Tour Femmes 2024: Voorbeschouwing nevenklassementen — Klimgeiten, sprintkanonnen en andere tourhelden
De winnaressen van de truien van 2023 - foto: Cor Vos
zondag 11 augustus 2024 om 19:15

Tour Femmes 2024: Voorbeschouwing nevenklassementen — Klimgeiten, sprintkanonnen en andere tourhelden

Niet alleen het winnen van het geel is een mooie wielerdroom, dat geldt toch net zo goed voor de andere truien die er te verdienen zijn tijdens de Tour de France Femmes avec Zwift. Sterker nog: voor een hoop rensters zou de wedstrijd al geslaagd zijn als ze ook maar een dag mogen rondfietsen in de bolletjestrui. En dat geldt net zo goed voor de witte trui en het groen. Alle reden dus voor WielerFlits om in deze voorbeschouwing de drie belangrijkste nevenklassementen onder de loep te nemen!

Bergklassement

  • 4e categorie (13x): 2 – 1
  • 3e categorie (8x): 3 – 2 – 1
  • 2e categorie (6x): 5 – 3 – 2 – 1
  • 1e categorie (1x): 10 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1
  • Buitencategorie (2x): 15 – 12 – 10 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1

120 bergpunten zijn er te verdienen. Ter vergelijking: vorig jaar was het maximale aantal 86. Er zijn dus flink veel meer punten te verdienen, en dat verschil zit ‘m vooral in het aantal beklimmingen van tweede categorie en een extra buitencategorie klim. De eerste dag mogen we in de Maasdeltatunnel een heerlijke strijd verwachten om de eerste bolletjestrui, maar daar zijn slechts twee punten te verdienen. Op de slotdag is dit 35 punten. Dat zet meer zoden aan de dijk.

Dus een topfavoriet moeten we zoeken onder de klimgeiten. Denk aan de rensters die de bergtrui al eerder wonnen, Demi Vollering en Katarzyna Niewiadoma. Hun namen noemen is echter net zo gemakkelijk als uitleggen hoe je het snelst bij de Eiffeltoren komt, terwijl je op de Pont d’Iéna staat. Yara Kastelijn ging na haar ritzege afgelopen jaar ook vol voor de bolletjestrui, en dat zou ook voor de editie van 2024 een mooi doel kunnen zijn. Geldt ook voor haar ploeggenote Pauliena Rooijakkers.

De kans dat deze rensters op de top van Alpe d’Huez het geel krijgen omgehangen niet heel groot, zo eerlijk moeten we zijn. Dus waarom niet richten op het winnen van een van die andere klassementen? Rensters als Kristen Faulkner (ooit al winnares van het bergklassement in de Giro) en Gaia Realini moeten ook in de gaten worden gehouden. En wellicht weten bij het grote publiek nog onbekende klimsters als Valentina Cavallar of Marion Bunel wel te verrassen.


Puntenklassement

  • Etappe 1, 2 & 5: 50 – 30 – 20 – 18 – 16 – 14 – 12 – 10 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 
  • Etappe 4 & 6: 30 – 25 – 22 – 19 – 17 – 15 – 13 – 11 – 9 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2
  • Etappe 3 (TT), 7 & 8: 20 – 17 – 15 – 13 – 11 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1
  • Tussensprint (6): 25 – 20 – 17 – 15 – 13 – 11 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2

150 punten te verdienen bij tussensprints, 270 aan het einde van alle ritten. Zowel in Den Haag, Rotterdam als Amnéville zijn de meeste punten te verdienen, omdat dat deze als vlakke ritten worden geclassificeerd. Winnen op Alpe d’Huez is prachtig, maar voor het puntenklassement koop je er niet veel voor, want aan het einde van de bergetappes en de tijdrit vallen er slechts 20 punten te rapen.

De winnares van het groen van vorig jaar verschijnt niet aan de start van de Tour de France Femmes. Lotte Kopecky gaat zichzelf dus niet opvolgen. Marianne Vos won het groen in 2022 al en ze heeft nog altijd het ideale profiel voor de strijd om het groen. Niet voor niets won ze eerder dit jaar in de Vuelta het puntenklassement al met overmacht. Vos heeft echter wat te duchten van bijvoorbeeld Lorena Wiebes.

Ze moet niet al te hard klagen, ze won immers de voorbije edities al drie touretappes, maar het steekt nog wel een beetje dat Wiebes twee eerdere tours niet tot het einde heeft volbracht. Lukt haar dat dit jaar wel, dan lijkt ze een voorname uitdager van Vos in de strijd om groen, of breekt het haar op dat bij SD Worx-ProTime ook dit jaar het geel van ploeggenote Demi Vollering (terecht) primeert. Een renster als Puck Pieterse is ook absoluut niet traag en daarnaast moet ze ook in de zwaardere etappes wellicht in staat zijn om wat voor elkaar te boksen. Kan zij zich misschien ook in dit klassement mengen?


Jongerenklassement

Doe je mee aan de Tour de France Femmes en ben je geboren op 1 januari 2002 of daarna? Goed nieuws: je doet mee in de strijd om het jongerenklassement. Op de geschoonde ranglijst zullen we geweldige namen zien, waaronder de winnares van dit klassement van 2022: Shirin van Anrooij. Haar opvolgster, Cédrine Kerbaol, is intussen te oud om nog mee te doen om de zege in dit klassement. De Zeeuwse krijgt het echter allerminst cadeau.

De topfavoriet voor dit klassement zou Neve Bradbury kunnen zijn, ook van bouwjaar 2002. In de Giro gaf ze in ieder geval blijk van een waanzinnig vormpeil, waarna ze op het podium belandde. En vergeet het Franse toptalent Marion Bunel (19 lentes jong) zeker niet. Vanuit Nederlands perspectief is het eveneens uitkijken naar de prestaties Puck Pieterse, al zal het niet meevallen om op te boksen tegen Bradbury en co. Zeker omdat we nog niet weten hoe ze het in het hooggebergte doet. Als het echter allemaal zo makkelijk gaat als tijdens haar tien eerder UCI-koersen op de weg, gaan we nog wat beleven.


En verder?

De belangrijkste klassementen hebben we nu besproken, maar er is natuurlijk nog veel meer om voor te rijden. Met de eindzege in het ploegenklassement is bijvoorbeeld € 6000 gemoeid. De dagelijkse prijs van de strijdlust is vijfhonderd euro waard, de superstrijdlust € 2000. Nu we toch over prijzengeld bezig zijn: etappewinst levert € 4000 op, eindwinst € 50.000. Winst in de nevenklassementen is goed voor 3000 pietermannen. Alles bij elkaar opgeteld bedraagt de volledige prijzenpot € 251.353. Je kunt er nog geen doorzonwoning in Lelystad voor kopen, maar ach…

En laten we wel wezen: er zijn belangrijkere zaken dan prijzengeld. Tijdens de Tour, nog veel meer dan andere wedstrijden, draait het ook om ‘gewoon’ finishen. Zodat je tot in de eeuwigheid der dagen kunt zeggen dat je ooit de Tour hebt uitgereden. Doet het ongetwijfeld prima op feesten en partijen. Daarom is het handig om de tijdslimieten te weten. De tijdslimiet is 12% voor etappe 1, 2 en 5, 15% geldt voor etappes 4 en 6. In de bergetappes is de limiet 20%, terwijl het in de tijdrit 25% bedraagt.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.