UCI en PCC zijn het eens over nieuwe veiligheidsmaatregelen
foto: Cor Vos
donderdag 10 december 2020 om 19:09

UCI en PCC zijn het eens over nieuwe veiligheidsmaatregelen

De UCI en PCC (Professional Cycling Council) zijn het eens over een serie nieuwe maatregelen die de veiligheid van de renners met ingang van volgend seizoen moet verbeteren. Dat maakte de wielerunie bekend in een persbericht.

Vertegenwoordigers uit het profpeloton, van zowel renners, ploegen als organisaties, hebben de afgelopen maanden onder leiding van UCI-voorzitter David Lappartient verschillende keren met elkaar gesproken om de veiligheid in wegkoersen te verbeteren. Het doel was om een serie maatregelen op te stellen, die met ingang van het nieuwe seizoen al kunnen worden ingevoerd.

Zo namen onder meer Iwan Spekenbrink, Richard Plugge, Patrick Lefevere, Tourbaas Christian Prudhomme en renners Philippe Gilbert en Matteo Trentin deel aan de speciale werkgroep. Daaruit zijn nu concrete maatregelen voortgekomen, die inmiddels ook zijn goedgekeurd door het Professional Cycling Council.

De maatregelen moeten nu nog wel langs het Management Committee van de UCI, maar voorzitter David Lappartient spreekt nu al van een belangrijke stap. “We besteden al jarenlang aandacht aan het verbeteren van de veiligheid tijdens wielerwedstrijden. Iedereen heeft zijn zegje kunnen doen en de wielersport heeft nu een solide plan klaarliggen.”

De belangrijkste maatregelen zijn:

  • Het aanstellen van een ‘veiligheidsmanager’ binnen de sportieve afdeling van de UCI. De veiligheidsmanager is verantwoordelijk voor het in de gaten houden van de veiligheid tijdens UCI-wedstrijden.
  • Alle organisatoren van wielerkoersen zijn verplicht om een veiligheidsmanager aan te stellen en op te leiden. De UCI komt nog met een exacte omschrijving van de functie en zal ook met een soort kwaliteitscontrole komen.
  • De UCI komt, met behulp van een externe aanbieder, met een speciale database waarin incidenten/ongelukken/valpartijen (die hebben plaatsgevonden tijdens grote WorldTour-wedstrijden) van de laatste vijf jaar worden opgeslagen. Hierdoor is het mogelijk om met een effectieve aanpak te komen op het gebied van veiligheid.
  • De introductie, opnieuw met behulp van een externe aanbieder, van een instrument en/of programma om enkele weken voor aanvang van een wedstrijd een risicoanalyse los te laten over het parcours. Dit geeft twee partijen (de UCI en de organisator) de gelegenheid om in te grijpen en het parcours nog veiliger te maken.
  • De eventuele herziening van veiligheidsmaatregelen opgelegd door de UCI aan verschillende stakeholders (organisatoren, bestuurders, teams, tv-ploegen e.d.) binnen het wielrennen.

foto: Cor Vos

  • Het verbeteren van hindernissen en beschermingselementen die langs het parcours worden gebruikt.
  • Het verbeteren van de communicatie met de renners wanneer belangrijke beslissingen worden genomen, evenals het opstellen van een gedetailleerder protocol met betrekking tot het neutraliseren van wedstrijden.
  • Het vergroten van de veiligheid in de finishzone. Er zal met name worden gekeken naar hekken/barrières die worden gebruikt in de finale en met name voor massasprints. Er zal een standaard komen voor de hekken die gebruikt worden in finales. De kwaliteitseisen worden opgesteld in overleg met belanghebbenden en rekening houdend met de kenmerken van de huidige wielersport.
  • Strengere regels met betrekking tot potentieel gevaarlijk gedrag van renners, zoals het weggooien van drinkbussen op de weg en in het peloton en het uithalen van gevaarlijke manoeuvres.
  • Herziening van de regelgeving met betrekking tot het weggooien van afval en voorwerpen buiten de daarvoor bestemde zones.
  • Meer aandacht voor het gebruik van apparatuur (denk aan schrijfremmen en bidonhouders) door teams die voor wisselende problemen kunnen zorgen. Een speciale commissie zal samen met experts naar dit specifieke onderwerp kijken.

Julian Alaphilippe botste in de Ronde van Vlaanderen op een motor – foto: Cor Vos

  • Strengere richtlijnen voor het gedrag van verschillende leden (motards, bestuurders van voertuigen en helikopterpiloten) in de karavaan.
  • Het bijhouden van een logboek waardoor het voor bestuurders binnen de karavaan mogelijk is om hun ervaringen op te schrijven. Dit zal uiteindelijk resulteren in een licentiepuntensysteem voor bestuurders in de koers.
  • Het houden van gedetailleerde en gestructureerde briefings voor alle bestuurders vóór de start van een wedstrijd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.