UCI en MPCC bezorgd over gebruik pijnstiller Tapentadol: “Tien keer sterker dan Tramadol”
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
woensdag 12 juni 2024 om 10:03

UCI en MPCC bezorgd over gebruik pijnstiller Tapentadol: “Tien keer sterker dan Tramadol”

Wielerorganisaties UCI en MPCC (Movement for a Credible Cycling) controleren sinds begin dit jaar op het gebruik van een bijzonder krachtige pijnstiller, uit angst en bezorgdheid over het gebruik ervan in het peloton. Het gaat om Tapentadol, zo meldt het Zwitserse platform Le Temps.

Beide instanties zouden hun zorgen hebben geuit over Tapentadol. Dit is een pijnstiller die op twee verschillende manieren op het centraal zenuwstelsel werkt. Enerzijds remt het de heropname van noradrenaline (een in het lichaam voorkomende neurotransmitter en hormoon) en anderzijds werkt het als een opioïde.

Tapentadol werd in de jaren tachtig voor het eerst ontwikkeld door het Duitse farmaceutische bedrijf Grünenthal. Het werd in 2008 goedgekeurd in de Verenigde Staten en twee jaar later ook in Europa. Volgens de UCI is de pijnstiller liefst tien keer krachtiger dan Tramadol. Dit middel staat sinds 1 januari 2024 op de internationale dopinglijst. In het wielrennen is Tramadol al sinds 1 maart 2019 verboden.

En als het aan de UCI en MPCC ligt, staat Tapentadol binnenkort ook op de lijst met verboden middelen. Naar verluidt heeft de UCI eind 2023 toestemming gevraagd (en gekregen) van het wereld-antidopingagentschap WADA om Tapentadol toe te voegen aan het controleprogramma, met als uiteindelijke doel om het middel volledig te kunnen verbieden.

“We hopen dat de autoriteiten nu sneller zullen handelen”
De voorzitter van de MPCC, Roger Legeay, bevestigde aan Le Temps dat zijn organisatie bij het WADA heeft aangedrongen op een verbod op Tapentadol. “Het heeft ons twaalf jaar gekost om Tramadol op de lijst te krijgen van verboden middelen. We hopen dat de autoriteiten deze keer sneller zullen handelen.”

“Gezonde sporters hebben geen behoefte aan dergelijke producten. Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat pijnstillers pijn verminderen of zelfs elimineren. Dat is weer een prestatiebevorderende factor.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.