UCI loopt opnieuw voorop na Tapentadol-alarm vanuit het peloton
Foto: Cor Vos
Kerckhoffs Raymond
donderdag 4 juli 2024 om 08:15

UCI loopt opnieuw voorop na Tapentadol-alarm vanuit het peloton

De internationale wielerunie UCI gaat ook tijdens deze Tour de France Tapentadol monitoren. Een ploegarts van een WorldTeam heeft tegenover WielerFlits aangegeven dat meerdere ploegen reeds vorig jaar de UCI hebben gewaarschuwd dat deze zware pijnstiller in het peloton wordt gebruikt.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De UCI heeft dit direct aangekaart bij het antidopingagentschap WADA en eind vorig jaar de aanvraag gedaan om Tapentadol toe te voegen aan het controleprogramma. Men gaat vanaf dit voorjaar twaalf maanden lang onderzoeken op welke schaal Tapentadol in de wielersport wordt gebruikt, zoals de afgelopen jaren ook al de pijnstillers Tramadol en Codeine worden gemonitord. In april/mei 2025 hoopt de wielerunie de eerste resultaten te hebben.

Met deze procedure heeft de UCI ook voorop gelopen om Tramadol op de verboden lijst van het WADA te krijgen. In januari kwam hiervoor de goedkeuring. Er heerst nu de vrees dat ‘gebruikers’ sindsdien zijn overgestapt op Tapentadol.

Tapentadol is een sterke pijnstiller, die zelfs een veel groter effect dan Tramadol en Codeine heeft. Volgens de UCI kan het tot ‘tien keer’ krachtiger zijn dan Tramadol. Een bijeffect kan zijn dat renners in de finale van een wedstrijd bij extreme prestaties hun pijngrens kunnen verleggen.

“De opioïde werking van Tapentadol is sterker dan die van Tramadol. Opioïden doen in de hersenen ongeveer hetzelfde als het stofje endorfine. Zij doen dit alleen veel krachtiger en veel langer”, zo laat een arts weten.

Endorfine wordt vaak aangeduid als een ‘gelukshormoon’ vanwege de positieve effecten op de stemming en het algemeen welzijn van een persoon. De pijnstillende en stemmingsverbeterende effecten kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van het leven en van het prestatieniveau.

Bijwerkingen
Er wordt in de wielersport tevens met angst gekeken naar de bijwerkingen van Tapentadol. Op de bijsluiter van Tapentadol staat dat de gebruiker last kan hebben van sufheid, slaperigheid, een draaierig gevoel en een verminderd reactievermogen. Net als eerder al werd gesuggereerd bij het gebruik van Tramadol zou ook Tapentadol een reden kunnen zijn dat er meer valpartijen in het peloton zijn.

Peter van Eenoo van het DoCoLab in Gent bevestigt de monitoring van Tapentadol. “Zodra er sprake was bij de UCI om Tramadol te verbieden, hebben wij ons ook op Tapentadol gericht. Er wordt vanuit gegaan dat dit de mogelijke ‘opvolger’ van Tramadol is.”

Foto: Cor Vos

Recente cijfers van de UCI over de monitoring van de Tramadol en Codeine laten zien dat deze pijnstillers nog altijd gebruikt worden in de wielersport. Tramadol werd in 2016, 2017 en 2018 op redelijk grote schaal teruggevonden bij wielrenners. Liefst 802 waarnemingen in 2016. Sinds 2019 is het gebruik vrij laag, maar van 2021 naar 2022 is er toch weer een stijging van het aantal gevallen van 0,24% naar 0,59%, dus van 39 naar 57 waarnemingen. Dit geldt ook voor Codeïne, dat in diezelfde jaren van 0,74% naar 1,65%, dus van 121 naar 159 waarnemingen steeg.

De medische commissie van de UCI heeft de ploegartsen van de WorldTeams inmiddels met klemtoon gevraagd om te kijken naar het gebruik van Tapentadol. Volgend jaar zal geëvalueerd worden wat de UCI tegen het gebruik van al deze pijnstillers kan doen. De medische commissie maakt zich vooral zorgen over de bijeffecten van Tapentadol, Tramadol en Codeïne in relatie tot valpartijen.

Afslankmiddel
Een andere ploegarts heeft WielerFlits ook aangesproken over het gebruik van Ozempic, een middel voor diabetespatiënten. Ozempic wordt tevens beschouwd als een ‘wondermiddel’ in de behandeling van overgewicht en obesitas. In 2021 maakte fabrikant Novo Nordisk de resultaten bekend van een grootschalige studie naar Ozempic als afslankmiddel, en die overdonderden de medische wereld: gebruikers verloren gemiddeld 14,9 procent van hun gewicht.

Hoewel het alleen met een doktersrecept verkrijgbaar is, blijkt Ozempic ook op de zwarte markt te vinden. Er zijn verhalen uit Hollywood bekend, maar ook influencers prijzen dit product aan. In de topsport zou het inmiddels ook heel populair zijn. Er worden momenteel acht nieuwe fabrieken gebouwd om aan de grote vraag naar Ozempic te kunnen voldoen.

Van Eenoo: “Ook Ozempic (semaglutide) is momenteel door WADA toegevoegd aan de monitoring list.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.