Twee op twee voor Alexander Kristoff in Arctic Race of Norway
foto: Cor Vos
maandag 5 augustus 2024 om 17:52

Twee op twee voor Alexander Kristoff in Arctic Race of Norway

Alexander Kristoff heeft de tweede etappe van de Arctic Race of Norway op zijn naam geschreven. De Noor was de beste in de massasprint en wint zo voor de tweede dag op een rij. Tom Van Asbroeck en Magnus Cort, die een zeer sterke lead-out deed, eindigden als tweede en derde.

Na de overwinning van Alexander Kristoff op dag een, stond er op dag twee andermaal een heuvelrit op het menu. In de laatste 40 kilometer van de etappe van Beiarn naar Fauske, die in totaal 178,1 kilometer lang was, stonden er heel wat heuvels en hoogtemeters op het programma. Daarbovenop lag er nog een gravelstrook van vijf kilometer in de finale, het was met andere woorden koffiedik kijken hoe de rit zou aflopen.

Johannink weer mee in de vlucht 
In de openingsrit zagen we Jelle Johannink van TDT-Unibet in de aanval gaan, wat hem uiteindelijk de pauwentrui opleverde. De pauwentrui? Ja, zo heet de trui voor de leider van het bergklassement in de Arctic Race of Norway. Johannink wilde zijn leidersplaats verdedigen en ging maandag andermaal mee in de vroege vlucht. Hij kreeg gezelschap van Simon Pellaud (Tudor), Eivind Broholt Fougner en Storm Ingebrigtsen (Coop-Respol).

Het viertal reed een aardige voorsprong bij elkaar. Johannink kon zo heel wat bergpunten verzamelen, waardoor hij minstens een dag extra de pauwentrui kan dragen. Dat kostte duidelijk wel wat energie, want op de voorlaatste gecategoriseerde klim van de dag werd Johannink, samen met Fougner, overboord gegooid. Pellaud kreeg na de top nog even de 19-jarige Ingebrigtsen bij zich, maar de piepjonge Noor moest niet lang daarna de rol alweer lossen.

Pellaud maakte indruk – foto: Cor Vos

Sterke Pellaud
Pellaud probeerde vervolgens in z’n eentje stand te houden tegen het jagende peloton. Op 20 kilometer van de streep had de Zwitser nog 40 seconden voorsprong. Die voorsprong werd snel kleiner, zeker wanneer de renners aankwamen op de gravelstrook. Er was veel nervositeit in het peloton, wat ook leidde tot een valpartij van een tiental renners. Onder meer Lawson Craddock en Milan Fretin, de nummer twee van zondag, gingen tegen de grond.

Het initiatief in het peloton kwam de hele dag van Uno-X Mobility. Het team van leider Kristoff kreeg in de finale wat hulp van Q36.5. Samen rekenden ze op acht kilometer van de streep de moegestreden Pellaud in. Zo stevenden we toch af op een nieuwe massasprint in de Arctic Race of Norway.

Uno-X Mobility en Kristoff behouden de perfecte score – foto: Cor Vos

Sterk staaltje van Kristoff en co
Uno-X Mobility leek niet moe te zijn van al het werk dat ze hadden afgeknapt, want ze deden een perfecte lead-out voor Kristoff. Zeker Magnus Cort was indrukwekkend. De Deen reed quasi alles en iedereen uit het wiel, alleen Kristoff en Tom Van Asbroeck konden zijn wiel houden. Kristoff werkte het vervolgens makkelijk af, Van Asbroeck moest nog moeite doen om voor Cort te eindigen. Een nieuwe topdag voor Uno-X Mobility dus.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.