Turnhout gastheer van BK gravel 2024 met opvallende nieuwe datum
Foto: Cor Vos
donderdag 7 december 2023 om 10:31

Turnhout gastheer van BK gravel 2024 met opvallende nieuwe datum

Turnhout is in 2024 gaststad van de tweede editie van het Belgisch kampioenschap gravel. De wedstrijd vindt al redelijk vroeg op het jaar plaats, op zondag 1 mei, en zal wederom in handen zijn van organisatiebureau Golazo.

Het eerste BK – en tevens Europees kampioenschap – gravel werd pas eind 2022 georganiseerd op zondag 1 oktober. De Brabantse Wouden rond Oud-Heverlee, die eind 2024 dienst zal doen als locatie voor het WK gravel, was toen de uitverkoren plaats.

Golazo kon spreken over een aanzienlijk succes, want maar liefst 1667 vertrekkers, met 31 verschillende nationaliteiten, kwamen in net geen twintig categorieën om de eerste Europese en Belgische titels gravel strijden. “Waar de wielerfan vooral naar de cross gaat om een pintje te drinken met zijn vrienden en de absolute toppers aan het werk te zien, is het gravelen meer een doe-sport, waar je zelf aan wil deelnemen”, vertelde Erwin Vervecken (Golazo) ons toen. De Nederlandse Lorena Wiebes (EK), Marthe Truyen (BK) en de Leuvense thuisrijder Jasper Stuyven (EK en BK) gingen met de titels in de hoofdcategorieën lopen.

75 % off-road
Op het BK van 2024 zullen de renners vanuit Turnhout over brede bos- en veldwegen ten noorden van de stad doorheen de Noorderkempen en langs de grens met Nederland slingeren, zo stelt Golazo in een persbericht. Van daaruit rijden ze via het vliegveld van Weelde en de gewestbossen van Ravels door naar Arendonk om uiteindelijk langs het jaagpad van het kanaal terug aan te komen in Turnhout. Eén ronde bedraagt 50 km en zal naargelang de categorie één tot drie keer afgelegd worden. Het BK-parcours is 75% off-road en volledig vlak.

Ex-wereldkampioen veldrijden Vervecken tekende het parcours dit jaar opnieuw uit, zegt Christophe Impens van Golazo. “Hij vond rond Turnhout een zeer mooi parcours. De datum leent zich ook perfect tot de aanwezigheid van niet alleen alle gravelspecialisten, maar ook weg- en veldrijders. Na een geslaagde eerste BK kijken we al uit naar dit tweede BK gravel ooit. Ook in 2025 en 2026 zullen we trouwens de nationale gravelkampioenschappen organiseren.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.