UCI gaat atletencommissie samenstellen
De Internationale Wielerunie (UCI) gaat een eigen atletencommissie vormen. De commissie zal gaan bestaan uit 13 renners gekozen uit atleten die door de nationale sportbonden zijn voorgedragen om zitting te nemen in dit comité. De Olympische wielerdisciplines worden door twee personen vertegenwoordigd: een mannelijke en een vrouwelijke renner.
Elk land krijgt de mogelijkheid afgevaardigden vanuit elke wielerdiscipline (weg, baan, BMX, mountainbike, para-cycling, veldrijden, trials en indoor-wielrennen) aan te wijzen voor in de atletencommissie. Voor elke Olympische en Paralympische discipline mag een nationale federatie een man en een vrouw nomineren. De UCI kiest vervolgens dertien atleten die de uiteindelijke commissie zullen vormen.
Het initiatief komt voort uit de wens van UCI-voorzitter Brian Cookson om “meer openheid en transparantie te creëren”, zo meldt de wielerbond in een persbericht. Het is de bedoeling dat de complete samenstelling van de atletencommissie in mei dit jaar bekend wordt gemaakt.
Samenstelling commissie (13 in totaal)
2 leden (1 man en 1 vrouw) vanuit het wegwielrennen
2 leden (1 man en 1 vrouw) vanuit baanwielrennen
2 leden (1 man en 1 vrouw) vanuit de BMX-sport
2 leden (1 man en 1 vrouw) vanuit het mountainbiken
2 leden (1 man en 1 vrouw) vanuit het para-cycling
1 lid vanuit het veldrijden
1 lid vanuit de trials
1 lid vanuit het indoor-wielrennen
Website UCI (zie menubalk voor alle disciplines)
Bij de weg is het te begrijpen als ze echt elk land bedoelen , maar bij het veldrijden word dat lastig lijkt mij.
Niet elk land kan inderdaad iemand afvaardigen uit elke categorie, maar ze zijn dat volgens mij ook niet verplicht.
Wat is indoor-wielrennen?
Artistiek fietsen en cycle-ball (soort voetballen met fietsen)
Klik hier voor uitleg op de UCI-site.
Ik volg het BMX'en ook niet, maar die sport is sinds 2008 olympisch. Ook hebben we al een Nederlandse medaille winnares: Laura Smulders in Londen 2012. Het is qua wedstrijd vergelijkbaar met de snowboardcross: je begint met z'n achten en wie het snelst bij de finish is (na het overleven van heuvels en sprongen, het duurt nog geen halve minuut) wint. Het is een stuk internationaler dan veldrijden.
Romāns Vainšteins - 5 maart 2015 om 21:32
Lekker belangrijk, zo’n commissie, wat gaan ze eigenlijk doen, in al hun commissieheid?
Neem aan dat ze opkomen voor atleten belangen en met name veiligheid. Het is vrij normaal dat atleten een eigen stemgeluid hebben op bestuurlijk niveau en dus ook goed dat dat nu bij de wielerunie ook gebeurd.