zaterdag 14 september 2024 om 07:00

Uittredend kampioen Mischa Bredewold kijkt terug op bijzonder jaar: “In de Europese trui ben ik gegroeid”

Video Op 23 september 2023 kende Mischa Bredewold de mooiste dag uit haar nog altijd prille carrière. In de finale van het Europees kampioenschap koos ze het ideale moment om solo naar de blauw-witte trui te rijden. Ploeggenote Lorena Wiebes zat gevangen en sprintte kort daarachter naar het zilver, en ook Lotte Kopecky flankeerde Bredewold op het podium. De 24-jarige Nederlandse wist niet wat haar overkwam, maar een jaar later staat ze veel sterker in haar schoenen.

“Die titel heeft best veel voor mij veranderd”, blikt de renster van SD Worx-Protime terug aan de vooravond van het EK in Belgisch Limburg. “Het was een mooi startschot voor mij. Er kwamen veel nieuwe dingen bij die zege kijken, waar ik toch wel aan moest wennen. Maar het was vooral bijzonder gaaf. Het is ook gaaf om nu terug naar het EK te keren, omdat ik met rugnummer één mag rondrijden. Het is een mooie afsluiter van een heel bijzonder seizoen voor mij.”

Bredewold gaf haar gloednieuwe trui meer dan kleur. Een veelwinnaar was ze nooit, maar als je op enkele maanden tijd twee ritten in de Ronde van het Baskenland, de GP van Plouay en een etappe in de Thüringen Ladies Tour wint, kan je spreken van een geslaagd seizoen. “Het voorjaar bracht voor mij – door blessures – gewoon niet wat ik wilde. Gelukkig heb ik nog een paar heel mooie overwinningen behaald en op die manier ook wat kleur aan de trui kunnen geven. Ik wilde er op sportief vlak echt graag iets van maken.”

Al had Bredewold het in het begin ook lastig met de druk die haar gloednieuwe trui met zich meebracht. “Misschien was het gewoon allemaal nieuw en wennen. In één keer moet iedereen wat van je. Sowieso is mijn carrière best wel als een sneltrein gegaan. Dat was al wennen. Maar dan heb je in één keer zo’n trui en kent iedereen je. Dat was heel anders dan wat ik kende. Al word ik daar in de ploeg wel goed bij begeleid.”

Wat een triomf kende Bredewold vorig jaar – foto: Cor Vos

“Het is misschien wel goed voor mij geweest. Je wordt een beetje in het diepe gegooid, maar daar kan ik nu steeds beter mee omgaan. Het is ook een trui die opvalt, natuurlijk. Waar ik heel trots op ben is dat ik in de trui echt gegroeid ben. Ik ben er steeds meer van gaan genieten en de laatste paar maanden heb ik met volle teugen genoten, waardoor ik op een mooie manier afscheid kan nemen.”

Ook op sportief vlak zien we een andere Bredewold dan een jaar geleden. “Ik ben heel blij met de verbeteringen in mijn tijdrit. Ik ga ook steeds beter bergop rijden. Mijn sprints gingen vorig jaar al heel goed, dat is gewoon steady gebleven. Ik wilde verbeteren in klimwerk, zonder dat dit ten koste zou gaan van mijn sprints. Dat is heel goed gelukt. Ik ben heel allround. Vroeger was ik altijd bang om in alles net niet goed genoeg te zijn, nu wil ik er mijn kracht van maken dat ik alles net wel kan. Daarin wil ik me blijven ontwikkelen en daarin zit ook de ploeg op dezelfde lijn.”

Kan ze daar zaterdag een vervolg aan breien in het EK in Belgisch Limburg? “Er zijn heel veel scenario’s mogelijk. We hebben met Lorena (Wiebes, red.) een heel zekere kaart in de sprint. Een hele mooie optie, plan A. Maar goed, bij de beloftes is het helemaal ontploft. We hebben een heel goed team dat in heel veel scenario’s kan koersen. Ik weet dat als ik mee kan schuiven met groepjes dat ik altijd kan rekenen op mijn sprint, en dat geldt voor bijna iedereen. We hebben een heel divers team dat Lorena goed kan ondersteunen maar ook kan meekoersen.”

“Ik ben goed in vorm, de Tour was heel goed qua prestaties”, kijkt de uittredende kampioene nog naar haar eigen kansen. “Daar had ik al veel vertrouwen uit gehaald en mijn overwinning in de Grote Prijs van Plouay was het perfecte einde van het jaar in de trui voor mij. Aan mijn vorm moet het als het goed is niet liggen zaterdag.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.