Twee ritten Tour de France in gevaar door Franse verkiezingen?
foto: Cor Vos
maandag 10 juni 2024 om 09:42

Twee ritten Tour de France in gevaar door Franse verkiezingen?

De uitslag van de Europese verkiezingen hebben niet alleen gevolgen gehad voor de politieke situatie in Europa, ook twee ritten in de Tour de France komen mogelijk in de knel. Na de afgetekende overwinning van Rassemblement National (RN) tijdens de Europese verkiezingen in Frankrijk heeft Emmanuel Macron (Renaissance) het parlement ontbonden. De verkiezingen voor dit parlement vallen samen met twee ritten van La Grande Boucle.

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zal plaatsvinden op 30 juni. De renners in de Tour de France bevinden zich dan nog op Italiaanse bodem. De tweede ronde staat gepland voor 7 juli, de dag van de gravelrit naar Troyes. Wat de gevolgen van deze verkiezingen zijn voor de Franse rittenkoers is nog onduidelijk, maar in het verleden moesten grote koersen al eens wijken voor de verkiezingen.

Zo wisselde Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race in 2022 van plek op de kalender, omdat de Franse klassieker niet op dezelfde dag als de presidentiële verkiezingen mocht worden gehouden. Ditmaal gaat het echter om ‘slechts’ de parlementsverkiezingen én was de datum van de verkiezingen niet ruim van tevoren bekend.

Waar de rit richting Troyes dus volledig op Franse bodem wordt afgewerkt, bevinden de renners zich op 30 juni nog in Italië. Normaal gesproken ondersteunt een Franse motorbrigade de brigade van het land waar de Tour de France te gast is. Het is dus niet zeker of dat dit jaar ook het geval zal zijn. De Tour moet in spanning afwachten wat de overheid beslist.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.