Twee op twee voor TotalEnergies: Burgaudeau slaat dubbelslag in Tour of Istanbul
foto: Cor Vos
vrijdag 13 september 2024 om 13:42

Twee op twee voor TotalEnergies: Burgaudeau slaat dubbelslag in Tour of Istanbul

Mathieu Burgaudeau heeft de tweede etappe in de Tour of Istanbul gewonnen. Door zijn ritzege neemt hij de leiderstrui van zijn teamgenoot Emilien Jeannière over. De Fransman bleef mede-aanvallers Alessandro Romelo (Astana-Qazaqstan) en Magnus Klaris (Airtox-Carl Ras) voor.

Met een lengte van 130 kilometer en een totaal van 2.300 hoogtemeters, roken veel renners hun kans op de tweede dag van de Tour of Istanbul. De twee officiële korte beklimmingen van derde categorie en de glooiende finale leken op voorhand zowel aanvalslustige renners als sprinters in de kaart te spelen. De openingsetappe van een dag eerder werd gewonnen door Emilien Jeannière. De Fransman van TotalEnergies was Milan Menten te snel af.

Het duurde iets minder dan twintig kilometer voor er een vroege vlucht gevormd was. Vadim Pronskiy, Hamish Armitt, Mads Andersen, Samet Bulut, Gianni Marchand, Lasse Reuß en de Nederlander Lars Quaedvlieg waren de namen. De voorsprong van het zevental was nooit groter dan vier minuten.

Vluchters worden bijgehaald
In het peloton controleerde de ploeg van klassementsleider Jeannière. Door het hoge tempo dunde de grote groep uit naar een dertigtal renners. Op 26 kilometer van de streep haalden zij de koplopers bij. Toch wilden veel renners een sprint voorkomen. In de slotfase wist een vijftal aanvallers nog weg te springen uit het uitgedunde peloton.

Burgaudeau heeft er zin in
Alessandro Romelo, Liam Slock, Luca Colnaghi en Magnus Klaris openden een gaatje. Dat kon Mathieu Burgaudeau niet laten gebeuren, hij wist niet veel later de oversteek te maken. De Fransman van TotalEnergies was snel uitgekeken in deze kopgroep, want op twaalf kilometer van de streep probeerde hij weg te komen bij zijn mede-aanvallers. Hij kreeg alleen Romelo van Astana-Qazaqstan met zich mee. Het peloton volgde inmiddels op meer dan een halve minuut.

De voorsprong van het duo op de drie achtervolgers schommelde lange tijd rond de vijftien seconden, maar steeg daarna gestaag. De samenwerking in de achtervolgende groep kwam namelijk niet van de grond. Colnaghi probeerde het tempo erin te houden terwijl Klaris een wanhoopspoging deed om solo de oversteek te maken. Dat lukte de Deen, de andere twee achtervolgers werden bijgehaald door het peloton.

Op het moment dat Klaris zich bij Burgaudeau en Romelo voegde, versnelde de Fransman. De puncheur ging solo onder de rode vod door, de andere renners zagen hem niet meer terug. Alessandro Romelo (Astana-Qazaqstan) en Magnus Klaris (Airtox-Carl Ras) werden respectievelijk tweede en derde. Burgaudeau neemt de leiderstrui over van zijn teamgenoot Jeannière.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.