Youri IJnsen
woensdag 3 juli 2024 om 08:30

UAE Emirates blijft beuken op de concurrentie, maar is op haar hoede

Interview Tadej Pogačar heroverde dinsdag de gele trui in de Tour de France 2024. Na beulswerk van zijn ploeg UAE Emirates op de Galibier, ontdeed de 25-jarige Sloveen zich met een snedige demarrage van zijn directe concurrenten. Meesterknecht João Almeida en sportief directeur Joxéan Fernández zijn uiteraard in hun nopjes met dat resultaat, vertellen ze aan WielerFlits.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De Portugese klimmer – zelf ook een van ’s werelds beste ronderenners – reed zich volledig leeg. “Ik ben best goed in orde”, glimlacht Almeida. “Ik houd ervan hoe het nu gaat, ik ben blij en ook tevreden dat ik iedereen kon slopen. Ik kijk uit naar de volgende ritten. Het gat had overigens nog groter kunnen zijn, had er geen tegenwind op de Galibier gestaan. Dat was voor ons als ploeg nog beter geweest. Bovendien is de Galibier ook niet een superzware klim. Alleen het laatste deel is iets steiler en daar kan Tadej het verschil maken. Eerder aanvallen was dus niet slim geweest.”

Ook Fernández – beter bekend onder zijn bijnaam Matxín – zag zijn ploeg het plan tot in de puntjes uitvoeren. “Dit was een geweldige dag! Niet alleen voor Tadej, maar voor iedereen die hier hard aan werkt. Ik ben ook blij met de houding van onze ploeg. Iedereen begrijpt wat ons niveau is, we hebben de beste renners ter wereld. Dan komt het aan op het volgen van het plan en dat hebben we perfect uitgevoerd. Almeida stond vorig jaar nog op het podium van de Giro d’Italia, Juan Ayuso een jaar eerder op die van de Vuelta a España en Adam Yates in de Tour 2023.”

Toch was de Spanjaard wel ietwat verbaasd door het gat dat zijn kopman sloeg. Pogačar staat nu 45 seconden voor op Remco Evenepoel en vijftig tellen op Jonas Vingegaard. “De komende twee dagen krijgen we opnieuw sprints te zien. Daarna is de tijdrit, gevolgd door weer een vlakke etappe en de gravelrit. Op de vlakke dagen gaan wij niet controleren met de ploeg, dat is aan andere teams. Maar het is afwachten tot de tijdrit. We respecteren de prestaties van Jonas uit het verleden en ook Remco was goed op de Galibier. En hij is natuurlijk wereldkampioen tijdrijden.”

Wel is er reden voor een klein feestje bij de ploeg, vertelt Matxín. “Een ritzege in de Tour is voor iedere ploeg ontzettend belangrijk. Voor iedere renner is een bergetappe winnen ook iets unieks.” Maar de Tour is nog lang en iedere dag schuilt er gevaar. Enigszins gespannen leeft de ploeg toe naar de tijdrit, waarin Pogačar vorig jaar nog een mokerslag van Vingegaard kreeg. Maar als het aan Almeida ligt, gaan ze dat eventueel rechtzetten. “Dinsdag verrichte iedereen vijfsterren-werk. Dat kunnen we opnieuw. Of de Tour nu al beslist is? Nee, natuurlijk niet. Dat is-ie pas in Nice. En het duurt nog héél lang voordat we daar zijn.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.