Tour Femmes 2024: Charlotte Kool is Lorena Wiebes ook de baas na rechtstreeks duel
Foto: Cor Vos
dinsdag 13 augustus 2024 om 11:40

Tour Femmes 2024: Charlotte Kool is Lorena Wiebes ook de baas na rechtstreeks duel

Charlotte Kool heeft in haar gele trui ook de tweede etappe in de Tour de France Femmes op haar naam geschreven. De Nederlandse was veruit de snelste in Rotterdam na een massasprint, Lorena Wiebes zette als eerste aan maar kwam te kort.

Op dag twee van de Tour de France Femmes is het twee keer koers! In de namiddag volgt nog een korte tijdrit, maar we begonnen met een ochtendrit die al om 9.50 uur op gang werd geschoten, wat tot enige kritiek van rensters en ploegen leidde. De start lag in Dordrecht, aan de Oude Maas. Vanuit de stad van Lucinda Brand trok het peloton via Oud-Alblas, Nieuw-Lekkerland, Ridderkerk en Barendrecht naar Rotterdam. Daar lag de aankomst in het centrum van Rotterdam, aan de Boompjes langs de Nieuwe Maas, niet ver van de Erasmusbrug na amper 67 biljartvlakke kilometers. Ideaal voor de sprintsters dus.

De eerste kilometers van de dag in Dordrecht waren behoorlijk smal, en dat leidde tot nervositeit. Vrijwel meteen na de start gingen enkele rensters onderuit, maar nog meer collega’s werden opgehouden. Twee grotere groepen met onder andere olympisch kampioene Kristen Faulkner (EF-Oatly-Cannondale) en Liane Lippert (Movistar) moesten een tiental kilometer achtervolgen, maar omdat er in het peloton niet werd doorgereden, konden ze terugkeren.

Veel aanvallen kregen we daarna niet. Het waren voornamelijk de troepen van Visma | Lease a Bike, SD Worx-Protime, Human Powered Health en FDJ-Suez die zich gegroepeerd voorin het peloton positioneerden om zich zeker niet te laten verrassen. Pas na een half uur koers kwam de eerste aanval van de dag van Laura Tomasi (Laboral Kutxa-Fundación Euskadi), maar haar poging droeg niet ver.

De Keersmaeker in de aanval – foto: Cor Vos

Even later had Audrey De Keersmaeker (Lotto Dstny) iets meer succes. We waren dan op zo’n veertig kilometer van de streep. De jonge Belgische kreeg niet onmiddellijk collega’s mee, waardoor ze meteen wist dat haar poging geen ritzege zou opleveren. Wel bleef ze kilometerslang met een maximale voorsprong van een halve minuut voor het peloton uitbeulen, wat haar de titel van meest strijdlustige renster van de dag opleverde. Op net iets minder dan tien kilometer van de aankomst was haar liedje uitgezongen.

De ploegen begonnen zich dan op te maken voor de verwachte massasprint, waarbij we de verwachte sprintersploegen die ook gisteren het mooie weer maakten weer voorin zagen. In de laatste tien kilometer kregen we wel nog enkele valpartijen. Marthe Truyen (Fenix-Deceuninck) en Ruby Roseman-Gannon (Liv AlUla Jayco) leken op het eerste gezicht de grootste slachtoffers.

In de slotkilometer pakten de troepen van SD Worx-Protime uit met een trein van liefst vier rensters. Sprintster Lorena Wiebes werd zo perfect gelanceerd en zette als eerste haar sprint in. Marianne Vos plakte aan het wiel van Wiebes, maar kon dat niet houden en verloor snel terrein. Geletruidraagster Charlotte Kool zat nog een positie verder, maar maakte veel snelheid en kwam in de laatste meters nog over Wiebes heen. Een dag eerder kon Wiebes haar kansen niet verdedigen door materiaalpech.

RIDE Magazine
1 Reacties
13 augustus 2024 11:49
Mooi om Vollering zo te zien werken voor Wiebes. Hopelijk kijkt Vingegaard mee.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.