UCI waarschuwt voetpadrijders: “We gaan het streng aanpakken”
zaterdag 1 april 2017 om 18:12

UCI waarschuwt voetpadrijders: “We gaan het streng aanpakken”

Renners die zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen gebruik maken van het voet- of fietspad riskeren een strenge straf. Dat stelt UCI-commissaris Guy Dobbelaere tegenover Belga. Eerder deze week kregen vijftien renners al vanwege dezelfde overtreding een boete in de Driedaagse De Panne-Koksijde.

“Natuurlijk hebben de collega’s in de Driedaagse De Panne-Koksijde een mooi signaal gegeven door een pak renners te beboeten”, aldus Dobbelaere. “Wij trekken die lijn in de Ronde van Vlaanderen gewoon door. We willen erop toezien dat de veiligheid van de toeschouwers niet in het gedrang komt door toedoen van enkele renners die absoluut op het voet- of fietspad willen rijden. Wij kijken ook niet naar namen. Enkel naar nummers en daar mag een 1 opstaan hoor. Of het nu 1 (Sagan), 11 (Boonen), 21 (Benoot) of 31 (Van Avermaet) is.”

“Het reglement is vrij duidelijk”, vervolgt hij. “Ofwel krijgen de renners een geldboete ofwel worden ze direct uit koers gezet met een geldboete daarbovenop. We gaan het streng aanpakken, maar het probleem blijft het identificeren van de renners. Zien we duidelijk dat er een overtreding is, dan gaan we onmiddellijk sanctioneren, zoveel is duidelijk. Veiligheid heeft de prioriteit. Het wordt tijd dat de renners dat ook eens gaan beseffen. Ze zijn bij deze dus gewaarschuwd.”

De wedstrijdorganisatie heeft volgens Dobbelaere al op bepaalde plekken van het parcours nadarhekken gezet die het onmogelijk maken om een voet- of fietspad te gebruiken. “De passage in Geraardsbergen bijvoorbeeld staat volledig vol nadar en ook op andere plaatsen is dat het geval.”

RIDE Magazine
14 Reacties
01-04-2017 18:15
Nu ook nog daadwerkelijk hard optreden als een van de grote mannen het doet. Verder wel goed dat ze uitspreken het te gaan doen, voor zowel het de veiligheid van het publiek als voor het kijkplezier.
01-04-2017 18:30
Ik hoop maar dat ze de wedstrijd er niet mee verpesten. Als je serieus wilt handhaven blijft er niemand over.
01-04-2017 18:41
Soms voorkom je ongelukken om ff op het stoepie te springen, worden ze lenig van.
UCI heeft er weer een goud"mijn"tje bij lijkt het, incasseren kunnen ze als geen ander, Amsterdammertjes in de laatste km brengen niks op natuurlijk.
01-04-2017 18:53
Het zal me benieuwen hoe ze gaan optreden. Vanmiddag kreeg Martijn Keizer in de neutralisatie van de Volta Limburg Classic een jurylid op de motor heel boos en werd hij flink gewaarschuwd. Maar even later kwam de een na de ander via het trottoir naar voren gereden om bij de echte start voorin te zitten. Het jury lid zweeg toen maar en voor zover ik weet zijn er geen renners bestraft. Dat zou morgen ook maar zo kunnen. Als het bij geldboetes blijft dan zullen de kapitaalkrachtige ploegen en renners er misschien om lachen. Als je echt een daad wil stellen moet je misschien inderdaad een keer een topper uit koers halen om je daadkracht te tonen. Het zal dan achteraf zeker ook discussies opleveren. Misschien moeten we naar voren opschuiven over het voetpad als onderdeel van de wielersport accepteren net als valpartijen. Wie de gok neemt moet de consequenties en risico's dan maar accepteren
01-04-2017 19:14
Vandaag aankondigen, morgen handhaven en daarna volhouden. Dan is het probleem zo opgelost.
01-04-2017 19:41
gewoon knalhard DQs uitdelen, dan leren ze het wel af. Doe het een paar weken en dan durven renners het ook niet meer. Dan denken ze er nog geen eens over in het heetst van de strijd. zoals sommige hier beweren.
01-04-2017 19:46
De hele maand maart tijd en kans gehad om deze overtreding in te dammen.
Verder dan wat onbenullige geldboetes en loze dreigementen is er niets gebeurd.
Dat is toch een beetje precedentscheppend gedrag.
Het zou raar zijn als ze nu in de finale van de keienkoersen plotseling wel streng zouden optreden.
Volgens mij gaat dat niet gebeuren.
01-04-2017 19:51
In plaats van boetes zouden ze beter preventief kunnen opereren (voldoende afzetten).
01-04-2017 20:15
Beetje onduidelijk als ze zeggen van of beboeten of diskwalificeren, dit komt in mijn ogen over dat als een Sagan/Boonen/van Avermaet het doet gaan we aan iedereen die het doet een boete uitdelen en als alleen "B-renners" het doen gaan we ze allemaal diskwalificeren. Misschien is een duidelijke straf wel wat beter zodat er later niet met een schuin oog naar wordt teruggekeken.
01-04-2017 21:51
Hard, streng, handhaven, boetes, diskwalificren...blah blah. Alsof het over criminelen gaat.

Wanneer is iedereen zo spastisch gaan doen over wielrenners die over een stoep rijden? Vallen er jaarlijks doden en gewonden die ik gemist heb? Regelzuchtig en een angstfobie verzieken steeds meer onderdelen van de koers. Helaas.
01-04-2017 22:09
Ze zullen niet "alles" zien.
Wie durft het in Belgie Boonen uit de strijd te nemen al is het terecht, ze
zullen net de andere kant hebben opgekeken, ook al was daar niets te zien.
En zeker als het een Belg is die de beslissing moet nemen.
Ik ben benieuwd.
01-04-2017 22:10
Ah ja, veiligheid heef prioriteit. Vandaar ook dat er al veel actie is ondernomen tegen motoren in de koers. Oh, wacht......
01-04-2017 22:21
Ha ha, de UCI die zegt de regels consequent te gaan toepassen. Dit is honderd procent een 1-aprilgrap.
01-04-2017 23:56
@Kingstown
Nee, er vallen niet jaarlijks doden. Maar als er straks wel een dode valt, is het een beetje te laat om het te voorkomen hè?

Langeveld in de Ronde van 2012
Dit soort situaties zijn nergens voor nodig. Lekker op de weg blijven fietsen. Fietst de stoep fijner dan kasseitjes? Jammer dan, iedereen moet er overheen.

Al komt dit statement van de UCI niet heel indrukwekkend over op mij. Favorieten zullen waarschijnlijk slechts een boete krijgen. Zijn het enkel wat onbeduidende renners, dan riskeren zij misschien wel een DSQ. Jammer..
Gewoon standaard DSQ bij dit soort situaties. Zo moeilijk is het immers niet om gewoon op de weg te blijven...
(2 sec de stoep op om iets te ontwijken is natuurlijk een uitzondering, zolang je maar snel teruggaat / er geen voordeel uit haalt)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.