Valverde maakt zegegebaar in Waalse Pijl, Poels vierde
Alejandro Valverde heeft de Waalse Pijl 2016 op zijn palmares bijgeschreven. De 35-jarige Spanjaard van Movistar was op de Muur van Huy de sterkste en verwees Julian Alaphilippe en Daniel Martin naar de dichtste ereplaatsen. Valverde is met zijn vierde zege op de Muur van Huy alleen recrodhouder in de geschiedenis van de Waalse Pijl. Wout Poels was op plek vier de beste Nederlander.
Na een razendvlot eerste wedstrijduur wisten zich negen renners af te scheiden van het peloton. Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Sander Helven (Topsport Vlaanderen-Baloise) Stephen Cummings (Dimension Data), Quentin Pacher (Delko Marseille-Provence KTM), Matteo Bono (Lampre-Merida), Silvan Dillier (BMC), Vegard Stake Laengen (IAM Cycling) Kiel Reijnen (Trek-Segafredo) en onze landgenoot Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo) maakten vandaag het mooie weer vooraan. Bovendien wist het 20-jarige toptalent Mads Pedersen (Stölting Service Group) in z’n eentje de oversteek te maken en anderhalve minuut dicht te rijden.
Movistar onderhoudt hels tempo
De voorsprong van de tien koplopers werd nooit ruim, want Movistar gooide de beuk erin in het peloton. Vooraan verzamelde Bouwman de nodige bergpunten en premies, voor wat het waard was. Het verhaal van de tien koplopers was op voorhand een kansloze missie. Met nog een goede vijftig kilometer te gaan schakelde Cummings voorin een tandje hoger en rammelde op die manier de kopgroep uit elkaar. Enkel Bono, Dillier en Van der Sande konden volgen. De rest van de oorspronkelijke kopgroep werd één voor één teruggepakt door de voorwacht van het peloton, op dat moment geleid door Katusha. Op de voorlaatste keer Muur van Huy kletste Cummings de overige koplopers uit het wiel en ging er alleen vandoor.
Spannende finale met Muur van Huy wederom als ijkpunt
De poging was geen lang leven beschoren, want op vijftien kilometer van de streep was ook zijn liedje uitgezongen. Vervolgens was het Luxemburgs kampioen Bob Jungels die het probeerde. Topfavoriet Valverde stuurde met Ion Izagirre een gevaarlijk pion mee, terwijl ook Georg Preidler (Giant-Alpecin) mee sprong. De Oostenrijker waaide echter al vrij snel terug. Op de Côte de Cherave plaatste Tim Wellens zijn vooraf aangekondigde versnelling en reed in een ruk naar de twee koplopers toe. Met acht seconden voorsprong aan de voet van de Muur van Huy, was ook hun poging gedoemd te mislukken. Op de slotklim ontbond Valverde vervolgens gecontroleerd zijn duivels, die over zijn schouder keek en zag dat niemand zijn versnelling kon beantwoorden.
Helaas net geen WT punten voor TLJ denk ik
2007 – 2.46 – Davide Rebellin (sterkste van peloton)
2008 – 3.02 – Kim Kirchen (sterkste van peloton)
2009 – 2.47 – Davide Rebellin (sterkste van peloton)
2010 – 2.45 – Cadel Evans (sterkste van peloton)
2011 – 2.44 – Philippe Gilbert (sterkste van peloton)
2012 – 2.58 – Joaquim Rodriguez (sterkste van peloton)
2013 – 2.48 – Daniel Moreno (sterkste van peloton)
2014 – 2.42 – Valverde (sterkste van peloton)
2015 – 2.54 – Valverde (sterkste van uitgedund peloton)
2016 – 2.52 – Valverde (sterkste van uitgedund peloton)
Gesink is niet zo sterk op dit soort aankomsten maar behoort toch wel bij de subtop. Poels supermooi, hij had duidelijk een goede dag. Nu natuurlijk de: wat als hij niet mee was gesprongen met het treintje van albasani daarvoor. Kelderman had ik op iets meer gehoopt, kwam goed opstomen, en kakte toen weer in.
Al met al niks te klagen, 3-4 NLers bij de top 15 (waar was slagter? niet gezien, maar kan ik ook overheen hebben gekeken) is toch wel iets goeds hoor.
Mooie top 10.
Etixx heeft het goed gespeeld met de tempoversnellingen maar hier viel niet tegen op te boksen.