Renners nemen heft in handen: Tre Valli Varesine gestaakt vanwege hevige regenval
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
dinsdag 8 oktober 2024 om 14:20

Renners nemen heft in handen: Tre Valli Varesine gestaakt vanwege hevige regenval

Met nog 109 kilometer te gaan, hebben de renners besloten om voet aan de grond te zetten in Tre Valli Varesine en de koers te staken. Vanwege de extreme regenval acht het peloton het niet meer verantwoord om verder te koersen. De coureurs zijn weer op weg richting de teambussen.

Er werd in aanloop naar Tre Valli Varesine al extreme regenval voorspeld. De autoriteiten gaven maandag code rood af voor onder meer de Italiaanse regio Lombardije. Tre Valli Varesine speelt zich af in Varese en dit is een van de twaalf provincies in Lombardije. Er zou vandaag – in een tijdsbestek van twaalf uur – 150 tot 200 millimeter neerslag kunnen vallen.

Toch ging de vrouwenwedstrijd vanochtend ‘gewoon’ van start in Busto Arsizio, al zag de organisatie zich wel genoodzaakt om de wedstrijd met één ronde in te korten. De omloop moest in totaal dus vijfeneenhalf keer afgelegd worden. De zege ging uiteindelijk naar Cédrine Kerbaol. In helse weersomstandigheden kwam de Française solo over de streep in Varese. Silvia Persico werd tweede, Liane Lippert derde.

Vervolgens waren de mannen aan de beurt. Ook de mannenwedstrijd van de Tre Valli Varesine werd ingekort. De renners moesten twee rondes minder afleggen dan vooraf gepland. In plaats van ruim 200 kilometer zou de koers nu ongeveer 170 kilometer lang zijn, maar na goed zestig kilometer besloot het peloton collectief in de remmen te knijpen en – na overleg met de organisatie – de wedstrijd te staken.

Er reden op dat moment zes renners voorop, met Enric Mas (Movistar) Romain Bardet (Team dsm-firmenich PostNL), Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost), Lorenzo Germani (Groupama-FDJ), Tobias Foss (INEOS Grenadiers) en Felix Engelhardt (Jayco AlUla).

De renners zijn het eens: een staking is het gevolg – foto: Cor Vos

“De riooldeksels kwamen zelfs los”
“Het peloton heeft beslist om te staken, de afdaling was niet meer veilig. Er kwam van alles naar boven, de riooldeksels kwamen zelfs los”, geeft Wesley van Speybroeck, ploegleider van Lotto Dstny, aan bij Het Laatste Nieuws. “Ik begrijp dat je als organisatie, na hier bijna een jaar voor gewerkt te hebben, nog alles probeert om de koers te laten doorgaan. Maar dit was echt niet haalbaar. De veiligheid en ook de gezondheid van de renners kwam al te veel in het gevaar. Daar moeten we begrip voor hebben.”

RIDE Magazine
1 Reacties
16:21
Terecht natuurlijk, het was onverantwoordelijk en gezien de vele misselijk makende reacties op wielerflits.nl zijn blijkbaar veel noorderburen de 18 jarige Muriel al vergeten die enkele weken terug in soortgelijke omstandigheden het leven liet.
Bashen op Remco en co is blijkbaar veel belangrijker.
Zalig zijn de armen van geest

Om te reageren moet je ingelogd zijn.