UCI haalt Tour du Faso van kalender nadat Russisch team ‘Russian Army’ van start ging
Ter illustratie - foto: Cor Vos
zaterdag 26 oktober 2024 om 09:58

UCI haalt Tour du Faso van kalender nadat Russisch team ‘Russian Army’ van start ging

Een bizar incident in de Tour du Faso. De Russische ploeg CSKA Moskou ging van start in de Afrikaanse etappekoers van het UCI 2.2-niveau. Dat is op dit moment natuurlijk verboden, waarna de UCI zich genoodzaakt voelde om de Tour du Faso met onmiddellijke ingang van de UCI-kalender te halen.

Enkele dagen geleden kwam het nieuws naar buiten dat het team CSKA Moskou op de deelnemerslijst van de Tour du Faso stond. “De organisatoren van de Tour du Faso nodigden op eigen initiatief de Russische ploeg CSKA Moscou uit, zonder de UCI hiervan vooraf op de hoogte te stellen”, staat te lezen in een officieel communiqué van de UCI. De UCI stuurde vervolgens een officiële brief met het verzoek om de ploeg van de deelnemerslijst te halen.

Dat gebeurde niet, het team CSKA Moskou ging gewoon van start. Ze probeerden overigens hun Russische identiteit niet onder stoelen of banken te steken. Er staat namelijk zeer duidelijk ‘Russian Army’ op hun tenue. De UCI voelde zich dan ook genoodzaakt maatregelen te nemen. De Tour du Faso, waar op dit moment ook de Nederlandse ploeg Universe aan deelneemt, werd meteen kalender gehaald.

“Dat is in toepassing van het ad hoc reglement van de UCI betreffende maatregelen tegen Rusland en Wit-Rusland. Ondanks deze richtlijn ging de ploeg vanochtend toch van start. Als gevolg hiervan schrapte de UCI de wedstrijd onmiddellijk van de internationale kalender van de UCI. De UCI overweegt disciplinaire maatregelen te nemen met betrekking tot de deelname van deze ploeg”, klinkt het nog.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.