Richard Plugge nodigt UCI uit in ‘control room’ Visma | Lease a Bike na aankondiging onderzoek
foto: Cor Vos
donderdag 27 juni 2024 om 16:38

Richard Plugge nodigt UCI uit in ‘control room’ Visma | Lease a Bike na aankondiging onderzoek

Video Visma | Lease a Bike kondigde eerder vandaag aan tijdens de Tour de France haar eigen innovatieve ‘control room’ te introduceren. Deze minibus moet een centraal verzamelpunt van real-time data vormen. De Internationale Wielerunie (UCI) gaat echter onderzoeken of deze innovatie wel in lijn is met de eigen regels, laat het in een statement weten.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“De Union Cycliste Internationale (UCI) is op de hoogte gebracht van de recente aankondiging van het gebruik van een ‘Control Room’ door UCI WorldTeam Visma | Lease a Bike”, begint de UCI het statement. “We voeren momenteel verificaties uit om ervoor te zorgen dat de setup die door het team bedacht is in overeenstemming is met het geldende regelgevingskader, met name met betrekking tot het verzamelen en verzenden van gegevens zoals uiteengezet in artikel 1.3.006bis van het UCI-reglement.”

De UCI doelt hiermee op regels dat er geen data van de coureurs zelf (hartslag, vermogen, snelheid, etc.) direct naar de ploegleider gestuurd mogen worden. “Onze prioriteit is het handhaven van de integriteit van de sport, het waarborgen van sportieve eerlijkheid, gelijke toegang tot technologie en de voorrang van de mens boven machine. De UCI zet zich in voor het hooghouden van deze principes en zal passende maatregelen nemen op basis van de bevindingen van het onderzoek.”

Richard Plugge
Richard Plugge heeft inmiddels gereageerd op het statement van de UCI. “Uiteraard overtreden wij de regels niet”, zegt hij tegen WielerFlits. “Wij maken gebruik van publiek beschikbare informatie voor de control room. Wij bewandelen op geen enkele manier een grijs gebied. En we maken hiermee het werk van de ploegleiders veiliger. We zullen de UCI informeren en ze zijn uiteraard van harte welkom een kijkje te komen nemen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.