Utrecht en Brabant maken Vuelta-plannen officieel
De provincies Utrecht en Noord-Brabant en de steden Utrecht en Breda doen een serieuze gooi naar de start van de Vuelta a España in 2020. Nu.nl meldt dat de plannen vandaag zijn ingediend bij de gemeenteraden van de betrokken steden en bij de provincies.
De totale kosten van de Vuelta-start worden geschat op 15 miljoen euro. De gemeenten en provincies zullen garant staan voor 6,4 miljoen, waarbij de provincie en gemeente Utrecht met 4,2 miljoen het merendeel van de financiering op zich zal nemen. De gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant zullen 2,2 miljoen in het laatje leggen.
Het is de bedoeling dat op donderdagavond een ploegenpresentatie wordt gehouden in Utrecht. Op vrijdag zal de Vuelta daadwerkelijk in gang schieten in de Domstad met een ploegentijdrit van om en nabij de 25 kilometer. In het weekend volgt op zaterdag een rit in lijn vanuit Den Bosch naar opnieuw Utrecht, met mogelijk een passage over de Utrechtse Heuvelrug en aankomst op het Utrecht Science Park. De laatste etappe op Nederlands grondgebied voert de renners van en naar Breda.
In het geval er genoeg geld beschikbaar wordt gesteld voor het project, willen Utrecht en Brabant zich begin april officieel kandidaat stellen. Men verwacht dat de Vuelta-organisatie met een definitief antwoord komt voor de start van de komende editie van de Spaanse ronde, die op 25 augustus plaatsvindt in Málaga.
[poll id=”732″]
Hetgeen laat zien dat de doelen niet of grotendeels niet op sportief vlak liggen.
Los van dat, mooi misschien weer een grote ronde om de hoek. Mijn wielerhart wordt daar blij van!
Wat nu precies de economische waarde is van een start van een grote ronde (korte termijn overnachtingen etc. en lange termijn extra toerisme) is lastig te bepalen.
Als wielerliefhebber vind ik een start van een grote ronde in NL niet (meer) zo interessant of speciaal.
Volgens mij wordt dat dus precies omschreven door een aantal reacties voor die van jou. Misschien even de rest lezen
Niet alleen is dat lastig te kwantificeren, de meeste keren dat dat wel een beetje lukt lijken er sterk op te wijzen dat dit soort evenementen helemaal niet rendabel zijn. Jij gaat toch ook niet naar een stad omdat de giro daar ooit eens gestart heeft?
Geef die miljoenen uit aan lastenverlichting, kunnen inwoners het zelf aan iets onzinnigs uitgeven.