Triatlon-ster Kristian Blummenfelt wil Tour de France winnen in 2028
foto: Instagram Kristian Blummenfelt
maandag 29 juli 2024 om 13:02

Triatlon-ster Kristian Blummenfelt wil Tour de France winnen in 2028

Kristian Blummenfelt, de regerend olympisch kampioen triatlon, wil volgend jaar professioneel wielrennen worden. En de 30-jarige Noor is niet van plan om in de marge mee te rijden, zo blijkt nu. Hij heeft de ambitie om in 2028 de Tour de France winnen.

Blummenfelt staat bekend als een van de beste triatleten ter wereld. De afgelopen seizoenen won hij prijs na prijs, met Olympisch goud in Tokyo en twee wereldtitels – eentje op de middellange en eentje op de lange afstand – als hoogtepunten. Deze dinsdag verdedigt hij zijn olympische titel in Parijs.

In aanloop naar die wedstrijd stond zijn trainer Olav Aleksander Bu zondag de pers te woord. Bu ging daar uiteraard in op de wedstrijd van dinsdag, maar zei ook dat Blummenfelt zich in 2025 wil concentreren op het wegwielrennen, zoals eerder al naar buiten kwam. Bronnen bevestigden toen aan WielerFlits dat de Noorse triatleet, die een waanzinnige VO2max (meting van het maximale volume aan zuurstof (O2) dat je lichaam kan opnemen) heeft van 103ml/kg/min, in beeld is bij Jayco AlUla.

“In 2026 willen we de Tour rijden”
“We gaan niet wielrennen om af te bouwen. We gaan wielrennen om een verschil te maken. We moeten het geel pakken in de Tour de France. Zo simpel is het”, zei Bu tegen de Noorse zender TV2. “We zullen waarschijnlijk een paar jaar nodig hebben. Het eerste jaar doen we waarschijnlijk de Tour de France niet. 2025 zal een jaar zijn waarin we ons oriënteren en gaan kijken op welke gebieden we moeten verbeteren.”

“In 2026 willen we de Tour rijden. In 2027 moeten we in de positie zijn om enkele truien te pakken. Als we dan niet in de positie zijn om wat ritten te winnen of in de absolute top van het klassement te staan, wordt het heel moeilijk om te denken dat we iets magisch kunnen doen in 2028. We denken dat we het echt zullen gaan testen in 2027 en dan is daarna het doel om all-in de te gaan in de Tour de France van 2028.”

Bu zei ook nog dat het ’90 procent zeker’ is dat Blummenfelt volgend jaar gaat koersen. “De reden dat ik ’90’ zeg, is dat we nog geen contract getekend hebben. Er zijn nog een paar kleine dingen die opgelost moeten worden”, aldus de trainer.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.