Twan Castelijns: “Het is raar dat het in één keer klaar kan zijn”
De zoektocht naar een nieuwe ploeg duurt maar voort bij Twan Castelijns. De Brabander kreeg een aantal weken geleden het spijtige nieuws dat zijn aflopende contract bij LottoNL-Jumbo niet wordt verlengd, en dat is hard aangekomen bij de sympathieke knecht. Betekent zijn afscheid van de Nederlandse WorldTour-ploeg meteen ook het einde van zijn wielercarrière? Castelijns geeft tekst en uitleg.
De reden van zijn niet-contractverlenging? Castelijns zou volgens de ploegleiding van LottoNL-Jumbo niet voldoende progressie hebben gemaakt. “Daar ben ik het dus niet mee eens”, aldus de Brabander. “Als je nu mijn eerste seizoen vergelijkt met mijn tweede, dan denk ik dat ik op veel vlakken een behoorlijke stap heb gemaakt. Niet alleen mijn fysieke testen zijn nu veel beter, ik snap het spelletje gewoon veel beter en voer naar mijn gevoel mijn knechtenrol nog beter uit dan vorig jaar. Alleen is dat dus te weinig ten opzichte van wat ze van mij verwacht hadden, maar jammer genoeg is dat niet altijd even goed gecommuniceerd geweest. Ik heb de afgelopen jaren veel geknecht en veel complimentjes en positieve feedback gekregen over mijn werk, maar aan het einde word je dan toch in de steek gelaten.”
Het was te weinig ten opzichte van wat ze van mij verwacht hadden, maar dat is niet altijd goed gecommuniceerd geweest.
Het nieuws kwam dus onverwacht en bijgevolg hard aan bij Castelijns, die er naar eigen zeggen enkele nachten niet van heeft kunnen slapen. Nu kan hij alles al beter relativeren. “Toen ik het nieuws van de ploeg te horen kreeg, dacht ik zeker wel even: ‘shit zeg, wat is dit nou weer? Heb ik nu twee jaar voor niks mijn kloten eraf gedraaid en was dit het allemaal wel waard?’ Als je dan van de eerste emoties bent bekomen, kijk je er al een pak positiever op terug. Twee jaar lang heb je op het hoogste niveau kunnen fietsen en mooie koersen mogen rijden. Twee keer de Giro en Parijs-Roubaix en een keer de Ronde van Vlaanderen. Dan kan je toch niet zeggen dat het geen geweldig avontuur is geweest? Alleen is het nu lastig dat ik niet weet hoe mijn leven er in de toekomst uitziet. Vind ik nog een ploeg of niet? Dat is de grote vraag voor mij op dit moment.”
Knechten
Castelijns is niet de eerste die in zo’n situatie verzeild geraakt. Als knecht is het nu eenmaal niet altijd gemakkelijk om je in de kijker te rijden. Vindt Castelijns dat hij voldoende appreciatie voor zijn werk heeft gekregen? “Uitblinken in het knechten, dat is inderdaad soms moeilijk”, bevestigt hij. “Je kunt je werk nog zo goed doen, maar als het resultaat van de kopman achteraf niet goed is, dan valt je arbeid als knecht wel een beetje in het water. Ik heb dit seizoen een aantal goede wedstrijden gereden, waar achteraf geen goede uitslag van de ploeg uitrolde. Dan zijn die wedstrijden achteraf ook snel vergeten. Je krijgt wel een schouderklopje en de boodschap dat je je werk voorbeeldig hebt gedaan, maar daarna gaat alles gewoon de vergeetput in. Dat is dan wel frustrerend.”
In de laatste maanden van het wielerjaar gooit Castelijns, die eerder dit jaar wel dichte uitslagen reed in de Ronde van Drenthe (tweede), Rund um Köln (zesde) en Omloop Mandel-Leie-Schelde (zevende), het over een andere boeg. Naast zijn programma bij LottoNL-Jumbo, laat hij zich gelden in het Belgische kermis-circuit. “Dan weet ik zeker dat ik voor mezelf kan rijden en me aan het publiek kan tonen. De afgelopen weken hebben er nogal weinig koersen voor mij op de planning gestaan, en dan kan je ervoor kiezen om vijf uur te gaan trainen of wat kermiskoersen te gaan rijden. Er wordt daar snoeihard gereden en dat is gewoon het spelletje waarvoor je prof bent geworden. Het is volgens mij veel leuker dan de gemiddelde WorldTour-koers, zowel voor mezelf als voor het publiek.”
Een absoluut hoogtepunt in mijn carrière was natuurlijk de Giro van vorig jaar, met Steven Kruijswijk in het roze.
En toch zijn het aan het einde van het verhaal niet zijn eigen ereplaatsen, maar wel zijn ervaringen in dienst van die hij als de topmomenten van zijn twee seizoenen bij LottoNL-Jumbo ziet. “Een absoluut hoogtepunt was natuurlijk de Giro van vorig jaar met Steven Kruijswijk. De dagen dat hij in het roze reed, waren gewoonweg fantastisch. Je weet dat je de sleutel in handen hebt om met de ploeg een van de grootste koersen ter wereld te winnen en dat geeft dan een enorm gaaf gevoel. Dat ga ik nooit meer vergeten.”
Toekomst
Nu volgen nog enkele bange momenten voor Castelijns. De zoektocht naar een nieuwe ploeg blijkt niet echt op wieltjes te lopen. “Momenteel is mijn manager Rik nog druk bezig met gesprekken, maar tot op heden heeft dat helaas nog niet het gewenste resultaat opgebracht. In principe geef ik mezelf nog tot het einde van het jaar, maar de realiteit is wel dat het seizoen er binnen een paar weken opzit en ik dan moet gaan rusten. Als ik dan nog niets heb, dan weet ik niet of ik direct begin met trainen als mijn rust erop zit. Bezig blijven met de fiets, dat wel. Maar doelgericht trainen wordt moeilijk. Als alle ploegen vol zitten, dan weet je in ieder geval dat er niks meer komt. Maar voorlopig blijf ik de hoop koesteren.”
Ook Roompot-Nederlandse Loterij is geen optie meer. De formatie van Michael Zijlaard bood Castelijns twee jaar geleden wél een contract aan, nadat hij als eerste de vernieuwde Topcompetitie op zijn naam schreef. Castelijns legde dat aanbod toen echter naast zich neer en trok naar LottoNL-Jumbo. “Maar ik denk niet dat ze daar nu nog mee zitten. Ik denk dat het er eerder mee te maken heeft dat zij zich vooral op talentontwikkeling richten. Ik ben er nu 28, heb twee jaar in de WorldTour gereden en dus val ik niet meer onder die noemer. Twee jaar geleden was dat nog wel het geval, maar toen kon ik kiezen tussen een eenjarig contract bij Roompot en twee jaar bij LottoNL-Jumbo. Die extra zekerheid heeft toen voor mij de doorslag gegeven en je zal me nooit horen zeggen dat ik later spijt van heb gehad van die keuze.”
Het zou zomaar kunnen dat de Sluitingsprijs Putte-Kapellen dit jaar ook gewoon mijn sluitingsprijs is, maar ik hoop van niet.
En daarmee valt er direct een belangrijke optie van Castelijns weg. Een abrupt einde van zijn carrière aan het einde van het seizoen is daarom niet ondenkbaar. “Ik besef maar al te goed dat elke koers die er nu nog zitten aan te komen weleens de laatste in mijn carrière zou kunnen zijn”, aldus Castelijns. “Dat zit nu eenmaal een beetje in je achterhoofd en dat geeft een apart gevoel. De laatste vijf jaar is dat wielrennen steeds belangrijker voor mij geworden en heeft het heel mijn leven in beslag genomen. Het is heel raar dat zoiets in één keer klaar kan zijn. Het zou zomaar kunnen dat de Sluitingsprijs Putte-Kapellen dit jaar ook gewoon mijn sluitingsprijs is, maar ik blijf hopen van niet.”
“Mocht ik geen wielrenner kunnen blijven, dan hoop ik fysiotherapeut te worden”, eindigt Castelijns. “Toen ik van de middelbare school afkwam, heb ik de HBO-opleiding vastgoed en makelaardij gestudeerd en afgerond. Vervolgens heb ik een jaar gewerkt en ben ik begonnen met mijn opleiding als fysiotherapeut. Dat heb ik allemaal goed afgerond, alleen moest ik nog een eindstage doen. Net op dat moment kwam LottoNL-Jumbo met het stagecontract en later het profcontract naar mij toe en dan is dat op de lange baan geschoven. Mijn studiepunten blijven staan tot 2020 en dus heb ik in principe tot dan de tijd om mijn eindstage af te ronden. Als ik zou moet stoppen met koersen, ga ik die opleiding dus zo snel mogelijk proberen af te ronden. Dan weet ik in ieder geval dat ik snel weer aan de slag kan.”
Een renner kan daar ook op anticiperen door zn zaakwaarnemer gewoon eens de markt te laten verkennen..
Niemand beweert toch dat hij een topper is? Maar door een geelzwarte bril kijkend vind jij al snel dat hier "gemiept en gepiept" wordt. Ik steun de visie dat er met de interne communicatie bij TLJ behoorlijk wat mis is. Complimenten, schouderklopjes en waardering uiten, maar als het om een echte bespreking aankomt, een schop onder de kont krijgen. Niemand binnen de ploeg bekommert zich echt om begeleiding van jong talent. Uitslagen rijden is blijkbaar het enige dat telt. Powless is weer eens een voorbeeld. Voordat er 1 meter bij TLJ is gefietst krijgt die jongen door de ploegleiding al een immense druk op zijn schouders gelegd. Bij Sunweb doen ze dat heel anders, maar Nico Verhoeven en Sunweb...laat maar.. Ga gewoon zo door TLJ met een enkel individueel succesje Van Groenewegen en Roglic en verder het zoveelste anonieme seizoen !
TLJ wordt hier vaak bekritiseerd omdat diverse renners niet goed genoeg zouden zijn. Als zo'n renner dan geen nieuw contract krijgt, volgt er weer kritiek. Dat is wel een beetje erg makkelijk scoren. Dat de communicatie niet ideaal is zou goed kunnen, zoals waarschijnlijk bij heel wat ploegen. Zo'n geval is echter moeilijk te beoordelen als je maar 1 kant van het verhaal hoort. Als ik een type als Castelijns zou zijn, zou ik in ieder geval niet rustig afwachten tot het einde van het seizoen zonder te polsen of ik kan rekenen op een contractverlenging of zonder mijn zaakwaarnemer naar eventuele andere opties te laten uitkijken. Dan zijn er weinig plaatsjes meer vij voor een renner van zijn kaliber.
Het is wel gek dat voor de buitenwacht deze beslissing totaal niet als een verrassing kwam.
Knap dat je van achter je toetsenbord kunt beoordelen dat alleen Niermann goed functioneert. Niermann is vaak op pad met de jonge renners. Die maken flink progressie en dan is het makkelijk scoren.
Engels komt wat afstandelijk en ongeïnteresseerd over soms vanachter zijn zonnebril en meer geïnteresseerd in zijn muziek. Niermann lijkt echt contact te maken met de renners, successen met ze te vieren, dolletjes met ze te maken en ze aan te spreken als hij iets niet goed vindt gaan. Dat is duidelijke en directe communicatie.
En daar lijkt Castelijns ook aan te refereren, duidelijke, eerlijke en directe communicatie heeft hij wat gemist. Als je enkel complimenten krijgt, denk je dat je het goed doet en weet je wellicht minder wat je kunt verbeteren.
Nu zijn het een paar beelden en zegt het allicht niet veel, maar de uitslagen van de rondes waar Niermann leidt, zijn wel veelbelovend.
- Niermann krijgt als 'TLJ-newby' bepaalde verantwoordelijkheden
- er is lof voor de manier waarop hij die verantwoordelijkheden invult
- binnen de staf zou ook (meer) moeten worden doorgeselecteerd
- het functioneren van Niermann is daarvan het ultieme bewijs
Het feit dat Niermann die verantwoordelijkheden krijgt, wil toch al zeggen dat de verhoudingen binnen de TLJ-staf geen vaststaand gegeven zijn?
@Spruch
Nogal ver gezochte voorbeelden. Rond de koers worden louter momenten uit de koers besproken. Daarbij gaat het niet over de individuele ontwikkeling van renners in relatie tot eventuele contractverlenging.
Goed gezien, betrokkenheid doet renners groeien , ken Niermann zijn achtergrond niet maar ook zonder wielercarriere kan je renners motiveren, Kemkers doet het bij een voetbal club zover ik weet.
Tja, ik geloof meer in een kritisch opbouwend kijken naar waar je verbeteringen zou kunnen vinden. Blijkbaar is dat voor sommige fans tegen het zere been en schieten die onmiddellijk in de verdediging als je daar iets over opmerkt. Ik vraag me af hoe die fans dan verbeteringen zien gemaakt worden. Zonder opbouwende, positieve kritiek kom je volgens mij niet veel verder als ploeg. Jouw mening kan uiteraard een andere zijn.
lekker makkelijk al die oordelen die een aantal personen hier vanachter hun toetsenbord etaleren. Er komen hier teksten langs, over interne communicatie bijvoorbeeld, alsof men zelf deel is van de ploeg. Aannames en oordelen. Kritisch zijn mag, maar kom aub wel met feitelijkheden en niet met wat lucky shots.
On topic. Jammer voor Twan, maar een rechtstreeks gevolg van door selecteren en kleinere ploegen. Als hij verstandig is en gezien zijn opleiding is hij dat, kiest hij nu voor een maatschappelijke carrière.