maandag 9 mei 2016 om 18:35
UCI heft meldonium-schorsing Vorganov op
De schorsing van Eduard Vorganov wegens meldonium-gebruik is door de UCI opgeheven. Dat heeft de internationale wielerunie middels een persbericht bekendgemaakt.
Meldonium staat sinds 1 januari van dit jaar op de verboden lijst, maar er is volgens het WADA onvoldoende bewijs dat het middel na gebruik snel uit het lichaam verdwijnt. Het zou daardoor kunnen dat sporters in 2016 zijn betrapt op het middel terwijl ze het vorig jaar innamen. Vorganov leverde zijn positief test af op 14 januari.
De UCI benadrukt dat de zaak nog niet over is, maar Vorganov mag wel weer gaan koersen.
Sterker, met die optelsom heeft de UCI toch echt wel een stok om mee te slaan, ook al mocht er een sporter een zodanige plaat voor zijn kop hebben dat hij zo'n procedure aanspant....
De zoveelste blunder van het WADA in een bijna oneindige lijst met blunders. Het wordt tijd het WADA eens op non-actief te stellen.
Daar stel ik me het volgende bij voor: toen de alcohol leeftijd veranderde van 16 tot 18, hebben de 16 jarigen natuurlijk staan zuipen tot 12:00 middernacht. Als ze dan de volgende dag getest worden hebben ze nog alcohol in hun lichaam zitten, maar daar zouden ze niet gestraft voor kunnen worden.
Of jij valt voor de indoctrinatie van de dopinglobby. Al die sporters hebben dat spul niet voor niets in hun lichaam gestopt. Ik vind het de verantwoordelijkheid van de renners zelf dat, als een middel verboden wordt, ze zorgen dat het op tijd uit hun lichaam is. Of bij de dopinginstanties aangeven dat je het middel hebt gebruikt en dat het eventueel nog in je lichaam zit.
Helaas wordt dit soort smoesjes pas verzonnen als de sporter inmiddels al betrapt is...
Jammer dat die schorsing niet houdbaar blijkt, maar voor de 'schoonheid' van de sport maakt het helaas weinig verschil.
- dikke faal van WADA natuurlijk. Zij hebben dit niet goed onderzocht en daarmee de geloofwaardigheid van alle dopingbestrijding kwaad aan gedaan.
- Uci treft weinig blaam. Zij hebben WADA gevolgd, maar die trok haar keutel in. Juridisch bleef er nul grond over om meldonium op de lijst te houden.
- sporters die dit gebruikten hebben houden wel degelijk de schijn tegen. Waarom zou een kerngezonde sporter een middel voor hartpatiënten gebruiken. Maar goed. Geen zaak meer, met dank aan WADA
Als zelfs het WADA niet weet hoe lang het middel in je lichaam blijft, hoe zouden jij of atleten die het gebruiken dan wel moeten weten hoe het op tijd uit hun lichaam te krijgen? Ik neem aan dat een aantal flesjes water drinken tijdens de laatste dagen van het jaar niet volstaat.
Dat renners dit en andere vergelijkbare middelen gebruiken zolang het mag lijkt me onvermijdelijk, op dat vlak denk ik dat Vorganov tot een overgrote meerderheid behoort. En zolang het mag, kunnen we er eigenlijk ook niet al te veel op aanmerken.
Heb trouwens nog geen versie van de feiten van Vorganov zelf gehoord, wie weet is die er wel gewoon braaf mee gestopt toen in augustus bekend werd dat het op de lijst zou komen?
Lijkt me in elk geval gewoon een terechte beslissing, had het WADA maar beter zijn huiswerk moeten maken...
Meer valt er inderdaad niet over te zeggen.
Logisch, goede zet!.
In de meldoniumfolder staat trouwens 3-6 uur vermeld. Dat vind je eenvoudig via Google "gebruiksaanwijzing Meldonium".
Een grote farce dit. Waarschijnlijk is het WADA zeer zwaar onder druk gezet door meneer Poetin en co.
Volgens mij kun je een mooi % vh huidige peloton hierop grijpen mocht het verboden zijn, significant meer dan die ene Meldonium-renner, over struisvogels gesproken. Geen enkele wielrenner is 'te vertrouwen' want als je morgen een middel vrijgeeft is het overmorgen besteld.
Hakkie2 - 9 mei 2016 om 19:36
Er zijn trouwens sporters die hebben kunnen aantonen dat ze na augustus 2015 (ver voor bekendmaking dat het middel op de lijst zou kunnen komen) niets meer hebben gebruikt en waarbij het nog in het bloed zit.
Noem er eens wat? Ben zeer benieuwd hoe ze dat hebben kunnen aantonen.
Op deze manier ondermijn je het eigen doping beleid.
Gewoon hard zijn, ook al zijn het er veel die een scheven schaats rijden, en uit Rusland komen!