UCI legt Eli Iserbyt na incident boete op van 100 Zwitserse Frank
foto: Cor Vos (archief)
zondag 13 oktober 2024 om 12:21

UCI legt Eli Iserbyt na incident boete op van 100 Zwitserse Frank

De UCI heeft Eli Iserbyt na zijn diskwalificatie nog een boete opgelegd van 100 Zwitserse Frank, na zijn akkefietje met ex-ploegmaat Ryan Kamp tijdens de Exact Cross in Beringen. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Het was een zeer opvallend moment, afgelopen zaterdag, in de Exact Cross van Beringen. In de vijfde ronde leek een achtervolgende groep met onder meer Eli Iserbyt en Ryan Kamp terug te keren bij de koplopers, maar op het moment van aansluiting gingen de twee gezamenlijk naar de grond in een steile afdaling.

Volgens de Belgisch kampioen lag de schuld duidelijk bij de Nederlander, want Iserbyt trapte bewust op de spaken van Kamp. Laatstgenoemde liet dit niet zomaar gebeuren en zorgde ervoor dat Iserbyt niet direct verder kon. Er volgde een korte discussie. Niet veel later wisselden beide renners van fiets, maar veel zin had de fietswissel voor Iserbyt niet. Hij werd in de zesde ronde namelijk uit koers genomen.

Verontschuldigingen 
De twee crossers werden volgens Het Nieuwsblad na de race door de UCI-jury gehoord. Iserbyt zou een boete van 100 Zwitserse Frank moeten betalen, goed voor een bedrag van 106 euro. Daarmee lijkt de Belg er met een relatief lichte straf vanaf te komen. De verontschuldigingen zouden een belangrijke rol hebben gespeeld in het bepalen van de strafmaat.

Ter vergelijking: renners mogen voortaan hun afval en andere materialen niet meer overal weggooien en enkel nog in de aangewezen materiaalpost of een speciale afvalzone deponeren. Met deze nieuwe regel, die eerder al in het wegwielrennen werd geïmplementeerd, wil de internationale wielerunie een schoner en duurzamer sportklimaat creëren.

Bij een eerste overtreding kan de boete oplopen tot 250 Zwitserse Frank, dat is om en nabij de 265 euro. Bij herhaaldelijke overtredingen kan het zelfs leiden tot diskwalificatie.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.