Tour Femmes 2025: Dit is wat we tot nu toe weten over het parcours
Demi Vollering kwam dit jaar net tekort voor de eindzege - foto: Cor Vos
maandag 28 oktober 2024 om 18:33

Tour Femmes 2025: Dit is wat we tot nu toe weten over het parcours

Dinsdag zal niet alleen de presentatie plaatsvinden van het parcours van de Tour de France 2025 voor mannen. In Parijs wordt ook de route van de Tour de France Femmes uit de doeken gedaan. Traditioneel lekt in aanloop naar die presentatie een deel van de route al uit. Op basis van informatie van verschillende websites en kranten zet WielerFlits op een rij wat we nu al (lijken te) weten.

De Tour de France Femmes begint volgend jaar op zaterdag 26 juli, als ook de voorlaatste etappe van de Ronde van Frankrijk voor mannen verreden wordt. Het Grand Départ van de vrouwenwedstrijd vindt plaats in Bretagne. De openingsrit gaat van Vannes naar Plumelec, waar gefinisht wordt op de Côte de Cadoudal (1,8 km à 6,2%). In 2008 sprintte Alejandro Valverde hier naar de eerste gele trui in de Tour de France voor mannen en in 2016 kroonde Peter Sagan zich er tot Europees kampioen.

De tweede etappe zal dan weer starten in Brest, om te finishen in Quimper. In die laatste stad staat een finalerondje op het programma met daarin de Stang Bihan (1 km à 4,8%). Op deze helling, waar de eerdergenoemde Sagan in 2018 een Tourrit won, ligt ook de finish van de tweede etappe. De puncheurs kunnen hun hart dus nogmaals ophalen. Rit drie, met start in La Gacilly, zou dan weer zijn uitgetekend voor de pure sprinters.

Twee aankomsten bergop?
Dat geldt ook voor etappes vier en vijf, die naar respectievelijk Poitiers en Gueret voeren. In rit zes is het dan voor het eerst aan de pure klimmers. De donderdagrit voert naar verluidt namelijk van Clermont-Ferrand, waar de Tour de France Femmes in 2023 startte, naar de top van de Col du Béal (13,6 km à 6,6%). Een dag later staat opnieuw een pittige etappe op het programma, van Bourg-en-Bresse naar Chambéry.

De koninginnenrit van de Tour de France Femmes 2025 staat gepland voor de tweede zaterdag, als gefinisht wordt op de Col de la Madeleine. In deze etappe zal het kaf van het koren worden gescheiden, maar in de slotetappe (van Chambéry naar Châtel) kan er eventueel nog een laatste omwenteling plaatsvinden in de strijd om Le Maillot Jaune.

Dit jaar ging Katarzyna Niewiadoma er met de gele trui vandoor in de Tour de France Femmes, maar de Poolse werd onderweg wel tot het uiterste gedreven. Ze leek in de slotetappe naar Alpe d’Huez nog kopje onder te gaan, maar hield na een bloedstollende finale toch nipt stand. Demi Vollering – in 2023 nog eindwinnares – strandde op slechts vier seconden. Pauliena Rooijakkers mocht als derde vrouw mee het eindpodium op.

Mogelijk rittenschema flag-fr Tour de France Femmes 2025 (26 juli – 3 augustus)
26/07 – Etappe 1: Vannes – Plumelec (95 km)
27/07 – Etappe 2: Brest – Quimper (130 km)
28/07 – Etappe 3: La Gacilly – Angers (… km)
29/07 – Etappe 4: Saumur – Poitiers (… km)
30/07 – Etappe 5: Chasseneuil – Gueret (… km)
31/07 – Etappe 6: Clermont-Ferrand – Col du Béal (… km)
01/08 – Etappe 7: Bourg-en-Bresse – Chambéry (… km)
02/08 – Etappe 8: Chambéry – Col de la Madeleine (… km)
03/08 – Etappe 9: Chambéry – Châtel (… km)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.