UAE Emirates won dit seizoen met 20 (!) verschillende renners, record Mapei van de tabellen
Foto: Cor Vos
woensdag 2 oktober 2024 om 17:13

UAE Emirates won dit seizoen met 20 (!) verschillende renners, record Mapei van de tabellen

Juan Sebastian Molano heeft met zijn overwinning in de CRO Race voor een unicum gezorgd. Hij bezorgde zijn ploeg niet alleen de 76e overwinning van het seizoen, maar was ook alweer de twintigste verschillende renner van de selectie die de armen in de lucht mocht steken.

Daarmee vestigt de ploeg uit de Emiraten een nieuw record. In het verleden wisten de renners van Mapei Quick-Step weleens met 19 renners te winnen in het jaar 2000, hun opvolgers Mapei en de verschillende gedaanten van de Quick-Step-ploeg kwamen in 2002, 2014, 2016 en 2021 weleens op 18 verschillende winnaars, net als CSC in 2006 en Team Columbia in 2008.

Maar wie zijn die 20 renners dan?
De ploeg begon al vroeg in het seizoen – helemaal in de Tour Down Under – te winnen met de Mexicaanse neo-prof Isaac Del Toro, en ook Brandon McNulty, Finn Fisher-Black, Diego Ulissi en Adam Yates hadden al vroeg hun zege vast. En dan moesten de absolute kopmannen Juan Ayuso, Marc Hirschi en Tadej Pogacar nog in actie komen. Ook zij hadden snel een streepje achter hun naam.

In enkele kleinere koersen in april kwamen Antonio Morgado, Jan Christen en Pavel Sivakov daarbij, in de Ronde van Zwitserland mocht ook de Portugese kopman Joao Almeida in het rijtje. En ook op de nationale kampioenschappen werd het rijtje stevig uitgebreid, met Tim Wellens, Felix Großschartner, Nils Politt en Domen Novak, die op Novak na allemaal kampioen van hun land werden in de individuele tijdrit. De Spanjaard Marc Soler won dan weer knap een Vuelta-rit.

In het najaar was het dan weer aan enkele renners die er door blessures eerder dit jaar nog hadden uitgelegen. Denk aan de onfortuinlijke Jay Vine in de Ronde van Burgos, of Filippo Baroncini in de SUPER 8 Classic. Ook Molano had nog geen overwinning achter zijn naam staan, tot de Colombiaan vandaag toesloeg in de CRO Race.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.