Valverde gelooft Dumoulin niet: “We weten wat hij kan”
Foto: Sirotti
vrijdag 13 mei 2016 om 09:03

Valverde gelooft Dumoulin niet: “We weten wat hij kan”

Alejandro Valverde gelooft niks van de ambities die Tom Dumoulin voorafgaand aan de Giro uitsprak. De Nederlander zou zich alleen op de tijdritten focussen. “Maar we weten allemaal dat deze uitspraken slechts een middel waren om de rivalen af te leiden”, stelt Valverde op de website van Movistar.

“We zijn allemaal voldoende professional”, vervolgt hij. “We weten wat hij kan. Hij is geweldig bezig en hij blijft een concurrent om zeker rekening mee te houden.”

Valverde verloor donderdag veertien seconden op Dumoulin. “Mijn lichaam voelde een beetje vreemd in de finale. Het is niet dat ik slecht was op de beklimming, maar ik was niet zo goed als ik hoopte te zijn. Al bij al was het verlies op Dumoulin niet zo groot, en we hebben tijd kunnen winnen op Landa en Nibali. Ik ben blij met het resultaat.”

RIDE Magazine
64 Reacties
13-05-2016 09:08
GOGODUMO!
13-05-2016 09:09
Dat iemand gewoon kan zeggen waar het op staat, zonder toneel en verborgen agenda, gaat er bij onze Spaanse vrienden toch lastig in ;)
13-05-2016 09:10
Oliebol moest natuurlijk weer op de foto.
13-05-2016 09:15
Ik word er ook een beetje moe van. Dumoulin manoeuvreert zich telkens in underdog positie, terwijl hij dat duidelijk niet is.
13-05-2016 09:17
Carlos ook weer op de foto :)
13-05-2016 09:18
De tijd zal het leren.
13-05-2016 09:20
Het enige wat Dumoulin zegt, is dat het geen doel is om een klassement te rijden. Oftewel: hij probeert een klassement te rijden, maar als het niet lukt, betekent dat niet dat zijn giro is mislukt.
13-05-2016 09:22
Natuurlijk is hij dat wel (underdog). Zelfs áls hij wel op hooggebergte was voorbereid zou het nog een outsider zijn. Vorig jaar in de Vuelta reed ie tegen jongens die allemaal moe waren, waar hij nog geen grote ronde had gereden. Toen was ie toch ook niet bij de allerbesten in het hooggebergte? Nu zijn er meer goede renners, die allemaal nog niet moe zijn na een lang seizoen en grote rondes.

Ik hoop echt dat ik het mis heb hoor, laat dat duidelijk zijn, maar voorlopig klopt alles wat Tom zei toch ook gewoon? Ze zijn nog niet in het hooggebergte geweest en dat ie de trui na de proloog zou kunnen houden hadden we allemaal gedacht toch? En zelfs tot ruim na de tijdrit nog wel, ook dat zou niet verbazend zijn. Nibali en Valverde vallen vooralsnog vooral wat tegen. Landa ook, maar die staat er straks echt wel op de zware cols, net als Nibali zelf en al die andere pure klimmers.

Punt is dat zelfs als Tom wel zich specifiek op een klassement had voorbereid hij nog geen topfavoriet zou zijn, daar is ie gewoon nog te weinig klimmer voor. Hopelijk blijkt het anders, maar vooralsnog is er volgens mij geen reden dat te denken. Eerst maar eens zaterdag afwachten, en daarna vooral de Dolomieten.
13-05-2016 09:30
Het zou mij bijzonder verbazen als Dumoulin dit blijft volhouden tot Turijn. Ik denk dat hij er in het hooggebergte van de laatste week wel doorheen zakt. Maar hij mag mij verbazen; dat zal ook niet de eerste keer zijn.
13-05-2016 09:33
@ LL: intussen heeft Tom zelf aangegeven dat het klassement ook wel een doel begint te worden. Maw; als hij er na zondag heel goed voor staat, gaat hij er vol voor
13-05-2016 09:36
Gewoon exact hetzelfde verloop als de Vuelta. Volstrekt logisch dat de klimmers naar het einde toe beter worden en aanklamper/temporijder Tom verzwakt de laatste dagen. Gisteren was knap en leuk om te zien maar geen hooggebergte.
13-05-2016 09:40
Je kan zeggen dat je enkel voor de tijdritten komt en niet voor het klassement, maar als je dan in de eerste bergrit gaat aanvallen in je leiderstrui, dan is ' t nogal logisch dat de rest je niet meer gelooft.
13-05-2016 09:40
Valverde denkt dat er een bewust spelletje gespeeld wordt. Maar dumoulin is het hele jaar al duidelijk geweest en heeft ook daar waar hij aangaf goed te willen zijn een teleurstelling hier en daar gehad. Tom rijdt met de motivatie van de roze trui net als in de Vuelta en gooit met zijn krachten waar anderen als Valverde nog terughoudend zijn. Maar ze zijn bang voor hem en dat is best grappig. Kan me niet voorstellen dat Tom dit vol kan houden en zonder een ploeg als valverde en nibali moet hij gaten straks zelf dichten. Maar zeg nooit nooit. Hesjedal was ook een verrassing. Concurrenten kunnen ook ziek worden en iets tegen komen. Niemand kan voorspellen waar dit echt eindigt maar normaal gesproken niet op het podium.
13-05-2016 09:42
@ bertvd

Volgens mij heeft ie gezegd het roze zo lang mogelijk te gaan verdedigen, dat was altijd al duidelijk. Reken maar dat als ie op een gegeven moment kraakt (en dat ligt gewoon echt in de logisch lijn der verwachtingen) hij niet voor een zesde plaats blijft knokken de laatste etappes.
13-05-2016 09:43
Ik vind het heel gaaf dat de toppers in het rondewerk het over Dumoulin hebben. En ik begrijp ook heel goed waarom. Hij heeft de wapens om in de eerste anderhalve week van een grote ronde een leuke voorsprong op te bouwen. Alle anderen moeten daarna eerst maar eens proberen om genoeg tijd op hem goed te maken. Ze zijn allemaal nerveus dat dat een keer niet gaat lukken. In de Vuelta lukte het pas in de voorlaatste etappe en ook nog eens voornamelijk door ploegenspel. De toppers kunnen niet meer afwachten en dat zint ze niet.
13-05-2016 09:44
Het zou gewoon meer dan logisch zijn als straks gewoon de echte klimmers de voorste plekken gaan overnemen in het klassement, en daar past Tom gewoon niet bij. Door die tijdrit kan dat wel lang duren, voordat ie echt het roze kwijt is, maar het zou gewoon onlogisch zijn als je te zwaar staat en je niet op het hooggebergte hebt voorbereid je alsnog meedoet voor winst. Onlogisch... zeg maar gerust onrealistisch.

Maar gelukkig draait wielrennen niet alleen om logica en mag er best gehoopt worden. Ik merk alleen dat er al bijna verwacht wordt dat ie tot het einde mee blijft doen voor winst. En dan valt het straks alleen maar ernstig tegen.

Ik ben het helemaal met Kirsipuu eens trouwens: geweldig dat er zo over een Nederlander gesproken wordt!
13-05-2016 09:47
@LL Ik zie Dumoulin ook niet als serieuze kandidaat voor de eindwinst. Van alle grote rondes past de Giro het minst bij Tom denk ik omdat daar het meest met minuten wordt gesmeten bergop. Maar het is wel heel gaaf dat er rekening met hem wordt gehouden. En zo'n counter als gisteren is echt genieten.
13-05-2016 09:47
Valverde en Nibali zeiden dit voor de Giro al, net zoals ik zo'n 100x zei dat het een rookgordijn was. Zelfs met tijdwinst op de grote namen op een aankomst bergop blijven de 'kenners' hier onzin uitkramen dat hij slechts voor de tijdritten is gekomen. Lachwekkend.
13-05-2016 09:48
Het feit dat hij aanvalt zegt iets over zijn aard, en daar mogen we ons als fans gelukkig mee prijzen, maar geeft ook weg dat hij nu probeert te pakken wat hij pakken kan, omdat hij daadwerkelijk niet weet hoe goed hij zal zijn in de derde week.
13-05-2016 09:51
Eens met Lynda, men gaat er wel erg makkelijk aan voorbij dat we pas 6 dagen weg zijn en dat een gebrekkige voorbereiding (als klassementsman) nu nog niet zo veel gevolgen heeft. Die paar gram extra en gebrek aan een hoogtestage ga je pas in de derde week in het hooggebergte echt merken, en Tom is al niet bepaald een rasklimmer. Hij zal daarvoor met oa de tt nog genoeg tijd pakken om er een mooi klassement aan over te houden, maar op podium moet je echt niet rekenen.
13-05-2016 09:53
@LL; hoe zie je de kansen van Dumoulin bij de klimtijdrit. Kelderman kreeg daar 2 jaar geleden toch flink op z'n mieter.
13-05-2016 09:54
Wat ik ook echt gaaf vind is dat Dumoulin alle vooroordelen over een klassementrijdende tijdrijder logenstraft door gewoon aan te vallen als het kan. Geen aanklamper zoals we er zoveel hebben gezien.
13-05-2016 09:55
@Natrix jij denkt dat Valverde en Landa niet wilde demarreren? Die konden gisteren gewoon niet beter. Als een etappe je ligt moet je die ook aanpakken op die wijze.
13-05-2016 10:00
@kooltje: eens, maar er zijn er zat die dat toch niet doen, zeker niet in de leiderstrui.
13-05-2016 10:00
Uiteraard moet Dumoulin doen waar hij zelf zin in heeft. Ik geniet er met volle teugen van. Soms ben ik een beetje bang dat we niet begrijpen hoe groot hij al is. Check alleen al dit overzicht:

https://twitter.com/NOSsport/status/730416923134005248

En hij is nog maar 25... 25!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.