimmen geblazen zijn met beklimmingen van de Col de la Croix de Serra (12 km aan 5,1%), de Côte de Bois d’Arlod (2,4 km aan 4,6%) en de Côte de Cercier (4 km aan 4,9%).

Dit zal ongetwijfeld in de kleren kruipen, maar het valt toch te hopen dat de rensters hun krachten enigszins gespaard hebben. De finale is nog een pak zwaarder. In de laatste twintig kilometer volgen er nog twee stevige beklimmingen. Het klimfeest begint met de Col de Saint-Jean-de-Sixt (5,4 km aan 5,1%), waarvan de top op elf kilometer van de streep ligt.

Daarna zullen de rensters zeer kort afdalen, waarna met de Montée du Chinaillon (7 km aan 5,1%) de volgende maar ook laatste opdracht van de dag opdoemt. Op deze laatste klim is ook de finishstreep getrokken in Le Grand-Bornand.

Fränk en Andy Schleck voor Alberto Contador tijdens de 17e etappe naar Le Grand-Bornand in de Tour van 2009 – foto: Cor Vos

De finish ligt dus in Le Grand-Bornand, een plaats die al meermaals in het parcours van de Tour de France zat. In 2009 finishte de zeventiende etappe van de grootste wielerwedstrijd ter wereld in het Alpendorp. Destijds lag de top niet na een beklimming, maar daalden de renners af richting het wintersportgebied.

Een drietal wist dat jaar gezamenlijk de finishstreep te halen. Alberto Contador droeg de gele trui en pakte samen met de gebroeders Schleck veel tijd op concurrenten als Vincenzo Nibali, Lance Armstrong en Bradley Wiggins. De ritzege ging naar oudere broer Fränk Schleck, zijn jongere broer Andy kwam in zijn witte trui als derde binnen in Le Grand-Bornand. Ook Linus Gerdemann, Rui Costa en Julian Alaphilippe wonnen er ooit.

Mooi, dat mannenwielrennen, maar u komt hier toch ook voor het vrouwenfietsen. Le Grand-Bornand was in 2018 ook het decor van La Course, het foetusje dat later zou uitgroeien tot Le Tour de France Femmes Avec Zwift. Het recept voor de rit bestond uit de Côte de Saint-Jean-de-Sixt, Col de Romme en de Col de la Colombière. Tot besluit een afdaling richting La Grand-Bornand en een klein kotteke richting de finish. Anna van der Breggen was op weg naar een mooie overwinning, maar Annemiek van Vleuten maakte er een legendarische overwinning van. Voor Van Vleuten.

Zaterdag 17 augustus, Etappe 7: Champagnole – Le Grand-Bornand (167km)
Start: 10.30 uur
Finish: tussen 15.25 en 16.05 uur


Favorieten

Op weg naar Morteau werden de waardeverhoudingen niet echt duidelijk. Ja, Cédrine Kerbaol liet zich geweldig zien en ook Pauliena Rooijakkers deed een poging, maar verder leek het meer op stilte voor de storm. Vergist u zich niet: het was een lastige etappe, maar niet moeilijk genoeg om de vrouwen die echt gaan meedoen om de eindzege in verlegenheid te brengen. Dus gaat het er tijdens de voorlaatste etappe om spannen.

Weet Katarzyna Niewiadoma haar gele trui te verdedigen? Van de rensters die nu actief zijn in de Tour was zij in 2018 niet de beste in de daguitslag. Die eer was voorbehouden aan Cecilie Uttrup Ludwig, maar de Poolse lijkt de beste van alle rensters die nu nog in de rondte rijden. Sindsdien heeft Niewiadoma enorme stappen gezet in het bergop rijden, mede omdat het dankzij de komst van de Tour voor haar de moeite waard werd. Nu is de vraag: is ze goed genoeg om het geel te behouden en misschien wel de etappe te pakken? Een betere kans om ooit de Tour te winnen gaat er misschien wel nooit meer komen. Alle druk dus op de kopvrouw van Canyon-SRAM. Kan ze daarmee omgaan?

Koerst Niewiadoma ook na de eerste Alpenrit nog in het geel? – foto: Cor Vos

Évita Muzic is de Regionale de l’Etape. Ze is afkomstig uit Lons-le-Saunier, vlak bij startplaats Champagnole. En niet alleen hierom staat ze bij de topfavorieten, dat is vooral omdat ze heel goed kan klimmen. Sterker nog: ze is dit seizoen de enige die Demi Vollering heeft weten te kloppen. In de Vuelta, nabij La Laguna Negra, wist de Franse klimgeit Vollering af te troeven. Wat verderop in het seizoen ging het minder, maar ze lijkt precies op tijd weer in vorm.

Bij haar ploeg, FDJ-SUEZ, geloven ze alvast heilig in haar kansen, getuige de manier waarop Adegeest, Brown en Kraak al de hele week op kop aan het beren zijn. De grote beklimmingen zijn het domein van Muzic en de klim buiten Le Grand-Bornand moet haar goed liggen. Kortom: berg je maar!

De tweede dag na een val is meestal de zwaarste dag, dus dat belooft een pittige dag te worden voor Demi Vollering. Anderzijds: ze deed het in de rit naar Morteau prima. Ze werd geen moment in verlegenheid gebracht en ook na de finish gaf ze aan dat het een bevredigende dag voor haar was. Twee dagen na Het Moment van de Tour van 2023 wist Vollering overtuigend met alles en iedereen af te rekenen. Lukt dat twee dagen na Het Moment van de Tour van 2024 eveneens? Ze gaat er in ieder geval goed voor en met de moraal van Vollering lijkt het helemaal goed te zitten. De concurrenten kunnen de borst nat maken, voor zover dat al niet tijdens de inspanningen gebeurt.

Demi Vollering lijkt nog altijd dik in orde – foto: Cor Vos foto: Cor Vos

Gaia Realini is dit jaar een van de rensters geweest die lang met Vollering heeft kunnen wedijveren op een beklimming. In de openingsrit van de Ronde van Zwitserland werd ze desondanks op behoorlijke achterstand gereden toen ze uiteindelijk moest lossen. Hoe gaat dat zijn tijdens de Tour? Na een moeilijk begin van de Tour heeft ze met twee goede bergetappes nog alle mogelijkheid om aan het podium te denken. Immers: in de Alpen zal er met minuten worden gegooid. En je weet het nooit: misschien zakken zowel Vollering als Niewiadoma er wel doorheen. Dan kun je ook gewoon de Tour nog winnen.

Juliette Labous pakte in ‘haar’ bocht even uit met een versnellinkje, waarmee ze een van de weinige favorieten was die zich echt even liet zien tijdens de zesde etappe. Ook voor haar nog genoeg mogelijkheden om naar het podium te knallen, net als Pauliena Rooijakkers. Jammer dat zij niet mee kon met Cédrine Kerbaol in de afzink, vond ze zelf ook, maar bergop heeft de Venrayse mooie dingen laten zien. Kan ze de Tour van Fenix-Deceuninck nog mooier maken? Dit zijn in ieder geval de etappes waar ze de hele week naar uit heeft gekeken. En kan Kerbaol, die de hele week al een sterke indruk maakt, wellicht nog eens verrassen?

Wat kan Puck Pieterse in het echte gebergte? – foto: Cor Vos

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Een uitspraak die vaak aan Pippi Langkous wordt toegeschreven, al is dit overigens niet het geval. Het zij iedereen vergeven, want zeker in het geval van Puck Pieterse kunnen we ons de vergelijking met Langkous goed voorstellen. Zij — Pieterse dus — begint in het slotweekend aan iets wat ze nog nooit eerder heeft gedaan. Maar voorlopig gaat het in de Tour bijna allemaal van een leien dakje.

Hoe het ook afloopt, de Tour is met die ritzege al geslaagd. Meedoen om de rit- en eindzege? Fans zouden het toejuichen en de redactie van WielerFlits eveneens, maar de winst in een van de nevenklassementen zou ook gewoon al een enorme stunt zijn. Shirin van Anrooij mogen we daarin bijvoorbeeld ook niet onderschatten. Nee, zo opvallend als Pieterse rijdt ze deze Tour nog niet, maar ook zij heeft nog alle kans om op te schuiven. En van haar weten we wel dat ze leuke dingen kan doen in de hoge bergen. Of gaan alle ballen bij Lidl-Trek op Realini?

Riejanne Markus zal nog iets van haar Tour willen maken – foto: Cor Vos

Op wie we verder letten? Types als Katrina Aalerud, Erica Magnaldi, Mareille Meijering, Sarah Gigante en Thalita de Jong. Kan bijvoorbeeld de kopvrouw van Lotto Dstny ook in de grote bergetappes met de besten mee? We wagen het te betwijfelen, maar ze mag ons altijd verrassen. Mavi García mogen we natuurlijk ook niet afschrijven, temeer daar ze wel wat ruimte zou kunnen krijgen van de rest van het pak.

Types als Lotte Claes (Arkéa-B&B Hotels) en Marion Bunel hebben we ook aangevinkt op ons startblad, net als Riejanne Markus. De vrouw van Visma | Lease a Bike rijdt een teleurstellende Tour. In de rit naar Morteau heeft ze wat gespaard, dus misschien krijgt ze op weg naar Le Grand-Bornand wel de vrijheid. Misschien…


Favorieten volgens WielerFlits
**** Demi Vollering
*** Katarzyna Niewiadoma, Évita Muzic
** Gaia Realini, Juliette Labous, Pauliena Rooijakkers
* Mavi García, Cédrine Kerbaol, Puck Pieterse, Shirin van Anrooij


Weer en TV

In startplaats Champagnole is het zaterdag droog en een graad of 25. Dat is mooi, maar op weg naar Le Grand-Bornand zullen er helaas wat regenbuien vallen, af en toe zelfs gepaard met onweer. In Le Grand-Bornand is het een graad of 23, met een hoge luchtvochtigheid.

De zevende etappe is weer te zien op TV dan wel via livestreams. Schakel in de namiddag naar Eurosport, HBO Max en Discovery+, Sporza en de NOS, want dan staat de etappe op het programma. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.