Tour Femmes 2024: Voorbeschouwing etappe 8 naar Alpe d’Huez – Vollering voor geel?
De Tour de France Femmes 2024 eindigt zoals een grote ronde hoort te eindigen. Op de slotdag vertrekt het peloton namelijk vanuit de finishplaats van een dag eerder om 150 kilometer en heel wat hoogtemeters later, te finishen bovenop de Alpe d’Huez. Geen koninklijke slotsprint, maar een koninginnenetappe als slotstuk dus. En bovendien een mooie afsluiter van een Nederlands getinte Tour.
Parcours
Rit zeven zal het algemeen klassement ongetwijfeld al flink door elkaar geschud hebben, maar op de laatste dag van de Tour de France Femmes kan alles nog veranderen. De achtste en laatste etappe is nog veel zwaarder dan de zevende. De start ligt in Le Grand-Bornand, de gemeente in de Voor-Alpen waar een dag eerder nog gefinisht werd.
De Col de Tamié (9,5 km aan 4,0%) is de eerste gecategoriseerde klim van de dag. Er volgen hierna nog maar twee, maar die twee zijn wel bijzonder lang én steil. De rensters zullen de voet van de Col du Glandon (19,7 km aan 7,2%) bereiken na 83 kilometer. De lange klauterpartij komt ten einde met een laatste kilometer aan bijna 9%.
Alsof de wielerhistorie van alleen de Alpe d’Huez niet genoeg is, hebben de parcoursbouwers ook de loodzware beklimming van de Glandon in het parcours geplaatst. De loeisteile beklimming werd maar liefst twaalf keer opgenomen in de Tour de France, een echt zwaargewicht dus.
De laatste winnaar op de Col du Glanon is Gino Mäder. De Zwitser boekte in de slotetappe van de Tour de l’Avenir 2018 een ritzege bovenop de iconische klim. Destijds was de finishstreep getrokken na een beklimming met een lengte van 10,8 kilometer.
Nadien kunnen de rensters even op adem komen, wat wederom nodig zal zijn. De finish van de laatste etappe ligt namelijk boven op Alpe d’Huez (13,8 km aan 8%). De iconische ‘Nederlandse’ beklimming – zoals Prudhomme het zo mooi zei – met zijn 21 haarspeldbochten vormt het ultieme klapstuk van de koninginnenrit van de Tour voor vrouwen. Bonne chance!
Alpe d’Huez (TdF), Le Bourg-d’Oisans, France
• Distance: 13.8 km, Elevation: 1096 m, Avg. Grade: 7.9 %
Een blik op de erelijst van de bekende Alpenbeklimming leert ons dat er in de slotrit van de Tour de France Femmes enkel een grote naam kan winnen. De renster die zondag 18 augustus de handen in de lucht mag steken, voegt zich namelijk tussen namen als Geraint Thomas, Thibaut Pinot, Alberto Contador, Marco Pantani en de Nederlandse Leontien Zijlaard-van Moorsel.
Laatstgenoemde staat tweemaal op de erelijst van de klim, maar omdat het niet tijdens een door de Tourorganisatie georganiseerde Tour gebeurde, staat haar naam niet in een van de bochten op een bordje. De overwinningen mogen er desalniettemin zijn. Met name haar eerste staat in het collectieve wielergeheugen gegrift.
Zowel in 1992 als in 1993 wist de renster uit Boekel de rit naar de Alpe d’Huez in de Grande Boucle Féminine Internationale te winnen, die net als tijdens de Tour van 2024 als klapstuk diende. Rasa Polikevičiūtė werd in 1994 de derde en voorlopig laatste vrouwelijke winnares op de klim. Het is mooi dat daar nu verandering in komt. Wordt de naam van de winnares nu wel bijgeschreven in een bocht?
Zondag 18 augustus, Etappe 8: Le Grand-Bornand – Alpe d’Huez (150km)
Start: 13.40 uur
Finish: tussen 18.40 en 19.25 uur
Favorieten
Ze is de beste bergop, zo toonde ze ook gisteren. Het was spannend hoe het lijf het zou houden, maar Demi Vollering doorstond de test met verve. Ze is daarmee automatisch ook de favoriet voor Alpe d’Huez. Maar ja: is dat genoeg voor de eindzege? Katarzyna Niewiadoma zal er alles aan gelegen zijn om Vollering te volgen, om haar grootste wielerdroom te realiseren. Het rottige voor Vollering is dat Niewiadoma natuurlijk de op een na beste klimster is in dit peloton.
Een minuut vijftien is het verschil, het wordt een hels karwei om dat te bewerkstelligen. Moet Vollering er al op de Glandon aan beginnen? Met die afzink en die lange gang door de vallei is dat een opgave. Maar stel dat het haar lukt op zo’n manier… Realistischer is een alles-of-niets aanval op de Alpe d’Huez. Het is allereerst de vraag of Niewiadoma dan kraakt en vervolgens wordt het afwachten wat het gat gaat zijn aan de meet. Genoeg mitsen en maren te verzinnen: laat ze er maar gewoon lekker hard om fietsen.
Het is scorebordjournalistiek waar je op de fiets niets aan hebt, maar de statistiekjes spreken nog in het voordeel van de jagende Vollering. Op de Tourmalet was het verschil in de laatste kilometers echt gigantisch, ook al werd Niewiadoma daar na haar gewaagde aanval nog tweede. En dat gold eerder in het jaar ook al voor de openingsetappes van de Ronde van Zwitserland. Met al die verschillen zou Vollering ‘gewoon’ de Tour winnen, maar in de Tour gelden er andere wielerwetten. Zeker rensters die het geel dragen kunnen weleens ver boven zichzelf uitstijgen. Al ligt een inzinking natuurlijk ook op de loer. Nog twee dooddoeners? De bal is rond en in de koers kan alles gebeuren.
De twee die er bovenuit steken kennen we. Maar er zijn meer rensters en die namen kent u intussen ook vrij goed. Samen met Juliette Labous hoopt Évita Muzic te kunnen doen wat Jeannie Longo nooit lukte: als Française winnen op Alpe d’Huez. Zal niet meevallen met de twee kemphanen die om het geel lijken te gaan duelleren, maar ze lijkt de nummer drie bergop, al is de Montée de Chinaillon ook weer niet de beste referentie. Doorgaans geldt echter: hoe lastiger, hoe beter voor Muzic. Labous zal het vooral van haar taaiheid moeten hebben, maar dat zal normaal gesproken niet genoeg moeten zijn voor de etappeoverwinning.
De bergen zijn ook het speelterrein van Gaia Realini en ondanks een lastig begin is het podium echt nog niet onmogelijk. Omdat het nu eenmaal in die vermaledijde hoge Alpen retezwaar is. Kan ze mee met het geweld van de vrouwen in de afdaling van de Glandon en kan ze eventueel bergop ook nog wat leuks laten zien? Het is allemaal nog niet overtuigend wat Realini laat zien, maar ook voor haar geldt: het draait om het klimmen.
Realini heeft in het verleden best aardige crossjes gereden, maar als veldrijder heeft ze zeker niet laten zien wat Puck Pieterse(ze heeft weer een test met glans succesvol afgerond, nu die laatste test nog waarin het echt onduidelijk is of ze het aan kan), Lucinda Brand (wat rijdt zij schier ongemerkt ook een heerlijke ronde), Shirin van Anrooij en Thalita de Jong. De twee jonge crossende kemphanen mogen strijden om het wit (al zal Pieterse toch ook stiekem nog met een schuin oog naar de bollentrui kijken), De Jong komt daar niet meer voor in aanmerking. Voor hen allen geldt: zie maar waar het schip strandt. En, zo eerlijk moeten we zijn, dat geldt ook voor alle andere rensters die niet Vollering of Niewiadoma heten.
Justine Ghekiere bewijst zien dat je niet per sé Vollering of Niewiadoma hoeft te heten om een bergetappe te winnen. Zou het een landgenote als Lotte Claes inspireren? De renster van Arkéa-B&B Hotels rijdt deze Tour ook prima in de rondte en ze zal intussen bij velen op de radar staan. Sowieso doet haar ploeg het goed, met ook Maeva Squiban (tweede achter Ghekiere) en Valentina Cavallar. Ook opschrijven: Sarah Gigante (AG Insurance-Soudal), Mareille Meijering (Movistar), Mavi García (Liv AlUla Jayco), Cédrine Kerbaol (Ceratizit-WNT).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Demi Vollering
*** Katarzyna Niewiadoma, Évita Muzic
** Gaia Realini, Juliette Labous, Pauliena Rooijakkers
* Shirin van Anrooij, Puck Pieterse, Thalita de Jong, Lotte Claes
Om te reageren moet je ingelogd zijn.