UCI en innovatiemanager Michael Rogers gaan uit elkaar
foto: Cor Vos
dinsdag 2 april 2024 om 09:13

UCI en innovatiemanager Michael Rogers gaan uit elkaar

Michael Rogers vertrekt bij de UCI. Dat heeft de Australische ex-renner bevestigd aan Het Nieuwsblad. Rogers bekleedde bij de internationale wielerbond de functie van innovatiemanager. Het nieuws kwam naar buiten op de dag dat er veel te doen was over de zogenoemde ‘helmsok’, een innovatie die door de UCI verboden is.

Michael Rogers ging eind 2020 aan de slag bij de UCI. De oud-prof hield zich als innovatiemanager bezig met technologische ontwikkelingen, zoals de data van wielrenners tijdens wedstrijden, (nieuwe) technologie voor wielerevenementen en de ontwikkeling van het virtuele wielrennen.

‘Helmsok’
Eind maart, na een dienstverband van iets meer dan drie jaar, heeft Rogers zijn werkzaamheden bij de UCI neergelegd. Dit gebeurde op een moment dat er juist veel speelt op het gebied van technologie en innovatie. Maandag was er bijvoorbeeld nog veel te doen over de zogenaamde ‘helmsok’ van Specialized.

Op 5 maart, toen Rogers nog innovatiemanager was, bracht de UCI naar buiten dat de sok vanaf 1 april verboden zou worden. Maar BORA-hansgrohe reed er in de tijdrit van de Ronde van het Baskenland nog wel mee, want op de UCI-site staat dat het verbod pas op 2 april ingaat. Remco Evenepoel was niet blij met deze communicatie. De kopman van Soudal Quick-Step en zijn ploeggenoten reden namelijk zonder helmsok, omdat ze in de veronderstelling waren dat deze vanaf 1 april verboden was.

Tijdritspecialist
Het is niet bekend waarom Rogers vertrokken is bij de UCI en of dat te maken heeft met onenigheid over de reglementen rond tijdrithelmen. Opvallend is wel dat Rogers, voordat hij bij de UCI aan de slag ging, werkzaam was bij het toenmalige NTT Pro Cycling als verantwoordelijke voor het tijdritmateriaal en de tijdrittesten. Omdat de Australiër niet meer werkt voor de Internationale Wielerunie, wilde hij bij Het Nieuwsblad niet ingaan op de discussie over de ‘helmsok’.

Rogers – die als renner uitkwam voor succesteams als QuickStep, HTC, Sky en Tinkoff – werd in zijn rijke carrière drie keer wereldkampioen tijdrijden. De Australiër veroverde in 2003, 2004 en 2005 de gouden medaille in respectievelijk Hamilton, Verona en Madrid. Rogers werd ook gezien als een beloftevolle klassementsrenner. In 2016 moest hij vanwege hartproblemen zijn fiets aan de wilgen hangen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.